Επιταχύνεται η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης

Άμεσες εισοδηματικές ενέσεις για τους μισθωτούς σχεδιάζει η κυβέρνηση, επιταχύνοντας τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και δρομολογώντας την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέσα στη διετία.

Όπως λένε άνθρωποι της αγοράς, οι προσδοκίες νοικοκυριών κι επιχειρήσεων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, κάτι που αποτυπώνεται στους δείκτες του καταναλωτικού κλίματος. Ωστόσο για να μην ματαιωθούν αυτές οι προσδοκίες, θα πρέπει να γεμίσει γρήγορα το… ταμείο, δηλαδή το πορτοφόλι των καταναλωτών και οι λογαριασμοί μικρών και μεγαλύτερων επιχειρήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι κλείνοντας η πρώτη εβδομάδα των χειμερινών εκπτώσεων, η αγοραστική κίνηση παραμένει «χλιαρή».

Τα μηνύματα αυτά έχουν φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών, που όπως όλα δείχνουν αναθεωρούν τον αρχικό σχεδιασμό, δίνοντας προτεραιότητα στην ενίσχυση των εισοδημάτων και της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών. Η εμπροσθοβαρής μείωση του ΕΝΦΙΑ και οι πρώτες παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα χαρακτηρίστηκαν αναμφίβολα ως θετικές κινήσεις, ωστόσο όπως παραδέχθηκε ο Πρωθυπουργός κατά την συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, ειδικά οι μισθωτοί που κινούνται πέριξ της ζώνης των 20.000 ευρώ περίμεναν κάτι παραπάνω. Κι αυτό, όπως φαίνεται θα γίνει.

Εισφορά αλληλεγγύης: Ξεκινά στα μέσα του έτους η μείωση, άγνωστο το εύρος της

Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, της γνωστής έκτακτης εισφοράς, έχει προαναγγελθεί επισήμως και μένει να αποσαφηνιστεί το εύρος αυτής της μείωσης, που θα ξεκινήσει στα μέσα του έτους, χωρίς να αποκλείεται η αναδρομική ισχύς της για τα περσινά εισοδήματα. Πρόκειται για ένα κατ’ εξοχήν μέτρο ελάφρυνσης των μισθωτών, με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και το κόστος που υπολογίζεται ότι μπορεί να αντέξει φέτος ο Προϋπολογισμός, είναι γύρω στα 250- 300 εκατ. Ευρώ. Αυτή, όμως, δεν θα είναι η μόνη παρέμβαση για τους μισθωτούς.

Στο ψηφισμένο πακέτο των φετινών φοροελαφρύνσεων έχει προβλεφθεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,9% για εργοδότες κι εργαζόμενους, με κόστος περί τα 120 εκατ. Ευρώ, οδηγώντας στην περαιτέρω αύξηση των αποδοχών. Για την επόμενη χρονιά, το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την περαιτέρω μείωση των εισφορών κατά 1,01%, με κόστος περί τα 440 εκατ. Ευρώ, δηλαδή σωρευτικά γύρω στα 560 εκατ. Ευρώ στη διετία, ενώ για το 2022 προβλεπόταν νέα μείωση 1,61% με κόστος γύρω στα 410 εκατ. Ευρώ, δηλαδή κοντά στα 980 εκατ. Ευρώ στην τριετία.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ