Σήμα κινδύνου από τη λιμνοθάλασσα του Μπάλου


Τα πρώτα επιστημονικά ερευνητικά στοιχεία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου: «Ανάπτυξη Διασυνοριακού Δικτύου Προώθησης Αειφόρου Παράκτιου Τουρισμού».

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Θεοχάρη Τσούτσο, ο Μπάλος αποτελεί μοναδικό οικοσύστημα και ως τέτοιο απαιτεί κοινά αποδεκτή στρατηγική διαχείρισης και άμεσες ολοκληρωμένες και στοχευμένες παρεμβάσεις με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών και με τη διαδικασία του συμμετοχικού σχεδιασμού. Η αρχική επιστημονική καταγραφή διερευνά τις υπαρκτές απειλές για την Αειφορία της ήδη προστατευόμενης περιοχής και μελετά μέτρα κατάλληλα για να αποφευχθούν τα επόμενα χρόνια μη αναστρέψιμες βλάβες για το μοναδικό οικοσύστημα της Δυτικής Κρήτης.

Ο Τουρισμός αποτελεί τη σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα στην κοινή διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας – Κύπρου και ως εκ τούτου έχει πολύ σημαντικό θετικό αντίκτυπο στις τοπικές οικονομίες της ΠE Χανίων και της Επαρχίας Πάφου. Κάθε χρόνο οι δύο ανωτέρω χωρικές ενότητες προσελκύουν εκατοντάδες χιλιάδες ημεδαπούς και αλλοδαπούς επισκέπτες, με το 90% αυτών να συγκεντρώνονται άναρχα στις παράκτιες περιοχές, λόγω της ύπαρξης ενός πολύ μεγάλου αριθμού παράκτιων περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Το γεγονός αυτό επιφέρει ήδη αρνητικές επιπτώσεις στους τοπικούς φυσικούς πόρους, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση και αντίστοιχη μείωση της ελκυστικότητας των παράκτιων αυτών ακτών, πολλές από τις οποίες περιλαμβάνουν υπο-περιοχές ενταγμένες στο δίκτυο Natura 2000, όπως η Λιμνοθάλασσα Μπάλου στην ΠΕ Χανίων, και η Χερσόνησος Ακάμα στην Επαρχία Πάφου. Παράλληλα, τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η βιοποικιλότητα των περιοχών αυτών.

 

 

Flashnews.grΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content