“Ανέστιοι Προσφεύγοντες” στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου

Το Επικοινωνιακό και Μορφωτικό Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης παρουσιάζει, με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, την ψηφιακή εγκατάσταση του κ. Γεωργίου Κόρδη με τίτλο «Ανέστιοι Προσφεύγοντες». 

Η έκθεση ανοίγει τις πύλες της την Δευτέρα 3 Απριλίου 2023 στις  19:00 το απόγευμα, στην Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Ηρακλείου – Βασιλική Αγίου Μάρκου,

Πρόκειται για μία εικαστική σύνθεση – εγκατάσταση μνημειακών διαστάσεων που προσεγγίζει το θέμα της ανεστιότητας – προσφυγιάς ως κοινωνικό – ιστορικό φαινόμενο ανιχνεύοντας τις υπαρξιακές, ψυχολογικές και ανθρωπιστικές διαστάσεις του.

Η εγκατάσταση αποτελείται από 8 (οκτώ) επιμέρους αυτοτελή έργα, τα οποία συνενώνονται σε ένα ενιαίο έργο πού δείχνει την πορεία ανθρώπων που βιαίως απώλεσαν την εστία τους και πορεύονται υπό το κράτος του φόβου προς αναζήτηση νέας φιλόξενης γης για να στεγάσουν την ζωή τους και τα όνειρα τους. Πρόκειται για μία ἐξ ολοκλήρου ψηφιακή δημιουργία η οποία τυπώθηκε από το εργαστήριο Colour Consulting Group της Θεσσαλονίκης και τους αδελφούς Γράνη με την μέθοδο Giclee σε fine art canvas Hahnemühle. 

Ο κ. Γεώργιος Κόρδης είναι ένας σημαντικός σύγχρονος εικαστικός και θεωρητικός της βυζαντινής τέχνης. Βασιζόμενος στις αρχές του βυζαντινού εικαστικού συστήματος και σε ανοικτό διάλογο με ρεύματα της αρχαίας και σύγχρονης τέχνης έχει διαμορφώσει το προσωπικό εικαστικό του ιδίωμα. Είναι παράλληλα πρωτοπόρος στην Ελλάδα στον χώρο της ψηφιακής ζωγραφικής, την οποία χρησιμοποιεί για την δημιουργία σύγχρονων κοσμικών έργων καθώς και εκκλησιαστικών εικόνων. 

Στο έργο «Ανέστιοι Προσφεύγοντες» ο καλλιτέχνης επιδιώκει να αναδείξει το τραύμα που επέρχεται στο ανθρώπινο πρόσωπο με την στέρηση της εστίας. Η πομπή των ανθρώπων που παρουσιάζεται εστιάζει στην ανάδειξη των πρωταρχικών συναισθημάτων του φόβου, της ανασφάλειας, της εγκατάλειψης, αλλά κυρίως επιδιώκει να δείξει με εικαστικά μέσα την αλλοίωση της ψυχής του ανθρώπου, ἡ οποία μέσα στην ανεστιότητα κινδυνεύει να χάσει την ικανότητά της να σχετίζεται και να συνδέεται, να λειτουργεί ως κοινωνία. 

Παράλληλα με την έκθεση της εικαστικής εγκατάστασης, στον χώρο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου θα προβληθεί ένα video art, έργο της μουσικού και σκηνοθέτιδος Φένιας Παπαδόδημα, στο οποίο παρουσιάζεται ἡ διαδικασία δημιουργίας του έργου, με μουσική επένδυση και αυθεντικές μαρτυρίες προσφύγων της Μικράς Ασίας και ποιητικές αναφορές. 

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως τις 21 Απριλίου 2023. 

Συντελεστές: Για την έκθεση γράφει ὁ Μάνος Στεφανίδης, ιστορικός τέχνης, Keri Wiederspahn, Artist & G. Kordis International Curator.

Επιμέλεια έκθεσης: Νιόβη Κρητικού, ιστορικός τέχνης 

Δημοτική Πινακοθήκη Δήμου Ηρακλείου – Βασιλική του Αγίου Μάρκου (πλατεία Λιονταριών). 

Είσοδος ελεύθερη. 

Ώρες λειτουργίας της Έκθεσης: Δευτέρα έως Παρασκευή: 09:00 – 14:00 & 17:00 – 21:00 Σάββατο: 09:00 – 14:00 

Κυριακές και αργίες η αίθουσα θα είναι κλειστή.

Διοργάνωση: Επικοινωνιακό και Μορφωτικό Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

Υποστήριξη: Δήμος Ηρακλείου – Αντιδημαρχία Πολιτισμού | Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content