Πιο κοντά σήμερα η Ελλάδα με τη Σερβία

Εξαιρετική δουλειά κάνει στη Σερβία  για την τόνωση των επιχειρηματικών σχέσεων Ελλάδας-Σερβίας, ο ηρακλειώτης γενικός σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) Α’ της ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, και εκλεκτός φίλος της “Νέας Δράσης” κ. Λάμπης Κουναλάκης, ο οποίος, πριν λίγες εβδομάδες, παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη, τον “χάρτη” των πεδίων, όπου μπορούν να αναπτυχθούν αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες.

“Πλατύνετε τους επιχειρηματικούς σας ορίζοντες, δημιουργήστε συνέργειες προς όφελος της ευημερίας και των δύο χωρών” σημείωσε ο Ελληνας διπλωμάτης, απευθυνόμενος σε κοινό δεκάδων Ελλήνων και Σέρβων επιχειρηματιών, στη διάρκεια του Επιχειρηματικού Φόρουμ Ελλάδας-Σερβίας, το οποίο διοργάνωσε το Γραφείο ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, το “Enterprise Greece” και το Ελληνοσερβικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

“Γιατί να επενδύσετε στην Ελλάδα; Για τη μακροπρόθεσμη τάση και προοπτική του τουρισμού της, που δημιουργεί ευκαιρίες για επενδύσεις σε τουριστικές εγκαταστάσεις και υποδομές. Για την ανάκαμψη της οικονομίας της. Ισχυρά σημάδια ανάκαμψης είναι ήδη ορατά (…). Για τη στρατηγική της θέση (…) Και για το γεγονός ότι μπορεί να εξελιχθεί σε ενεργειακή πύλη για όλη την Ευρώπη, μεταφέροντας αέριο από τρεις πηγές: πρώτον, από την Κεντρική Ασία και την Τουρκία, δεύτερον από την ανατολική Μεσόγειο και, τρίτον, από τον δικό της θαλάσσιο πυθμένα, που καλύπτει μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων” σημείωσε ο κ. Κουναλάκης, ο οποίος μίλησε πριν από την έναρξη των εκατοντάδων επιχειρηματικών ραντεβού, που πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα σε επιχειρηματίες των δύο χωρών.

Οι τομείς στους οποίους διανοίγονται ευοίωνες προοπτικές για διμερείς επιχειρηματικές συνεργασίες είναι, σύμφωνα με τον κ.Κουναλάκη, οι εξής:

  • Ενέργεια και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ): Οι αγωγοί αλλάζουν τα δεδομένα. Η Ελλάδα εξελίσσεται σε κόμβο για τη διακίνηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη, στο πλαίσιο
    Διευρύνεται διαρκώς η ελληνοσερβική συνεργασία

    και των νέων δεδομένων που διαμορφώνουν αγωγοί όπως ο Διαδριατικός (ΤΑP), ο
    EASTMED και ο διασυνδετήριος Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), σημείωσε ο κ.Κουναλάκης. Παράλληλα, “τρέχουν” έργα εκτιμώμενου προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ για διασυνδέσεις με το κεντρικό δίκτυο (grid), ενώ κατασκευάζονται project μεγάλης κλίμακας στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των σχετικών υποστηρικτικών υποδομών.
    Κατά τον ‘Ελληνα διπλωμάτη, οι δύο χώρες θα μπορούσαν -μεταξύ άλλων- να συνεργαστούν σε project για την παραγωγή και διανομή ενέργειας (τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα), στη σύσταση κοινοπραξιών στους τομείς των μονάδων αιολικής, ηλιακής και θερμικής ενέργειας και ενέργειας από βιομάζα, στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα των φωτοβολταϊκών, αλλά και στην ανάληψη υπεργολαβιών στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων επενδύσεων στην Ελλάδα τον τομέα των υποδομών διακίνησης φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού.

  • Γεωργία και τρόφιμα: Η γεωργία αντιστοιχεί περίπου στο 4% του ΑΕΠ της Ελλάδας, η οποία διαθέτει 5 εκατ. εκτάρια καλλιεργήσιμης γης, έστω κατακερματισμένα σε μικρό κλήρο. Ο δε τομέας των τροφίμων αποτελεί για την Ελλάδα ατμομηχανή της βιομηχανίας, καθώς αποδίδει το 24% της απασχόλησης, το 25% της προστιθέμενης αξίας, το 70% των εξαγωγών (σε αξία) και αντιστοιχεί στο 25% του συνολικού επενδεδυμένου κεφαλαίου. Κατά τον κ. Κουναλάκη, οι ευκαιρίες που ανακύπτουν για συνεργασία μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο χωρών εντοπίζονται -μεταξύ άλλων- στους τομείς του εμπορίου και της από κοινού μεταποίησης τροφίμων, ώστε να παραχθεί υψηλότερη προστιθέμενη αξία, στην ανάπτυξη συνεργασιών στη συσκευασία, το branding και το εμπόριο με Τρίτες χώρες, στη σύσταση κοινοπρακτικών σχημάτων και τη μεταφορά τεχνογνωσίας.
  • Πληροφορική και Τηλεπικοινωνίες (ΤΠΕ): Σύμφωνα με τον κ. Κουναλάκη, αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μεταξύ των επιχειρήσεων των δύο χωρών για την ανάπτυξη λογισμικού, τη συναρμολόγηση και διανομή ηλεκτρονικών συσκευών, αλλά και τη δημιουργία επιχειρηματικών “συστάδων” (clusters).
  • Αξιοποίηση ακινήτων/τουρισμός: Τουρισμός και “χρυσή βίζα” αυξάνουν κατακόρυφα τη ζήτηση για ακίνητα στην Ελλάδα Κεφάλαια ύψους 503 εκατ. ευρώ επένδυσαν το 2017 για την αγορά ακινήτων οι ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, γεγονός που αντιστοιχεί σε αύξηση αγοραπωλησιών κατά 86,5% σε σχέση με το 2016, τη μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας. Η ζήτηση επικεντρώνεται κυρίως, σύμφωνα με τον κ. Κουναλάκη, σε τουριστικούς προορισμούς, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Χαλκιδική και η Κρήτη και αφορά κυρίως ξενοδοχεία και εξοχικές κατοικίες, οι οποίες πωλούνται σε τιμές πολύ χαμηλότερος εν συγκρίσει με τις αντίστοιχες στην προ του 2009 περίοδο. Στον τομέα του τουρισμού καθεαυτόν, Ελλάδα και Σερβία θα μπορούσαν να αναπτύξουν κοινά τουριστικά πακέτα για την προσέλκυση τουριστών από τρίτες χώρες, πχ. στον οικοτουρισμό, τον αθλητικό τουρισμό, τον τουρισμό υγείας και τον θρησκευτικό, τον αγροτουρισμό και τον γαστρονομικό τουρισμό.
  • Φαρμακοβιομηχανία: Κατά τον κ. Κουναλάκη, κοινά επιχειρηματικά εγχειρήματα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στο εμπόριο φαρμάκων, εξοπλισμού και πρώτων υλών, στην κοινή παραγωγή, συσκευασία και διανομή γενόσημων, στην ανάπτυξη συνεργασιών σε Τρίτες χώρες και στην ανταλλαγή know-how.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content