Τιμήθηκαν οι ήρωες του σαμποτάζ στο Αεροδρόμιο
Με επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος και κατάθεση στεφάνων από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές στα μνημεία «SAS και Black Watch» στο αεροδρόμιο Ηρακλείου τιμήθηκε σήμερα η μνήμη των ηρώων που συμμετείχαν στο μεγάλο σαμποτάζ κατά της γερμανικής κατοχής τη νύχτα της 13ης προς 14η Ιουνίου 1942.

Στην τιμητική εκδήλωση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου στεφάνι κατέθεσαν οι βουλευτές Ηρακλείου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, εκπρόσωπος του Δημάρχου Ηρακλείου, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Ηρακλείου, εκπρόσωποι κομμάτων και εφέδρων αξιωματικών. 

Αναφορά στο ιστορικό του Σαμποτάζ έκανε η εκπαιδευτικός φιλόλογος του 4ου γυμνασίου Ηρακλείου Χρυσάνθη Καμπουράκη.

 

Ανακοίνωση του Γραμματέα ΠΕ της ΝΔ κ. Λευτέρη Αυγενάκη για την επέτειο του σαμποτάζ στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

Στις εκδηλώσεις μνήμης της επετείου για το σαμποτάζ στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, βρέθηκε σήμερα ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Για την ιστορική επέτειο ο κ. Αυγενάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή επέτειος, το σαμποτάζ του αεροδρομίου Ηρακλείου τον Ιούνιο του 1942, αποτελεί μοναδικό δείγμα αυτοθυσίας για την υπεράσπιση της ελευθερίας. 

Το σαμποτάζ στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου υπήρξε σημαντικό ανάχωμα στην επέλαση των γερμανικών επιχειρήσεων και συνέβαλε στην αλλαγή της πορείας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Τα σκληρά αντίποινα που ακολούθησαν με κόστος δεκάδες ανθρώπινες ζωές δεν φόβισαν τον Κρητικό λαό, αλλά αποτελέσαν πηγή έμπνευσης για σπουδαιότερους αγώνες κατά του ολοκληρωτισμού.   

Τιμούμε σήμερα, μια μοναδική πράξη αντίστασης και ηρωισμού που μας γεμίζει περηφάνεια και δύναμη να δώσουμε ενωμένοι τους δικούς μας αγώνες για το μέλλον που αξίζει η Πατρίδας μας».

Τελετή μνήμης των Ομήρων στη «Στοά Μακάσι» από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και τον Δήμο Ηρακλείου

                                                                       

Η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείο και ο Δήμος Ηρακλείου, τιμώντας όλους εκείνους που αιχμαλωτίστηκαν στη Στοά «Μακάσι», προσκαλούν το κοινό το Σάββατο 15 Ιουνίου 2019 στις 11:00 π.μ. να παρευρεθεί στην τελετή μνήμης στο χώρο της Ενετικής Πύλης «Μακάσι», επί της οδού Νικολάου Πλαστήρα, κάτω από τον Προμαχώνα Μαρτινέγκο (Τάφος Ν. Καζαντζάκη).

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης προβλέπει τα εξής:

  11:00  π.μ.

  • Επιμνημόσυνη δέηση
  • Για το ιστορικό της ημέρας θα μιλήσει  ο εκπαιδευτικός– φιλόλογος του Γενικού Λυκείου Λ.Χερσονήσου, κ.Σφακιωτάκης Σταύρος.  
  • Κατάθεση στεφάνων
  • Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών
  • Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου


ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ