Θλίψη για την απώλεια του εικαστικού Γιώργου Αργυράκη

Με συγκίνηση πληροφορούνται οι Ηρακλειώτες το θλιβερό άγγελμα της απώλειας ενός πιστού υπηρέτη της Τέχνης, του εικαστικού Γιώργου Αργυράκη, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών.

Ο Γιώργος Αργυράκης γεννήθηκε στα Μάλια το 1938 όπου και έζησε τα παιδικά του χρόνια.  Το 1963 φοίτησε στη Σχολή Ελεύθερου Σχεδίου “Von Parish” του Μονάχου και το 1966 στο τμήμα Χαρακτικής και Εφηρμοσμένης Γραφικής της Σχολής Καλλών Τεχνών του Δυτ. Βερολίνου. Το 1971 συνέχισε τις σπουδές του στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, στο Τμήμα Ιστορίας της Τέχνης.

Στη διάρκεια της χούντας συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα και συνδέθηκε με γνωστές προσωπικότητες και καλλιτέχνες που μετέπειτα διαδραμάτησαν εξέχοντα ρόλο στην πολιτική και στην τέχνη, όπως ο Κάρολος Παπούλιας, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Νίκος Μαμαγκάκης, κ.α.

Την ίδια περίοδο δημοσιεύονται και κυκλοφορούν σε όλη την Ευρώπη αντιδικτατορικές αφίσες και γελοιογραφίες δικές του με μεγάλη ομολογουμένως επιτυχία που στοχεύει στην τόνωση του βασανισμένου λαού. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1974 και συνεργάζεται με την Σχολή Κινηματογράφου Λ. Σταυράκου.

Από το 1980 επέστρεψε στην Κρήτη και ασχολήθηκε κυρίως με την χαρακτική, ενώ φιλοτέχνησε πολλές γλυπτές συνθεσεις  σε ορείχαλκο και σε πηλό.

Εξέδωσε το βιβλίο ” Τσιγκογραφία – Γκραβούρα ” και τιμήθηκε με πολλά βραβεία. Εχει λάβει μέρος σε παμπολλες ομαδικές εκθέσεις καθώς και ατομικές στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Γερμανία.

Η σορός του Γιώργου Αργυράκη εκτέθηκε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα τελετών του Δήμου Μαλίων. Για τον νεκρό μίλησαν ο Κωστής Σχιζάκης και ο Στέλιος Ορφανός. Επιθυμία του ήταν να αποτεφρωθεί.

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content