Τιμητική εκδήλωση για τον Στέλιο Ματζαπετάκη

Τιμητική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου και ώρα 18.00 στην «αίθουσα Πολιτισμού» του Δημαρχείου, στα Πεζά, προς τιμήν του τέως βουλευτή Στέλιου Ματζαπετάκη.

Την εκδήλωση οργανώνουν ο Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων και το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη. Ο κ. Ματζαπετάκης  θα αναγορευθεί σε επίτιμο δημότη Αρχανών και σε επίτιμο πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη.

Ο Στυλιανός Εμμ. Ματζαπετάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο στις 25 Σεπτεμβρίου 1940. Είναι φαρμακοποιός και πολιτικός. Υπηρέτησε ως βουλευτής Ηρακλείου από το 1989 ως το 1993 και από το 2000 ως το 2007.

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο στις 25 Σεπτεμβρίου 1940. Είναι συνταξιούχος φαρμακοποιός συνεχίζοντας μια παράδοση 75 χρόνων. Με την σύζυγό του, Μιράντα Παπαχατζή, απέκτησαν δυο γιους, τον Μανώλη, χημικό , υπεύθυνο ερευνητικού κέντρου στην Λισαβόνα και τον Παναγιώτη, διοικητικό στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς.

Θήτευσε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εκλεγόμενος από το 1978 δημοτικός σύμβουλος ενώ το 1986 υπήρξε υποψήφιος Δήμαρχος Ηρακλείου. Αναμείχθηκε στην πολιτική και εκλέχτηκε δύο φορές βουλευτής (στις εκλογές του Ιουνίου του 1989 και του Απριλίου του 1990) με την Νέα Δημοκρατία επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη και δύο φορές με το ΠΑΣΟΚ (2000 και 2004) επί κυβερνήσεως Σημίτη.

Δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα στα θέματα υγείας (ήταν εισηγητής στα περισσότερα φαρμακευτικά νομοσχέδια), στον τομέα των αποδήμων ενώ καλλιέργησε στενές σχέσεις με την Κίνα και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην προώθηση και εξαγωγή του κρητικού ελαιολάδου.

Το 2007 αποσύρθηκε από την πολιτική και έκτοτε ασχολείται κυρίως με θέματα πολιτισμού, δραστηριοποιούμενος ιδιαίτερα τα τελευταία πέντε χρόνια με το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στο οποίο διατέλεσε πρόεδρος ως τον Ιανουάριο του 2017.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content