Σημαντικές εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων
Με την συμπλήρωση 200 χρόνων από το πρώτο ολοκαύτωμα των Ανωγείων από τους Τούρκους το 1822, στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης του Δήμου Ανωγείων, ο Δήμαρχος Σωκράτης Κεφαλογιάννης και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών Αλέξης Καλοκαιρινός με τον Μήτσο Σταυρακάκη του Συλλόγου Αποφοίτων και Φίλων του Σταυρακείου Γυμνασίου-Λυκείου Ανωγείων,  θα παρουσιάσουν σε Συνέντευξη Τύπου, την Παρασκευή 29 Ιουλίου και ώρα 11:00 π.μ., στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, οδός Σοφοκλή Βενιζέλου 27 / Λυσιμάχου Καλοκαιρινού 7, τρείς αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις :

 

  1. Την Έκθεση έργων του Ανωγειανού Ζωγράφου Κωνσταντίνου Φαν. Σταυρακάκη (1848-1908) με τίτλο “Δια χειρός Κ.Φ. Σταυρακάκη”, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σύλλογο Αποφοίτων και Φίλων του Σταυρακείου Γυμνασίου-Λυκείου Ανωγείων και τη σύμπραξη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης.

Η έκθεση περιλαμβάνει πίνακες, που αποτελούν τα πορτραίτα των Ανωγειανών οπλαρχηγών που εκτίθενται μόνιμα στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, αλλά και πίνακες που βρίσκονται σε σπίτια Ανωγειανών και εικόνες που φιλοξενούνται στις μονές Αρκαδίου, Βωσάκου, Χαλέπας, στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στ΄Ανώγεια καθώς και στο εκκλησάκιτης Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις Γωνιές Μαλεβυζίου.

 

Τα Εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 1 Αυγούστου 2022, ώρα 19.00 στην πλατεία Αρμί, στ’ Ανώγεια.

Την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα, τηνκοινωνική, πολιτική και αγωνιστική δράση, αλλά και το εικαστικό έργο του Κωνσταντίνου Φαν. Σταυρακάκη.

Θέματα και Ομιλητές:

1) “Το εικαστικό έργο του Κωνσταντίνου Σταυρακάκη εξ Ανωγείων“| Νίκος Γιγουρτάκης,

αρχαιολόγος, φιλόλογος, επίτιμος Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου.

2) “Ο Κωνσταντίνος Φαν. Σταυρακάκης. Η πολιτική και αγωνιστική του δράση” | Γεώργιος

Σκουλάς του Μιλτιαδαντρέα, συγγραφέας – ερευνητής.

3) “Ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Σταυρακάκης” | Ντενίζ-Χλόη Αλεβίζου, δρ. ιστορικός της

τέχνης.

 

Διάρκεια & Τοποθεσία Έκθεσης: 1 έως 31 Αυγούστου 2022 |Αίθουσα Κάτω από το Δημαρχείο Ανωγείων, Πλατεία Αρμί.

Διοργάνωση: Δήμος Ανωγείων & Σύλλογος Αποφοίτων και Φίλων Σταυρακείου Γυμνασίου -Λυκείου Ανωγείων

Σύμπραξη: Ιστορικό Μουσείο Κρήτης & Ιερά Μητροπόλη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Επιμέλεια: Μήτσος Σταυρακάκης, Όλγα Καλλέργη

Σχεδιασμός: Ιωάννης Οικονομάκης

 

  1. Την Συναυλία«Στο φως της μνήμης… 1822 – 2022 /200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1ο Ολοκαύτωμα των Ανωγείων», της «Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής – ΕΡΤ» που θα πραγματοποιηθεί 2 Αυγούστου, στο Θέατρο“Νίκος Ξυλούρης”

Διοργάνωση: Δήμος Ανωγείων & Σύλλογος Αποφοίτων και Φίλων Σταυρακείου Γυμνασίου – Λυκείου Ανωγείων

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Περιφέρεια Κρήτης

 

Σύνθεση– Ενορχήστρωση: Πάρης Περισυνάκης

Κείμενα – Στίχοι: Γιώργης Καράτζης

Τραγουδούν:Βασίλης Σκουλάς  – Ψαραντώνης – Μιχάλης Καλλέργης – Λουδοβίκος των Ανωγείων – Νίκη Ξυλούρη – Νικόλας Καράτζης – Μαρίνα Δακανάλη – Βασίλης Α. Δραμουντάνης

Χορός: Θανάσης Μαυρόκωστας& Ομάδα

Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Αραβίδης

TuneMaster: Χριστίνα Σιώρου

Ηχοληψία: Μιχάλης Συγλέτος– Κώστας Γιαννακόπουλος – Βασίλης Χανιώτης

Φροντιστής : Κώστας Καραμούκος – Δημήτρης Μαρούλης

Παραγωγή: Βασίλης Ν. Δραμουντάνης – Σωτηρία Σβόλη

 

  1. Έκθεση Ιστορικού Μουσείου Κρήτης με τίτλο «1821, Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση»

 

Η υβριδική περιοδική έκθεση 1821. Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης πραγματεύεται το θέμα της συμμετοχής της Κρήτης στον αγώνα που ξεκίνησε στις αρχές του 1821 και οδήγησε στην ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους το 1830. Με αφετηρία  τα γεγονότα του ύστερου 18ου αιώνα που σε παγκόσμια κλίμακα ανοίγουν την αυλαία για τον αιώνα των επαναστάσεων –Αμερικανική Ανεξαρτησία και Γαλλική Επανάσταση–, το περιεχόμενο οργανώνεται σε θεματικές ενότητες που αναδεικνύουν την συμμετοχή των Κρητών στη μεγάλη Ελληνική Επανάσταση. Οι προεπαναστατικές συνθήκες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι τοπικές ιδιαιτερότητες, η προετοιμασία της Επανάστασης στο νησί, οι προσπάθειες οργάνωσης και σύνδεσης της Κρήτης με τις επαναστατικές αρχές του ελλαδικού χώρου, οι επιτυχίες και οι αποτυχίες των επαναστατών και οι επιπτώσεις της ταραχώδους δεκαετίας 1821-1830 στην τοπική κοινωνία τεκμηριώνονται με εποπτικό και εικονογραφικό υλικό από τις Συλλογές του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. Πρόσθετη πληροφορία μπορεί ο επισκέπτης να αντλήσει μέσω των QR codes που υπάρχουν σε κάθε μία από τις 29 εκτυπωμένες επιφάνειες της Έκθεσης

 

Διοργάνωση: : Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και Δήμος Ανωγείων

Διάρκεια & Τοποθεσία Έκθεσης: 11 έως 31 Αυγούστου 2022 |Αίθουσα Μ Κεφαλογιάννης Τράπεζας Πειραιώς.

 ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ