Τα επόμενα βήματα στην Εκκλησία της Κρήτης μέχρι την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου

Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία η σημερινή απόφαση της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, που απάλλαξε από τα καθήκοντά του τον σεβ. Αρχιεπίσκοπο κ. Ειρηναίο, λόγω της επιβαρυμένης υγείας του που δεν του επιτρέπει να ανταποκριθεί στο ρόλο του.

Ήταν κάτι που αναμενόταν, δεδομένου ότι η μακρά αποχή του κ. Ειρηναίου από τα θέματα και τα προβλήματα της Εκκλησίας, έχουν οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο.

Όπως δήλωσε μετά την λήξη της συνεδρίασης της Ι. Συνόδου, ο Επίσκοπος Κνωσού  κ. Πρόδρομος Ξενάκης, “ήταν μια δύσκολη απόφαση η οποία ελήφθη λόγω των χρονίων και μη αναστρέψιμων προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει ο Αρχιεπίσκοπος, σύμφωνα με το πόρισμα των τριών διακεκριμένων πανεπιστημιακών γιατρών που τον εξέτασαν”.

Η απόφαση θα σταλεί στο Φανάρι

Τώρα, ουσιαστικά ξεκινούν οι δαιδαλώδεις διαδικασίες διαδοχής. Κατ’ αρχήν, η σημερινή απόφαση της απαλλαγής του κ. Ειρηναίου, όπως ορίζει η παράγραφος 2 του Άρθρου 9 του Καταστατικού της Χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης,  θα αποσταλεί προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Εαν το Πατριαρχείο την εγκρίνει, οι διαδικασίες θα αρχίσουν να τρέχουν σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας Κρήτης.

Εάν όμως το Πατριαρχείο δεν εγκρίνει την απόφαση, η Εκκλησία Κρήτης θα μπεί σε περιπέτειες, με άγνωστη κατάληξη.

Ουσιαστικά δηλαδή, οι Κρήτες Αρχιερείς πήραν σήμερα ένα “ρίσκο”, το οποίο πάντως επιβλήθηκε από το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγήσει τα τοπικά πράγματα η αδυναμία του κ. Ειρηναίου να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Η προσοχή όλων στρέφεται πλέον προς το Φανάρι, και στις σχετικές αποφάσεις που θα λάβει η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου που θα συνεδριάσει σε λίγες μέρες. Εκεί θα αποφασιστεί αν θα κηρυχθεί εν χηρεία η θέση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, οπότε θα τοποθετηθεί ως Τοποτηρητής ο Μητροπολίτης Λάμπης και Συβρίτου κ. Ειρηναίος, ως ο γηραιότερος Συνοδικός Μητροπολίτης, και ακολούθως θα επιλεγεί το τριπρόσωπο από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης. Με το Τριπρόσωπο θα προταθούν τρεις Μητροπολίτες και από αυτούς ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, θα επιλέξει τον διάδοχο του σημερινού Αρχιεπισκόπου.

 

  • samolis-thumbnail-Banner1
  • samolis-thumbnail-Banner2
  • samolis-thumbnail-Banner3ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content