Συντονίζεται η αντιμετώπιση των αναγκών στο Αρκαλοχώρι – Σύσκεψη με Χρ. Στυλιανίδη και Λ. Αυγενάκη

Στο Αρκαλοχώρι έφθασαν σήμερα στις 11.30 το πρωί με ειδική πτήση ελικοπτέρου, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.

Αμέσως μετά την άφιξή τους μετέβησαν στο Επιχειρησιακό Κέντρο της περιοχής, όπου είχαν σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, το δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος Μαν. Φραγκάκη και εκπροσώπους φορέων της περιοχής.

Ο κ. Στυλιανίδης ενημερώθηκε αναλυτικά για την πορεία των προσπαθειών αντιμετώπισης των αναγκών των σεισμοπλήκτων. Συζητήθηκαν θέματα στέγασης και διαμονής και σίτισης και ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι στοεπόμενο δεκαήμερο θα έχουν οριστικοποιηθεί όλα τα επόμενα βήματα.

Όπως αναφέρθηκε, ήδη έχουν γίνει 6.348 αυτοψίες σε κτίρια, και διαπιστώθηκε ότι 2.536 κτίρια είναι κατάλληλα ενώ 3.812 μη κατοικήσιμα.

Για το θέμα των προκατασκευασμένων οικίσκων, ο υπουργός είπε ότι γίνεται προσπάθεια για την εξασφάλιση όσων χρειάζεται, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και Κρήτες επιχειρηματίες.

Κατά τη σύσκεψη λήφθηκαν αποφάσεις και για τις ανάγκες των σχολείων της περιοχής και δόθηκε προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των αναγκών αυτών.

Συζητήθηκαν επίσης τα θέματα στέγασης όσων σήμερα φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία ή σκηνές  και ο υφυπουργός Λ. Αυγενάκης δήλωσε σχετικά ότι κατά την επόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή το πρόγραμμα φιλοξενίας που έχει καταρτιστεί.

Δηλώσεις Χρ. Στυλιανίδη

Σε δηλώσεις του μετά τις σημερινές συναντήσεις ο υπουργός κ. Χρ. Στυλιανίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι “βρισκόμαστε πάλι εδώ για να γίνει μια νέα κατόπτευση σε συνεργασία με τους τοπικούς άρχοντες”. Όπως χαρακτηριστικά είπε, έχει γίνει ένα εκπληκτικό έργο, φτάσαμε στο σημείο μετά από μια τέτοια καταστροφή, να μπορούμε να πούμε σήμερα πως υπάρχουν πολλές επιλογές για τους σεισμοπλήκτους ώστε μετά από 4 – 5 μέρες όποιος το επιθυμεί να μη μείνει σε σκηνή. Είναι θέμα βούλησης του καθενός, εμείς πάντως δεν θέλουμε να μείνει κανείς σε σκηνή γιατί θα αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες και θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα. Επίσης βρήκαμε μια εκπληκτική διαδικασία σίτισης που δουλεύει σε καθημερινή βάση και ευχαριστούμε όσους προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους.

Ο υπουργός είπε ακόμη ότι τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία να προσφέρουμε οικίσκους σε όσους θελήσουν να μη μείνουν σε διαμερίσματα και αθλητικά κέντρα. Ερχονται μέχρι αύριο το βράδυ οι πρώτοι 35 οικίσκοι στους οποίους θα δημιουργηθούν οι αναγκαίες υποδομές με τη συνεργασία των μηχανικών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Στυλιανίδης στα σχολεία, και όπως είπε οι αυτοψίες συνεχίζονται και ολοκληρώνεται η πρώτη φάση, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη, ανάλογα με τη σεισμική ακολουθία και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς θα εξασφαλίσουμε ό,τι χρειάζεται για να ξεχειμωνιάσει ο κόσμος μέχρι να αρχίσουν οι επισκευές.

Δηλώσεις Λευτ. Αυγενάκη

Ακολούθως σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτ. Αυγενάκης είπε ότι βρεθήκαμε σλημερα στο Αρκαλοχώρι για άλλη μια φορά για να δούμε με τον αρμόδιο υπουργό όλα τα βήματα που έχουν ξεκινήσει μετά τους σεισμούς. Ήδη έχουν γίνει πολλές σημαντικές ενέργειες. Το πρώτο μας μέλημα ήταν να ικανοποιηθεί το θέμα της στέγασης. Έχει ικανοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό με τη συνεργασία της Περιφέρειας και των τοπικών φορέων σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να έχουμε εξασφαλίσει είτε μισθωμένα διαμερίσματα στο Ηράκλειο και τη γύρω περιοχή, είτε σε ξενοδοχεία είτε σε οικίσκους που καταφθάνουν με πρωτοβουλία του υπουργείου Υποδομών, έχουν στηθεί καταυλισμοί που λειτουργούν με εθελοντές τους οποίους ευχαριστούμε.

Σημαντικό είναι επίσης ότι ήδη ενεργοποιείται η πλατφόρμα, στην οποία θα δηλώσουν όλοι οι πληγέντες το μέγεθος της ζημιάς τους ώστε να καταβληθούν άμεσα αποζημιώσεις.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Αυγενάκης και στη μέριμνα που έχει ληφθεί για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους της περιοχής.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content