Το κτηματολόγιο «τρέχει» σε Κρήτη και Κυκλάδες

Υπόσκαφα σπίτια μέσα στον βράχο, το ένα κάτω από το άλλο ή κάτω από αυλές και δρόμους. Σπίτια που εκτείνονται και πάνω σε γειτονικά κτίρια. Δωμάτια σε καμάρες πάνω από σοκάκια. Μεγάλες εγκαταλελειμμένες αγροτικές εκτάσεις, σε πολλές από τις οποίες ο χρόνος έχει σβήσει τα παλιά όρια, όπως τις πεζούλες και τις ξερολιθιές. Η Κρήτη και οι Κυκλάδες δεν έχουν μόνο τις δικές τους ομορφιές, αλλά και τις δικές τους ιδιαιτερότητες ως προς την ιδιοκτησία, η καταγραφή της οποίας στο κτηματολόγιο θα ξεκινήσει στις αρχές Ιουνίου. Τους πολίτες και επαγγελματίες θα υποστηρίξει ένα εντυπωσιακό σύστημα απεικόνισης, που περιλαμβάνει πανοραμικές λήψεις, λήψεις 360 μοιρών και προκαταρκτική απεικόνιση οικοπέδων.
Τον Ιούνιο λοιπόν θα ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας σε δύο από τις πέντε περιοχές της χώρας που έμειναν γνωστές ως «ορφανές», επειδή καθυστέρησαν πάρα πολύ να ανατεθούν από την «Ελληνικό Κτηματολόγιο» λόγω δικαστικών προσφυγών. Πρόκειται για τις Κυκλάδες και το Ρέθυμνο, ενώ θα ακολουθήσουν τον Σεπτέμβριο ακόμα δύο, το υπόλοιπο Ηράκλειο και τα Χανιά. Πιο συγκεκριμένα:

• Στις Κυκλάδες, η κτηματογράφηση αφορά 21 νησιά. Εκτιμάται ότι θα συλλεγούν 628.000 νέα δικαιώματα.

Στην Κρήτη συνολικά είχε εκτιμηθεί ότι υπάρχουν 3,6 εκατ. δικαιώματα. Από αυτά, κτηματογραφείται ήδη το 60%, στο Λασίθι (έχει συλλεγεί το 84% των εκτιμώμενων 456.000 δικαιωμάτων) και στη μισή περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου (έχει συλλεγεί το 79%, από τα 642.000 δικαιώματα).

• Στο Ρέθυμνο εκτιμάται ότι θα συλλεγούν 376.000 δικαιώματα ιδιοκτησίας. Κατά το παρελθόν έχουν κτηματογραφηθεί 12 προκαποδιστριακοί δήμοι (Ρεθύμνης, Αδελέ, Αργυρουπόλεως, Αρμενών, Ατσιπόπουλου, Γερανίου, Επισκοπής, Μαρουλά, Πασίων, Πρινέ, Ρουσσοσπιτίου και Χρομοναστηρίου).

• Στη μισή περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου εκτιμάται ότι υφίστανται 701.000 ιδιοκτησιακά δικαιώματα. Εχει στο παρελθόν κτηματογραφηθεί ο Δήμος Ηρακλείου.

• Τέλος, στα Χανιά εκτιμάται ότι θα συλλεγούν 570.000 ιδιοκτησιακά δικαιώματα. Στο παρελθόν έχουν κτηματογραφηθεί 7 προκαποδιστριακοί δήμοι (Χανίων, Σούδας, Κουνουπιδιανών, Μουρνιών, Νέας Κυδωνίας, Νεροκούρου, Περιβολίων).

Σύμφωνα με την «Ελληνικό Κτηματολόγιο», οι νέες συμβάσεις θα ανεβάσουν έως το τέλος του έτους τα συλλεχθέντα δικαιώματα κοντά στο 90% του συνόλου της χώρας. Η τελευταία από τις «ορφανές» μελέτες κτηματογράφησης, που δεν έχει ακόμα ανατεθεί (εκκρεμεί από το 2016) αφορά την Κέρκυρα και τη Θεσπρωτία. Στα μέσα Ιουνίου θα κριθούν τα ασφαλιστικά μέτρα που άσκησε ο ένας από τους δύο υποψήφιους αναδόχους και εάν απορριφθούν, τότε η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» θα προχωρήσει στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών και την ανάδειξη μειοδότη. Σε αντίθετη περίπτωση… έπεται δικαστική συνέχεια.

to-ktimatologio-trechei-se-kyklades-kai-kriti0

Ενημερωτικό υλικό πόρτα πόρτα

Περί τα μέσα Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων στο Ρέθυμνο. Οπως εξηγεί ο Γιώργος Δημητρίου της εταιρείας «Χωρομετρία» (που έχει αναλάβει το έργο), θα λειτουργήσουν στην περιφερειακή ενότητα τέσσερα γραφεία κτηματογράφησης: στο Σπήλι (για την περιοχή Αγίου Βασιλείου), στον Φουρφουρά (για το Αμάρι), στο Πέραμα (για τον Μυλοπόταμο) και στα Ανώγεια (υπενθυμίζεται ότι η πόλη του Ρεθύμνου έχει ήδη κτηματογραφηθεί στο παρελθόν). Επιπλέον δηλώσεις θα γίνονται δεκτές και σε χώρο που θα καθοριστεί στην Αθήνα. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν γραφεία ενημέρωσης σε κάθε προκαποδιστριακό δήμο. «Από τον Ιούνιο θα ξεκινήσουμε να διανέμουμε πόρτα πόρτα ενημερωτικό υλικό σε όλα τα χωριά (περίπου 150).

Γενικώς η συμμετοχή του κόσμου στο κτηματολόγιο στην Κρήτη είναι υψηλή. Το μόνο που μας ανησυχεί είναι μήπως επηρεαστεί η πορεία του έργου από τα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί με τους δασικούς χάρτες», λέει ο κ. Δημητρίου. «Ειδικά στα νότια του νομού επικρατεί μεγάλη αναταραχή».

 

 

 

Καθημερινή

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ