Συλλυπητήριες δηλώσεις για τον Θεοχ. Δετοράκη

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΔ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΘΕΟΧΑΡΗ ΔΕΤΟΡΑΚΗ

 Με αφορμή την απώλεια του καθηγητή Θεοχάρη Δετοράκη, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης Γιάννης Κουράκης έκανε την ακόλουθη συλλυπητήρια δήλωση:

 

Στις μεγάλες απώλειες των Κρητικών Πνευματικών Ανθρώπων συγκαταλέγεται πλέον και εκείνη του αγαπητού μας και σεβαστού καθηγητή Θεοχάρη Δετοράκη. 

Του ανθρώπου που συνέδεσε άρρηκτα την πνευματική πορεία του με την Κρήτη και την Ιστορία της.

Στην πολυκύμαντη αλλά και εξαιρετικά παραγωγική διαδρομή του, επιστράτευε πάντα την αγάπη του για το νησί μας. Αυτή η αφοσίωση λειτουργούσε ως κινητήρια δύναμη των πνευματικών πρωτοβουλιών και αναζητήσεών του. 

Σε συνδυασμό με την σοβαρότητα που τον διέκρινε και βέβαια με τις μοναδικές γνώσεις, εμπειρίες και αρετές του, ο Θεοχάρης Δετοράκης κατέκτησε κορυφαία θέση στο επιστημονικό και πνευματικό δυναμικό της Κρήτης.

Η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό, με σπουδαία όμως  παρακαταθήκη  το πλούσιο έργο που μας κληροδοτεί.

Στους οικείους του, απευθύνω τα πιο εγκάρδια συλλυπητήριά μου.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών συνήλθε σήμερα εκτάκτως στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, με το άγγελμα του θανάτου του Καθηγητή Θεοχάρη Δετοράκη, Επίτιμου Προέδρου της Ε.Κ.Ι.Μ.

Ο Θεοχάρης Δετοράκης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, αφήνει μια μεγάλη και πολύτιμη παρακαταθήκη στις βυζαντινολογικές και κρητολογικές σπουδές. Διετέλεσε καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης από το 1978 ως το 2004. Χαλκέντερος μελετητής, αφοσιωμένος στην επιστήμη, προήγαγε με πλήθος μελετών την αγιολογία καθώς και την κρητική ιστοριογραφία. Το συνολικό του έργο αποτελεί σημείο αναφοράς για την επιστημονική έρευνα. 

Ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Κ.Ι.Μ. ανακάλεσαν με βαθιά συγκίνηση τις μνήμες της μακράς παρουσίας και της πολυσχιδούς δράσης του Θεοχάρη Δετοράκη στην Εταιρία. Ο Θεοχάρης Δετοράκης διετέλεσε από το 1997 ως το 2009 πρόεδρος της Ε.Κ.Ι.Μ., στην ηγεσία της οποίας διαδέχτηκε τον Μενέλαο Παρλαμά. Διετέλεσε, επίσης, Γενικός Γραμματέας των Ζ΄ και Η΄ Διεθνών Κρητολογικών Συνεδρίων (1991, 1996) και πρόεδρος του Θ΄ Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου (2001).

Ο Θεοχάρης Δετοράκης υπήρξε για όλους εμάς δάσκαλος, φίλος και συμπαραστάτης. Η παρουσία και η πορεία του αποτέλεσαν και θα εξακολουθήσουν να αποτελούν οδηγό στη δράση της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών. 

Το Συμβούλιο αποφάσισε: 

  1. Να αναρτηθεί μεσίστια επί τριήμερο η ελληνική σημαία στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.
  2. Να παραστεί σύσσωμο στην κηδεία του εκλιπόντος.
  3. Να διοργανωθεί από την Ε.Κ.Ι.Μ. ειδική τιμητική εκδήλωση στο πρόσωπο και το έργο του.
  4. Να κατατεθεί στη μνήμη του, αντί στεφάνου, χρηματικό ποσόν υπέρ των σκοπών του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.
  5. Να επιδοθεί το παρόν ψήφισμα στην οικογένειά του και να δημοσιευθεί στον τοπικό Τύπο.

Ηράκλειο, 27 Ιανουαρίου 2023

Για το Δ.Σ. της Ε.Κ.Ι.Μ.

Ο Πρόεδρος                      Η Γενική Γραμματέας

Αλέξης Καλοκαιρινός.    Ελένη Τζεδάκη-Αποστολάκη

 

Συλλυπητήρια Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη για τον θάνατο του Θεοχάρη Δετοράκη

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης  σε δήλωση του, επισημαίνει την μεγάλη προσφορά του διακεκριμένου  Πανεπιστημιακού Θεοχάρη Δετοράκη στα γράμματα, την επιστήμη, τον Πολιτισμό της Κρήτης και εκφράζει  τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Συγκεκριμένα στην δήλωση του ο κ. Αρναουτάκης αναφέρει:

«Με σπουδαία διαδρομή στην επιστήμη, αφήνοντας μια μοναδική σφραγίδα στα γράμματα, στην ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης, ο Ομότιμος Καθηγητής Θεοχάρης Δετοράκης έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας μεγάλο κενό στην οικογένειά του, στην κοινωνία της Κρήτης και στην επιστημονική κοινότητα. Για πολλά χρόνια, ακούραστος στην επιστημονική έρευνα,  συνέγραψε μοναδικής αξίας βιβλία και συγγράμματα για την Κρήτη και τη Βυζαντινή Φιλολογία.

Ως Περιφέρεια Κρήτης, εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του.»

 

Συλλυπητήρια  δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για τον θάνατο του Θεοχάρη Δετοράκη

Ο Θεοχάρης Δετοράκης, ανήκει στην χορεία των προσωπικοτήτων που διεμόρφωσαν τον σύγχρονο πολιτισμό του τόπου μας.

   Καταξιώθηκε στην Επιστημονική κοινότητα με την πολυετή διδασκαλία του στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, και συγκρότησε ένα βαρυσήμαντο εκδοτικό έργο, το οποίο θα παραμείνει πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές που θα παρακολουθήσουν τις Βυζαντινές και τις Κρητολογικές Σπουδές.

      Ξεχωριστή και πολυσήμαντη ήταν πάντα η παρουσία του στην κοινωνία της Κρήτης. Με ομιλίες και σεμινάρια, με την συμμετοχή τους σε ποικίλες εκδηλώσεις, προσέφερε τις γνώσεις και το ερευνητικό του υλικό στους συμπολίτες του, καθιστώντας τους κοινωνούς της μακραίωνης ιστορικής μας πορείας. 

      Ο Δήμος Ηρακλείου τίμησε το έργο του με το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» και με το Βραβείο «Ηθικής Τάξεως», αναγνωρίζοντας την ανεκτίμητη προσφορά του στην Φιλολογική Επιστήμη και στον Πολιτισμό του τόπου μας.

      Συλλυπούμαι θερμώς την οικογένειά του. 

 

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΗ ΔΕΤΟΡΑΚΗ

Μας προκαλεί μεγάλη θλίψη η απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Θεοχάρη Δετοράκη.

Ο Θεοχάρης Δετοράκης, μία σπουδαία μορφή των Γραμμάτων της Κρήτης και αφοσιωμένος δάσκαλος που με το ήθος και την άριστη επιστημονική του κατάρτιση πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Υπηρέτησε εξίσου τις Κρητολογικές σπουδές, παράλληλα με τη Βυζαντινή φιλολογία.

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης τον τιμά για τη σημαντικότατη προσφορά του στο Ίδρυμα και εκφράζει θερμά  συλλυπητήρια στους συναδέλφους -τα παιδιά του – Μαρίνα και Στάθη, καθώς και στα άλλα μέλη της οικογένειάς του.

Από την Πρυτανεία του ΠΚ

 

Συλλυπητήρια Δήλωση Μ. Σενετάκη για τον θάνατο του Θεοχάρη Δετοράκη

Με αφορμή τον θάνατο του Θεοχάρη Δετοράκη ο Βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης προέβη στην ακόλουθη συλλυπητήρια δήλωση:

“Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια ενός μεγάλου Κρητικού, ενός σπουδαίου ανθρώπου των Γραμμάτων και με μοναδικό έργο για τον πολιτισμό και τον πνευματικό πλούτου του νησιού.

Ο θάνατος του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Θεοχάρη Δετοράκη άφησε ένα κενό, αλλά κληροδότησε στο νησί μας μια πολύτιμη παρακαταθήκη. Το επιστημονικό του ενδιαφέρον για την Βυζαντινή Υμνογραφία και Αγιολογία και την Ιστορία της Κρήτης, μας έδωσαν περισσότερες από πενήντα εργασίες για ιστορικά, φιλολογικά, γλωσσικά και λαογραφικά θέματα. 

Είναι έργο υψηλής ποιότητας και αξίας που δικαιολογημένα του χάρισε το βραβείο “Νίκος Καζαντζάκης” του Δήμου Ηρακλείου και την Προεδρία της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών.

Πορεύτηκε στη ζωή του με σεμνότητα. Δίδαξε το ήθος και την αγάπη για τον τόπο του. Η κληρονομιά που μας άφησε είναι πολύτιμη.

Τον αποχαιρετούμε με σεβασμό.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του.”

 

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΘΕΟΧΑΡΗ ΔΕΤΟΡΑΚΗ

AΠΟ ΤΗΝ “ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ”

Με βαθειά συγκίνηση η Ηράκλεια Πρωτοβουλία αποχαιρετά τον Καθηγητή Θεοχάρη Δετοράκη, τον κορυφαίο επιστήμονα και σεμνό άνθρωπο και συμπολίτη. 

Ο Θεοχάρης Δετοράκης, σπουδαίος δάσκαλος και ακάματος ερευνητής, υπηρέτησε με αφοσίωση τόσο τη Βυζαντινή Φιλολογία όσο και τις Κρητολογικές Σπουδές, εργαζόμενος μέχρι το τέλος της ζωής του.  Μας κληροδοτεί πολύτιμα άρθρα και βιβλία, στα οποία αποτυπώνεται η ευρύτητα των γνώσεων, η μεθοδικότητα και η κριτική σκέψη του. 

Υπήρξε επί σειρά ετών Πρόεδρος της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών και μέλος της Επιτροπής Εποπτείας της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Βραβεύθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου με τα βραβεία Καζαντζάκη και Ηθικής Τάξεως.  

Στην πορεία του βίου του είχε τη συνεχή στήριξη της συζύγου του, φιλολόγου Κυρίας Άννας Παπαδάκη, την οποία υπεραγαπούσε, ενώ ήταν ένας στοργικός πατέρας και παππούς. 

Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία του οφείλει πολλά καθώς συμμετείχε, κάθε φορά με δύο διαλέξεις, στους δύο κύκλους ομιλιών, που είχε οργανώσει με τον τίτλο «ο Μίτος της Αριάδνης, ξετυλίγοντας την ιστορία της πόλης του Ηρακλείου».  Στον δεύτερο κύκλο ήταν επιπλέον σύμβουλός μας στην επιλογή των θεμάτων και των ομιλητών.

Συλλυπούμεθα θερμά τη σύζυγό του Άννα, τα παιδιά του Στάθη και Μαρίνα με τις οικογένειές τους.

 Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Κρητικής γης, που θα τον σκεπάσει.

       η Πρόεδρος                                          ο Αντιδήμαρχος

Άννα Παπαχρονάκη                                 Μανόλης Βασιλάκης

 

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content