Τι είπε ο Ευθ. Λέκκας για τον υπόκωφο θόρυβο στις Καμάρες


Εξήγηση στο μυστηριώδες φαινόμενο που αναστάτωσε πριν από μία εβδομάδα τους κατοίκους του χωριού Καμάρες, στο δήμο Φαιστού, έδωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας

Όλα οφείλονται σε μικρής έντασης τοπικό σεισμό που οδήγησε στην κατάπτωση οροφής υπόγειου σπηλαίου, με αποτέλεσμα εντυπωσιακό και τρομακτικό: Να σειστεί η γη, από τα έγκατα της οποίας ακούστηκε υπόκωφος θόρυβος και να χάσουν οι κάτοικοι το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. “Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για το χωριό και τους κατοίκους του” επανέλαβε ο κ. Λέκκας, ο οποίος χθες, συνοδευόμενος από τη δημοτική αρχή και τον πρόεδρο της κοινότητας, επισκέφθηκε τις Καμάρες και συνομίλησε με τους κατοίκους.

“Είναι μια κλασική περίπτωση ενός υπόγειου σπηλαίου που έπεσε η οροφή του και μετακινήθηκαν βραχώδεις μάζες. Τα δεδομένα αυτό δείχνουν και δικαιολογείται από το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με μια καρστική περιοχή, με ανθρακικά πετρώματα, όπου αναπτύσσονται αυτά τα κενά. Με την πάροδο του χρόνου, ουσιαστικά έχουμε καταπτώσεις μερικών όγκων και δημιουργούνται δονήσεις και υπόκωφος ήχος που γίνονται αντιληπτές μόνο από τους κατοίκους από της περιοχής αυτής. Κατά περιόδους, της τάξεως των μερικών χρόνων, επαναλαμβάνεται αυτό το φαινόμενο. Δεν είναι κάτι το οποίο μας ανησυχεί” τόνισε.

Όπως ανέφερε, με τη δημοτική αρχή συζητήθηκε τι πρέπει να γίνει από τώρα και πέρα. “Σε μερικά σημεία, όπου υπάρχουν καταπτώσεις βράχων, ίσως θα πρέπει να γίνουν κάποια τεχνικά έργα ώστε να αποσβεστεί ο κίνδυνος. Δεν έχουμε κάτι επείγον, πρέπει να γίνει ένας προγραμματισμός”. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι το χωριό δεν κινδυνεύει, όμως, όπως είπε “πρέπει να παρακολουθούμε το φαινόμενο μήπως αυτή η σεισμικότητα που παρατηρείται στην περιοχή δρομολογήσει και άλλες καταπτώσεις”. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η σεισμικότητα αυτή δεν έχει καμία σχέση με το σεισμό του Αρκαλοχωρίου, καθώς “είναι τελείως διαφορετικά συστήματα και δεν επηρεάζει το ένα το άλλο”.

Καταλήγοντας, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους κατοίκους. ” Είναι ένα φαινόμενο που μας τρομάζει γιατί έρχεται απροειδοποίητα και το περιβάλλει και ένας μύθος. Αυτό που θεωρούμε σταθερό, η γη δηλαδή, αυτό τίθεται σε αμφισβήτηση. Όμως, δεν χρήζει άμεσης ενόργανης παρακολούθησης. Οι κάτοικοι θα μας ενημερώνουν και αν δούμε ότι έχουμε πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από την τωρινή τότε θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο της ενόργανης παρακολούθησης” πρόσθεσε.

 

ertnews.gr

 

 

 ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content