Εκπληκτικά τα ΣΑΤΙΡΙΚΑ του Γιώργη Καράτζη
Το νέο βιβλίο του προικισμένου Ποιητή της Κρήτης Γιώργη Καράτζη που έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο “Σατιρικά”, παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης με πρωτοβουλία των εκδόσεων “Αεράκη”, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα πειραματικού θεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου.

Στο νέο βιβλίο, ο μεγάλος μας Ποιητής παρουσιάζει αμιγώς σατιρικά τραγούδια, που βασίζονται σε προσωπικά του βιώματα αλλά παράλληλα, επιστρατεύοντας το αστείρευτο χιούμορ του, κρίνει και σχολιάζει εύστοχα καταστάσεις, πρόσωπα και κακώς κείμενα.

Για το νέο βιβλίο και για την όλη προσφορά του Γιώργη Καράτζη μίλησαν με θερμά λόγια η Ειρήνη Γαβριλάκη Αρχαιολόγος και συγγραφέας, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, ο Κώστας Αποστολάκης Αν. Καθηγητής αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Παν. Κρήτης, και ο Μιχάλης Σφακιανάκης Δικηγόρος και συγγραφέας. Την παρουσίαση συντόνισε η κ. Αταλάντη Μιχελογιαννάκη – Καραβελάκη, Δρ Φιλολογίας.

Το πάνελ από την παρουσίαση του νέου βιβλίου. Από αριστερά: Ο ποιητής Γ. Καράτζης και οι Μιχ. Σφαλιανάκης, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Αταλάντη Μιχελογιαννάκη, Ειρήνη Γαβριλάκη και Κων. Αποστολάκης

 

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, ο Δήμαρχος Ανωγείων Σωκρ. Κεφαλογιάννης, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι και πολλοί Ηρακλειώτες.

Όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, στον πρόλογό του ο συγγραφέας, “απέναντι στην τυποποιημένη ζωή μας και την αγχωτική καθημερινότητα, παραθέτουμε μερικά σατιρικά τραγούδια που έχουν να κάνουν κυρίως με μια πειρακτική διάθεση και ένα ερέθισμα για σκωπτικό σχολιασμό, κάποιων φίλων και συγγενών που έτυχε να βρεθούν στο στόχαστρο του καλοπροαίρετου τουλάχιστον δράστη(…). Βέβαια, πίσω από το κάθε πρόσχημα κρύβεται η βαθύτερη ανάγκη να στοχοποιηθούν αμφιλεγόμενες νοοτροπίες, ξεπερασμένα κοινωνικά πρότυπα και ανεπίκαιρες λαϊκές αντιλήψεις”.

 

Δεν θα παραλείψουμε να αποδώσουμε τον οφειλόμενο έπαινο προς τις εκδόσεις “Αεράκη” και γενικότερα το ιστορικό δημιούργημα της οικογενείας Αεράκη “Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι”, για την προσεγμένη έκδοση, που επιμελήθηκε ο Ανδρέας Αεράκης, αλλά και για την εν γένει προσφορά του αείμνηστου Στέλιου Αεράκη και του άξιου συνεχιστή Μιχάλη Αεράκη, στην ανάδειξη του πολιτισμού της Κρήτης.

 

Ως δείγμα γραφής του νέου βιβλίου, παραθέτουμε το σατιρικό ποίημα που έχει τίτλο “Νέοι λυράρηδες”:

 

Κ.Τ.

 ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content