Σχέδιο για τη διάσωση της Aegean

Στη χορήγηση κρατικών εγγυήσεων για μελλοντικά δάνεια της Aegean επικεντρώνεται η συζήτηση με την κυβέρνηση για να στηριχθεί ο εθνικός αερομεταφορέας και να αντιμετωπίσει τις ισχυρές αναταράξεις που προκαλεί στους αιθέρες ο COVID-19.

Την ώρα που η εταιρεία ετοιμάζεται να επιστρέψει στην κανονικότητα, με την έναρξη εμπορικών δρομολογίων και το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων, βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η δίμηνη αναγκαστική προσγείωση του στόλου της, αλλά και με τη μεγάλη αβεβαιότητα για τη διάρκεια και το τέλος της κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό, η κρατική στήριξη δεν μπορεί να έχει μόνο μέτρα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα επιτακτικά προβλήματα ρευστότητας του κλάδου.

Γι’ αυτό και πέρα από τις οικονομικές διευκολύνσεις για αναστολές πληρωμών, τελών και ΦΠΑ, αλλά και τη χορήγηση των vouchers 18μηνης διάρκειας, κόντρα στις πολιτικές της Ε.Ε. για χορήγηση option εξαργύρωσης των εισιτηρίων από τον επιβάτη, εξετάζεται πολύ σοβαρά η δυνατότητα πρόσθετων εξασφαλίσεων.

Στο πακέτο των κυβερνητικών μέτρων στήριξης προτεραιότητα παίρνει η χορήγηση κρατικών εγγυήσεων στην Aegean έναντι μελλοντικών δανείων της, ένα μέτρο που θεωρείται ότι μπορεί να ανακουφίσει την εταιρεία που έχει υποστεί βαρύ πλήγμα από την πανδημία. Επιπρόσθετα, εκτιμάται ότι μπορεί να προσφέρει σανίδα σωτηρίας και στη μεγάλη συμφωνία συνολικού ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ της Aegean με την Airbus για 46 νέα αεροσκάφη, την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να κρατήσει σε ισχύ βλέποντας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα τα οφέλη για να κρατηθεί η εταιρεία ζωντανή, μεγάλη και ικανή να «σηκώσει», όπως σήμερα, το 70% του ελληνικού τουρισμού.

Οι όροι και οι λεπτομέρειες αυτής της συζήτησης είναι, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, αντικείμενο μιας μεγάλης διαπραγμάτευσης με την αεροπορική εταιρεία, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με μαραθώνιες διαβουλεύσεις, με κυριότερο το θέμα των εγγυήσεων και των διαφόρων μορφών κρατικών ενισχύσεων.

 

 

 

newmoney.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ