Φεστιβάλ «Κρήτη μια Ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί» – Οι εκδηλώσεις Σαββάτου, Κυριακής και Δευτέρας

Συναυλία: Ξανθούλα Ντακοβάνου

«RIZITUALS»

Σύγχρονες μουσικές τελετουργίες με έμπνευση από το ριζίτικο τραγούδι

Feat. Νίκη Ξυλούρη, Ευγενία Δαμαβολίτη – Τόλη

Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023

 Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις»

Ώρα έναρξης 21:00 (Ώρα προσέλευσης 20:30)  || Είσοδος Ελεύθερη (χωρίς προσκλήσεις)

Έχουμε υποστηρίξει πολλές φορές το αξίωμα, πως εάν η παράδοση δεν κάνει προβολή στο μέλλον, δεν είναι πολιτισμός, είναι απλή καταγραφή. 

Εμπνευσμένη από την κρητική παράδοση των ριζίτικων η αποψινή συναυλία της Ξανθούλας Ντακοβάνου, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Με τη συμμετοχή αποκλειστικά γυναικείων φωνών, που τις συνοδεύουν ήχοι από κρουστά και δοξάρια, δημιουργείται μια εκστατική μουσική τελετουργία, με τις ρίζες στο χθες και αλλά και με το βλέμμα στο αύριο. Ακριβώς για τον λόγο αυτόν, η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, στην κατηγορία «άυλη πολιτιστική κληρονομιά».

Συμμετέχουν οι μουσικοί:

Ξανθούλα Ντακοβάνου: τραγούδι, κρουστά, καλλιτεχνική διεύθυνση

Νίκη Ξυλούρη: τραγούδι, κρουστά, Ευγενία Δαμαβολίτη-Τόλη: τραγούδι, Σοφία Ευκλείδου: τσέλο, Δημήτρης Σιδερής: λαούτο, ηλεκτρικό λαούτο,  Σόλης Μπαρκή: μπεντίρ, νταουλάκι, didgeridoo και άλλες κρουστές ιστορίες

Υπό την αιγίδα και τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

.

Συναυλία: Μαρία Κάλλας – Νίκος Ζαχαρίου 

Αφιέρωμα με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση τους.

από το Λυρικό Θέατρο Κρήτης 

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023

 Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις»

Ώρα έναρξης 21:00 (Ώρα προσέλευσης 20:30)  || Είσοδος Ελεύθερη (χωρίς προσκλήσεις)

Με αφορμή το “Έτος Μαρία Κάλλας” και την επέτειο των 100 ετών από την γέννηση των εμβληματικών λυρικών τραγουδιστών Μαρίας Κάλλας και Νίκου Ζαχαρίου, το Λυρικό Θέατρο Κρήτης παρουσιάζει μια συναυλία αφιερωμένη στους δύο καλλιτέχνες. Ο Νίκος Ζαχαρίου γεννήθηκε πρώτος στην Ελλάδα. Η Μαρία Κάλλας εννέα μήνες μετά, στην μακρινή Νέα Υόρκη. Οι δρόμοι τους συναντήθηκαν γρήγορα και τους συνέδεσε μια μακρόχρονη επαγγελματική συνεργασία και μεγάλη φιλία. Για τη Μαρία Κάλλας δε χρειάζεται να ειπωθούν πολλά. Πρόκειται ίσως για τη διασημότερη ερμηνεύτρια στην ιστορία της όπερας. Ο Νίκος Ζαχαρίου υπήρξε ένας από τους εμβληματικότερους βαθύφωνους του 20ου αιώνα, με 20ετή θητεία στη Σκάλα του Μιλάνου και λαμπρή διεθνή σταδιοδρομία. 

Η Μαρία Κάλλας και ο Νίκος Ζαχαρίου συνεργάστηκαν σε δεκατέσσερις όπερες, τόσο στη Σκάλα, όσο και σε άλλες σκηνές όπερας ανά τον κόσμο, όπως την Κόβεντ Γκάρντεν, την όπερα του Ντάλας κ.α. Επίσης, ηχογράφησαν μαζί εννέα όπερες. Η σχέση των δύο καλλιτεχνών ήταν εξαιρετική και συνδέονταν με βαθιά φιλία. Ο Νίκος Ζαχαρίου πάντα μιλούσε με τα θερμότερα λόγια για τη μεγάλη ντίβα. Γεύτηκε μαζί της τόσες επιτυχίες σε όλο τον κόσμο και ήταν από εκείνους που με πραγματική ειλικρίνεια και υπερηφάνεια τη στήριζε. Σε συνέντευξή του λέει χαρακτηριστικά πως ήταν δίπλα της σαν θριαμβεύανε στο Μιλάνο, στο Βερολίνο και στη Βιέννη με την Lucia υπό την διεύθυνση του Karajan. Λέει επίσης «Ήμουν εκεί για να ακουμπήσω στο κρεβάτι την εύθραυστη Amina της ή για να συνοδεύσω στην πυρά την υπερμεγέθη Νόρμα της. Ήμουν μαζί της, όταν η Ελλάδα προσέφερε στον μουσικό κόσμο την ξεχασμένη Μήδεια του Cherubini…».

Καλλιτέχνες & Συντελεστές:

Nataša Jovović (Σοπράνο), Κατερίνα Κρασσά (Σοπράνο), Μάνος Χριστοφακάκης (Βαθύφωνος)

Σπύρος Σουλαδάκης (πιάνο), Μαρία Τσόγια-Ραζάκοβα (πρώτο βιολί), Γεώργιος Χλιαβώρας (δεύτερο βιολί), Μισούλη Άλκηστις (βιόλα)

Κωστής Σπυριδάκης, τσέλο

Μετάφραση/Υποτιτλισμός: Ζωή Καραμπέκιου

Ηχοληψία/Φωτισμοί: Δημήτρης Χατζάκης 

.

Θέατρο: Του έρωτα τα πάθη 

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

 Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις»

Ώρα έναρξης 21:00 (Ώρα προσέλευσης 20:30)  || Είσοδος Ελεύθερη (χωρίς προσκλήσεις)

Μια ηθογραφία της κρητικής υπαίθρου, βασισμένη σε έναν τρόπο ζωής που μάλλον τείνει να εξαφανισθεί, θα μας παρουσιάσει απόψε το Θέατρο Κρήτης. 

Το χιούμορ που κυριαρχεί στο κείμενο, θα μπορούσε άνετα να το κατατάξει στην κατηγορία της σάτιρας. Καυστικό, αληθινό ωστόσο μέσα στην υπερβολή του, διακωμωδεί πρόσωπα και καταστάσεις με ένα βλέμμα που διατηρεί την απόσταση του χρόνου, αλλά σέβεται την παράδοση.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Μπαλαμούτσος 

Ηθοποιοί: Βαγγέλης Μαστορογιαννάκης, Θανάσης Νιπυράκης, Κυριάκος Κορογιάννης,  Ελένη Μαράκη, Γεωργία Μαυρογιαννάκη, Μαρία Μακράκη 

Δέσποινα Ζοφοριανάκη 

Τεχνικοί παράστασης: Μανούσος Μαυροφοράκης, Άννα Παπαδάκη

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content