Ξεκινάει σήμερα το Συνέδριο της ΝΔ: Ισχυρό μήνυμα συσπείρωσης και ενότητας από Μητσοτάκη

Με στόχο να εκπέμψει ένα ισχυρό μήνυμα συσπείρωσης και ενότητας, στην τελική ευθεία για την μάχη των ευρωεκλογών, ξεκινά σήμερα στο Ζάππειο το 15ο συνέδριο της ΝΔ.

Την έναρξη των εργασιών θα κάνει στις επτά το απόγευμα με την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να εκφράσει την ανάγκη για συστράτευση της κεντροδεξιάς παράταξης σε μία κρίσιμη αναμέτρηση για την χώρα και την θέση της στην Ευρώπη. Το συνέδριο χαρακτηρίζεται ιστορικό καθώς συμπίπτει με τα 50 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος, αλλά και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα υπό την ηγεσία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η επιλογή του χώρου διεξαγωγής δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού το Ζάππειο είναι συνυφασμένο με την υπογραφή της Συνθήκης ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ από τον ιδρυτή του ΝΔ. «Πρόκειται για το κόμμα που έβαλε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, την κράτησε όρθια σε καιρούς κρίσης και τα τελευταία πέντε χρόνια έχει ξανά τη θέση που της αξίζει στην Ευρώπη», όπως σημειώνουν στελέχη της Πειραιώς.

Το 15ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας θα ολοκληρωθεί στις 7 Απριλίου στο Ζάππειο Μέγαρο. Είναι ένα Συνέδριο με επετειακό χαρακτήρα, καθώς φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος.

Σήμερα Παρασκευή 5 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη. Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα κηρύξει ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Αύριο Σάββατο 6 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του γενικού διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Σμυρλή και του γενικού γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Σταύρου Καλαφάτη.

Χαιρετισμό κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου θα απευθύνουν εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου.

Παράλληλα, τη δεύτερη μέρα των εργασιών του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν οι τοποθετήσεις των συνέδρων σε τέσσερις θεματικές ενότητες, οι οποίες είναι: «50 Χρόνια ΝΔ: Οι ιδέες και οι άνθρωποι», «50 Χρόνια ΝΔ: Για μια ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη», «50 Χρόνια ΝΔ: Για ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο» και «50 Χρόνια ΝΔ: Μεγαλώνει γιατί εξελίσσεται».

Την Κυριακή 7 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν οι ομιλίες της γραμματέως της πολιτικής επιτροπής Μαρίας Συρεγγέλα, του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής Γιάννη Πλακιωτάκη, του αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και της υποψήφιας του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πριν από τη λήξη των εργασιών, θα απευθύνει ομιλία προς το σώμα των συνέδρων ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο σταθερός ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας είναι κάτι που αναμένεται να υπογραμμίσει και ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του, στην οποία θα σημάνει παράλληλα και κομματική πανστρατιά. Η διεξαγωγή του συνεδρίου γίνεται σε μία στιγμή που η κυβέρνηση δέχεται πίεση από μία σειρά γεγονότων και παρότι δεν απειλείται από την αντιπολίτευση θα αποτελέσει μία ισχυρή ένεση τόνωσης του ηθικού για όλα τα στελέχη. Η ευρωκάλπη κρύβει παγίδες και αυτές θέλει να απενεργοποιήσει ο πρωθυπουργός προκειμένου να μην υπάρξει αμφισβήτηση της κυριαρχίας που έχει η ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό. Βασικός παράγοντας για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι η συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος, ο περιορισμός των απωλειών που καταγράφονται στα δεξιά και η αποχή. Το διακύβευμα αυτό ανέδειξε μιλώντας στην ΕΡΤ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τονίζοντας ότι «η ΝΔ άντεξε 50 χρόνια ως κόμμα εξουσίας, ως μεγάλη παράταξη, γιατί είχε τη δυνατότητα δημοκρατικής έκφρασης όλων των διαφορετικών απόψεων. Αυτό θα συμβεί και θα συνεχίσει να συμβαίνει. Όμως στο τέλος της ημέρας, σε όλες τις μάχες για την πατρίδα, που έβαζε πάντοτε την πατρίδα πάνω και από το ίδιο το κόμμα, ήταν και παραμένει ενωμένη».

Με Καραμανλή και Σαμαρά το συνέδριο της ΝΔ

Το παρών θα δώσουν και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, οι οποίοι, όμως, έχουν ενημερώσει τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής ότι δεν θα τοποθετηθούν από το βήμα του Συνεδρίου. «Δεν μπορώ να ανατρέξω με βάση και τις δυσκολίες και τις πολλές εισαγόμενες κρίσεις, πιο συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα, πιο ενωμένο το κόμμα και αναφέρομαι και στους πρώην προέδρους της ΝΔ», απάντησε ο κ. Μαρινάκης, στο ερώτημα αν αυτή η σιωπή έρχεται ως συνέχεια των διαφοροποιήσεων που έχουν εκφράσει σε ορισμένα θέματα.

Στο συνέδριο θα υπάρχουν περίπτερα ξένων ιδρυμάτων που έχουν διαχρονική συνεργασία με την ΝΔ (Konrad-Adenauer, Wilfried Martens, Hanns Seidel) καθώς και του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής (ΙΔΚΚ), ενώ θα λειτουργεί και έκθεση φωτογραφικού και οπτικοακουστικού υλικού στην οποία θα αποτυπώνεται η διαδρομή της παράταξης στα 50 χρόνια της ιστορίας της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content