Σε 12 δόσεις φέτος ο ΕΝΦΙΑ – Ως το τέλος Απριλίου η πρώτη πληρωμή

Η ταχύτερη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα επιτρέψει από φέτος κιόλας να «σπάσει» η πληρωμή του σε περισσότερες δόσεις.

Από του χρόνου, μάλιστα, οι πληρωμές θα ξεκινούν το Μάρτιο, «απλώνοντας» τον ΕΝΦΙΑ σε 12 δόσεις, δηλαδή ως το Φεβρουάριο της επόμενης χρονιάς.

Ο στόχος είναι διπλός. Από τη μια, να ανέβει ακόμα περισσότερο το ποσοστό εισπραξιμότητας του φόρου, καθώς το βάρος του ΕΝΦΙΑ θα μοιράζεται σε περισσότερες δόσεις, διευκολύνοντας- θεωρητικά- τους υπόχρεους.

Από την άλλη, οι ταμειακές ροές στον Προϋπολογισμό θα είναι πιο ομαλές, καθώς θα “γεμίσουν” και οι πρώτοι μήνες του έτους.

Η τροπολογία 

Ειδικότερα, όπως προβλέπει σχετική τροπολογία, ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα καταβάλλεται σε έως 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 10 ευρώ και από τις οποίες η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα έκδοσης της πράξης προσδιορισμού φόρου, εφόσον η πράξη προσδιορισμού φόρου εκδοθεί μέχρι τις 15 του μήνα αυτού, αλλιώς μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου. Οι δε επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα και η τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουάριου του επόμενου έτους.

Ειδικά για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. του 2024, ο φόρος καταβάλλεται σε 11 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Απριλίου 2024.
Με την ίδια τροπολογία, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ ακίνητα σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας. Εφόσον, όμως, διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης της απαλλαγής, ο φόρος βεβαιώνεται και καταβάλλεται  εφάπαξ, εντόκως.

Επιπλέον, τα Ε9 από το 2025 θα υποβάλλονται μέχρι και την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, ενώ ειδικά για το έτος 2024, η δήλωση υποβάλλεται μέχρι και την 8η Μαρτίου 2024.

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content