Ο Εμπορικός κόσμος για το Μεταφορικό Ισοδύναμο


Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρητης έστειλε προς τον Υπουργό Ναυτιλίας  & Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη την ακόλουθη επιστολή που κοινοποίησε και στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα:

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ

 

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, 

                                                Πάγιο αίτημα της επιχειρηματικής κοινότητας της Κρήτης (της πρωτογενούς παραγωγής, της μεταποίησης και των υπηρεσιών), ήταν η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου.

Το μεγάλο νησί και η οικονομία του, υστερούσε σε σχέση, με τα υπόλοιπα νησιά της χώρας αλλά και με την ηπειρωτική χώρα.

Το τεράστιο μεταφορικό κόστος, δημιουργούσε κοστολογικά βάρη, που και στην οικονομία των νοικοκυριών, αλλά και σε ολόκληρη την οικονομία, ασκούσε μεγάλες πιέσεις στη ρευστότητα, με όλες τις αρνητικές του, συνέπειες στην οικονομία της Κρήτης.

Έτσι η ανταγωνιστικότητα του νησιού είχε δεχτεί έντονα πλήγματα, στις οικονομικές της σχέσεις, με την ηπειρωτική χώρα και ιδιαίτερα με όλα τα υπόλοιπα νησιά.

Με πολύ πίεση , όλων των φορέων του νησιού, η κυβέρνηση σας, αλλά και εσείς προσωπικά Κύριε Υπουργέ, πήρατε την απόφαση να εφαρμόσετε και για την Κρήτη, μετά από πολλές παλινωδίες, το μεταφορικό ισοδύναμο, χωρίς βέβαια να ισχύει σ’ όλο το εύρος, που ισχύει για την υπόλοιπη νησιωτική χώρα.

Τώρα με την άσκηση της πολιτικής σας,  δημιουργείτε αρνητικό κλίμα σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων της Κρήτης. Έχουν ήδη αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας προς εσάς και προς την κυβέρνηση, οι παραγωγικοί αγροτικοί φορείς της Ιεράπετρας. Το εμπόριο της Κρήτης είναι απόλυτα σύμφωνο και συμπράττει μαζί τους και αυτούσια μεταφέρομε και την δική μας φωνή.

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα ζητήματα που σχετίζονται με το μέτρο ‘’Μεταφορικό ισοδύναμο’’ για την Κρήτη.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά αναγκαζόμαστε να σας μεταφέρουμε την αγανάκτηση των δικαιούχων για τη μη έγκαιρη καταβολή του συνολικού ποσού ενίσχυσης.

Μερίδα δε αυτών των δικαιούχων εντάχθηκαν σε καθεστώς ελέγχου και ενώ έχουν ολοκληρώσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες εδώ και ένα έτος, ακόμα αναμένουν την πίστωση των χρημάτων στους λογαριασμούς τους.

Επιπροσθέτως, σας τονίζουμε για άλλη μια φορά το σημαντικό θέμα που σχετίζεται με το όριο στο συνολικό ποσό ενίσχυσης de minimis για την τελευταία τριετία.

Σας υπενθυμίζουμε ότι αυτό επηρεάζει ιδιαίτερα αρνητικά την επιχορήγηση σε εμπορικές επιχειρήσεις, που έχουν αυξημένο κύκλο εργασιών. Ο λόγος είναι ότι εμπεριέχει μέρος άλλων επιχειρησιακών  προγραμμάτων και αποτέλεσμα αυτής της διάταξης είναι να συμπληρώνεται γρήγορα το όριο και τελικά κάποιες επιχειρήσεις να μην είναι δικαιούχοι. 

Τέλος σας αναφέρουμε ότι αναμένουμε άμεσα την καθολική εφαρμογή του μέτρου για την Κρήτη, όπου προβλέπεται ( εκτός από την επιχορήγηση, το κόστος μεταφοράς προϊόντων) επιδότηση του κόστους μεταφοράς σε επιβάτες και καύσιμα, όπως άλλωστε ισχύει στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας.

Από τα παραπάνω, σας καλούμε να μεριμνήσετε άμεσα ώστε να διεκπεραιωθεί το σύνολο των αιτημάτων. Είναι σημαντικό να δείξετε στην πράξη ότι κατανοείτε τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία που βιώνουν καθημερινά όλοι οι κλάδοι της οικονομίας. 

Κύριε Υπουργέ, πρέπει να εφαρμόσετε μια διαρκή πολιτική, τέτοια ώστε η οικονομία της Κρήτης να είναι ισότιμη με εκείνη της ηπειρωτικής χώρας, γιατί την χρειάζεται η ελληνική οικονομία.

Αναμένουμε την άμεση ανταπόκριση σας.

                 

                  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ   ΣΥΛΛΟΓΩΝ  ΚΡΗΤΗΣ       

Με  Τιμή

            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          Ο  ΓΕΝΙΚΟΣ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΟΥΜΑΝΤΑΚΗΣ  ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ                    ΤΣΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content