Δυο νέα αξιόλογα βιβλία των εκδόσεων Παπαζήση

ΣΤΕΛΛΑ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΥ

ΧΡΕΟΣ, ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΣΤΑΘΕΙΑ
ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Tα τελευταία χρόνια όλο και μεγαλύτερη είναι η επικέντρωση του ερευνητικού και του πολιτικού ενδιαφέροντος στο ζήτημα του χρέους και ειδικότερα στον υψηλό δανεισμό του κρατικού τομέα, στην δανειακή εξάρτηση και στα μεταβαλλόμενα πρότυπα χρηματοδότησης των νοικοκυριών καθώς και στις συνέπειες τους στη μακροοικονομική και στη χρηματοπιστωτική συνοχή της οικονομίας. Καθώς η Ευρωζώνη αναζητά ένα διατηρήσιμο και βιώσιμο βηματισμό σταθερότητας και μεγέθυνσης, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της κρίσης του COVID-19, το παρόν βιβλίο επικεντρώνεται στη διερεύνηση των συνθηκών που θα μπορούσαν να καταστήσουν τις εθνικές οικονομίες και την Ευρωζώνη στο σύνολό της μακροοικονομικά και χρηματοπιστωτικά ασταθείς. Στο επίκεντρο της ανάλυσης βρίσκεται η ανάπτυξη ενός θεωρητικού πλαισίου για την εμπειρική διερεύνηση της ευθραυστότητας των νοικοκυριών και των εθνικών κρατών σε δώδεκα χώρες-μέλη της Ευρωζώνης για τη χρονική περίοδο 1995-2019. Βάσει των εμπειρικών ευρημάτων, τα νοικοκυριά και ο κρατικός τομέας σε πολλές από τις υπό εξέταση χώρες είναι σε μια κατάσταση υψηλής ευθραυστότητας και η βιωσιμότητά τους εξαρτάται από αναχρηματοδότηση των δανεικών υποχρεώσεων τους. Η διαπίστωση αυτή καθιστά απολύτως αναγκαία για την επίτευξη της μακροοικονομικής και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας την άσκηση οικονομικών πολιτικών που να μπορούν να διασφαλίσουν διατηρήσιμους ρυθμούς αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος και του ΑΕΠ και να μειώσουν αποτελεσματικά την οικονομική ανισότητα.
ISBN 978-960-02-3692-7, Σχήμα 14x21, Σελίδες 202, Τιμή: €12,00 (δεν συμπερ. 6% ΦΠΑ), Βάρος: 272gr, Έκδοση Αθήνα 2020

H συγγραφέας
H Δρ. Μιχοπούλου Στέλλα είναι Οικονομολόγος, Β.Α. Πάντειο Πανεπιστήμιο, ΜSc, Πανεπιστήμιο Reading Ηνωμένο Βασίλειο, PhD, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΕΚΠΑ. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της αφορούν τη Μακροοικονομική Θεωρία και Πολιτική, Νομισματική θεωρία, καθώς και την Οικονομική Ανάπτυξη και τη Διεθνή Πολιτική Οικονομία. Έχει δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά όπως το Review ofApplied Economics , Forum of Social Policy, International Journal ofEconomics, κ.ά. Παράλληλα έχει δημοσιεύσει αρκετές μελέτες και μονογραφίες.

 

 

ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΑΣΤΕΡΗΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ

(Επιμέλεια)

Η ΙΝΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ
Οι σχέσεις της Ινδίας με την Ευρώπη και τον κόσμο

Η Ινδία σήμερα είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη μετά την Κίνα. Προβλέπεται, όμως, ότι σύντομα θα την ξεπεράσει και θα γίνει η πρώτη. Πρόκειται για μια χώρα με τεράστια γεωγραφική, πολιτισμική και γλωσσική ποικιλομορφία. Από το 1947 αποτελεί τη μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου, από τη δεκαετία του 1970 έχει εξελιχθεί σε πυρηνική δύναμη και από τις αρχές του αιώνα παρουσιάζει μια ραγδαία αναπτυσσόμενη οικονομία. Σήμερα, ακολουθεί μια ολοένα και πιο ενεργητική εξωτερική πολιτική. Όλοι οι διεθνείς αναλυτές συμφωνούν ότι η Ινδία είναι μια «αναδυόμενη δύναμη». Στο παρόν βιβλίο οκτώ καθηγητές εξετάζουν τις πολιτικές δομές και τη δυναμική των σχέσεων της Ινδίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Ρωσία, την Κίνα, τις χώρες του Περσικού Κόλπου, τις χώρες της Νότιας Ασίας, τους παγκόσμιους θεσμούς και την Ελλάδα.
ISBN 978-960-02-3723-8, Σχήμα 14x21, Σελίδες 284, Τιμή: €15,00 (δεν συμπερ. 6% ΦΠΑ), Βάρος: 373gr,  Έκδοση Αθήνα 2021

Oι συγγραφείς του τόμου
Σωτήρης Βανδώρος – Σοφία Καλαντζάκου – Παναγιώτα Μανώλη – Βασίλης Πεσμαζόγλου – Σωτήρης Πετρόπουλος – Χαράλαμπος Τσαρδανίδης – Ευστάθιος Φακιολάς – Αστέρης Χουλιάρας
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ