Πώς είδαν στο Μαξίμου και τη ΝΔ την εκλογή Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ -Τα πρώτα σχόλια

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ την περασμένη Κυριακή απαντούσε για τον εν εξελίξει εκείνη την ώρα πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ με το ρητό του Μάο «μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση», πιθανώς και ο ίδιος να μην μπορούσε να φανταστεί τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η άγρια μάχη μεταξύ των δύο αντιπάλων στρατοπέδων και η χθεσινή νίκη του κ. Κασσελάκη έχει διαμορφώσει ένα νέο σκηνικό στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που παρακολουθεί με ενδιαφέρον το Μέγαρο Μαξίμου.


Μπορεί αυτό να δημιουργήσει γενικότερες πολιτικές εξελίξεις; Αποτυπώνει ευρύτερες κοινωνικές διεργασίες; «Είναι πολύ νωρίς για να βγάλει κάποιος ασφαλή συμπεράσματα για το τι σημαίνει το χθεσινό αποτέλεσμα», σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού. Μια εσωκομματική διαδικασία από μόνη της δεν αρκεί για να προκαλέσει ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό, είναι η εκτίμηση που διατυπώνουν κυβερνητικά στελέχη. Ο κ. Κασσελάκης είχε μια μεγάλη προβολή και εστίασε στην επικοινωνία και όχι στις πολιτικές θέσεις, εκεί όπου δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον κ. Μητσοτάκη, επισημαίνουν άλλα στελέχη της κυβερνητικής παράταξης. «Οι ”ψαγμένοι”, οι ”άνθρωποι της ποιότητας κ.λπ.” σήμερα τελικά εξέλεξαν για αρχηγό τους έναν άνθρωπο που δεν έχει συμμετάσχει σε κανέναν απολύτως αγώνα της Αριστεράς, που δεν ήταν μαζί τους σε καμία πορεία, δεν ξέρει κανέναν απολύτως από τους ήρωές τους, δεν έχει δώσει καμία απολύτως μάχη για τις ιδέες τους. Έναν στην ουσία άνθρωπο που τους είναι παντελώς άγνωστος», σχολίασε καυστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο Κασσελάκης από εδώ και πέρα πρέπει να αποδείξει…

Όπως είχε δηλώσει ο Άκης Σκέρτσος, «το να έχεις υποψήφιο με όψη Μητσοτάκη αλλά με ψυχή Πολάκη δεν λύνει το πρόβλημα». Όσο λαμπερό πρόσωπο κι αν είναι ο κ. Κασσελάκης, με ένα προφίλ που μπορεί να κοιτάξει με μεγαλύτερη ευκολία προς τους κεντρώους ψηφοφόρους σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ έως τώρα, θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών και να εκφράσει έναν πολιτικό λόγο με περιεχόμενο και βάθος, κάτι που δεν κατάφερε να αποδείξει στην προεκλογική εκστρατεία για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον κατηγόρησαν οι συνυποψήφιοι του. Αντιθέτως, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Μητσοτάκης έχει τη στήριξη των κεντρογενών ψηφοφόρων επειδή εφαρμόζει στην πράξη κεντρώες πολιτικές και έχει αποδείξει την αξιοπιστία λόγων και έργων. Επισήμως η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της Παύλου Μαρινάκη θέλει η χώρα να αποκτήσει «μια κανονική, μια πολιτική, μια εποικοδομητική Αξιωματική Αντιπολίτευση. Μέχρι τώρα είχε μια τοξική Αξιωματική Αντιπολίτευση».

Μεγαλύτερη η συμμετοχή στις εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρατηρούν και τα νούμερα τα οποία δεν ψεύδονται, όπως λένε. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργείται ένα κλίμα ευφορίας για την συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές διότι πήγαν να ψηφίσουν στον πρώτο γύρο 148.621 μέλη του κόμματος ενώ στον δεύτερο 133.700. Τα νούμερα μπορεί να είναι υψηλά σε σχέση με τις χαμηλές προσδοκίες που καλλιεργούσε ακόμα και η Κουμουνδούρου όταν ξεκινούσε η διαδικασία, ωστόσο παραμένουν πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Στον πρώτο γύρο είχαν ψηφίσει 270.706 μέλη, ενώ στο δεύτερο γύρο ο Νίκος Ανδρουλάκης εκλέχθηκε με την συμμετοχή 207.658 πολιτών. Στις εκλογές του Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ πήρε 11,84%.

Ερωτηματικό η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Αυτή τη στιγμή ερωτηματικό παραμένει και τι θα γίνει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα και θα μπορέσει η νέα ηγεσία να διασφαλίσει την ενότητα, καθώς δεν περνά απαρατήρητη από στελέχη της ΝΔ η χθεσινή ανάρτηση του κ. Τσακαλώτου στο «Χ» όπου σημειώνει ότι «η Αριστερά είναι εδώ. Είναι μαθημένη στα δύσκολα. Με παρακαταθήκη τις νίκες, τις ιδέες και τις αξίες μας, συνεχίζουμε πάντα αριστερά» αποφεύγοντας να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στον νέο πρόεδρο του κόμματος ή να τον συγχαρεί για την νίκη του.

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content