Σε διαβούλευση η “νέα” πλατεία Ελευθερίας (ΦΩΤΟ)

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα το μεσημέρι στη λότζια, ο Δήμαρχος κ. Β. Λαμπρινός, ο αντιδήμαρχος Τεχνικων Έργων κ. Ι. Αναστασάκης και ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου κ. Γιαν. Μιχελάκης, παρουσίασαν τις αλλαγές που προβλέπεται να γίνουν στην πλατεία Ελευθερίας, στα πλαίσια μιας νέας μελέτης των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου.

Όπως τονίσθηκε, η νέα αυτή μελέτη τίθεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 3 Μαίου, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στους δημότες που ενδιαφέρονται να διατυπώσουν τις σχετικές απόψεις και προτάσεις τους.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, τα προτεινόμενα έργα δεν θα έχουν μεγάλο οικονομικό κόστος, αλλά θα συμπληρωθούν οι ελλείψεις που εμφανίζει σήμερα η πλατεία, τόσο σε πράσινο, όσο και σε διακοσμητικά στοιχεία, με στόχο οι Ηρακλειώτες να αγαπήσουν ξανά τον ιστορικό αυτό χώρο της πόλης.

Αναφέρθηκε ακόμη ότι η μελέτη προβλέπει ενεργειακή αναβάθμιση της πλατείας, νέες φυτεύσεις, αναβάθμιση του φωτισμού, ανάδειξη του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη και της προτομής του Ν. Καζαντζάκη, αντικατάσταση του φθαρμένου αστικού εξοπλισμού και άλλες παρεμβάσεις ώστε η πλατεία Ελευθερίας “να γίνει πιο ευχάριστη” και πιο λειτουργική.

Ο Δήμαρχος δήλωσε σχετικά: «Με την κατάθεση της μελέτης για την Πλατεία Ελευθερίας και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα έργα που εκτελούνται ή έχουν δρομολογηθεί (Πάρκο Γεωργιάδη, Ανάπλαση Σταυρού της Πόλεως, Αναβάθμιση Ενετικών Τειχών κ.ά.) κάνουμε ένα ακόμα βήμα προς την υλοποίηση του οράματός μας για το ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου. 

Επιλέγουμε την δημόσια διαβούλευση επειδή , όπως έχουμε αποδείξει στο παρελθόν, εμείς όταν μιλάμε για συμμετοχική διακυβέρνηση, το εννοούμε. 

Παράλληλα θέλουμε  ο κόσμος να νοιαστεί ξανά για την Πλατεία, διότι ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτός ο χώρος είναι ότι οι Ηρακλειώτες δεν τον αγάπησαν ποτέ».

Η δημόσια διαβούλευση ξεκινά την Μεγάλη Πέμπτη 25 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 3 Μαΐου 2019. 

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ 

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Το ερωτηματολόγιο που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι δημότες για τα έργα που θα γίνουν στην πλατεία Ελευθερίας, αναφέρει τα εξής:

Είναι γενικό το αίτημα της συντήρησης της πλατείας Ελευθερίας αλλά και του εν γένει περιβάλλοντος αστικού χώρου που περιλαμβάνεται στο όριο εντός Ενετικών Τειχών λόγω των παρακάτω προβλημάτων επί της Πλατείας:

Ο χώρος ασφυκτιά από πληθώρα εμποδίων για τους πεζούς (διάσπαρτα καθιστικά, σκάλες, σχάρες, εμπόδια από σκυρόδεμα στα πεζοδρόμια αντί για κολωνάκια κ.α.), 

Υπάρχει έλλειψη σε πράσινο,

Υπάρχουν σπασμένες πλάκες σε ποσοστό επιφανείας περίπου 35%,

Υπάρχουν φθορές υφιστάμενης υποδομής Η/Μ εγκαταστάσεων,

Υπάρχουν φθορές υφιστάμενου αστικού εξοπλισμού. 

Υπάρχουν κυκλοφοριακά προβλήματα στην γύρω περιοχή

Υπάρχει έλλειψη ασφαλούς κυκλοφορίας οχημάτων, πεζών και παιδιών γύρω από την πλατεία.

Η Δ/νση Τεχνικών έργων και μελετών του Δήμου Ηρακλείου, στην προσπάθειά της να συντάξει μια μελέτη εξωραισμού για την μεγαλύτερη πλατεία της πόλη του Ηρακλείου, την Πλατεία Ελευθερίας, που να είναι αποδεκτή από τους πολίτες Δήμου που είναι και κύριοι χρήστες του χώρου αποφάσισε να μοιραστεί τις απόψεις της μέσω της παρούσας διαβούλευσης και να αφουγκραστεί την κοινή γνώμη του τόπου.

Αναλυτικά, η μελέτη εστιάζει : 

  • Βελτίωση της προσβασιμότητας της πλατείας για τους χρήστες δημότες, ΑΜΕΑ και παιδιά,
  • Βελτίωση αλλά και στη δημιουργία νέων χώρων συνάθροισης, ανάπαυσης και κοινωνικοποίησης των δημοτών,  
  • Βελτίωση της αισθητικής τόσο του κεντρικού τμήματος όσο και του ευρύτερου χώρου της πλατείας,
  • Ο σχεδιασμού του δημόσιου χώρων με κριτήρια βιοκλιματικού χαρακτήρα, 
  • Αύξηση του πρασίνου και κατ΄ επέκταση στην μείωση της ρύπανσης του αέρα και της ηχορύπανσης,
  • Δημιουργία υδάτινου στοιχείου-γλυπτού
  • Δημιουργία νέων ισόπεδων προσβάσεων 
  • Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και προσαρμογές που επιβάλλονται από την ανάπλαση της οδού Δικαιοσύνης
  • Αναβάθμιση του επίπεδου φωτισμού και εξοικονόμηση ενέργειας με τη χρήση φωτιστικών LED,
  • Στην αντικατάσταση του υλικού δαπεδόστρωσης 

Παρατηρώντας της δημοσιευόμενες απεικονίσεις παρακαλούμε όπως εκφράσετε τις απόψεις σας απαντώντας στις ακόλουθες ερωτήσεις:

1. Συμφωνείτε με την αποξήλωση των εμποδίων (γόνδολες) περιμετρικά της πλατείας και την αντικατάστασή τους κολωνάκια απλού τύπου όπως της Λ. Δικαιοσύνης.

2. Συμφωνείτε με τον περιορισμό της πρόσβασης στην ανατολική πλευρά της πλατείας μόνο από τα σημεία των διαβάσεων;

3. Συμφωνείτε για την απομάκρυνση των διάσπαρτων τετράγωνων καθιστικών;  

4. Ποιες οι απόψεις σας για την δημιουργία νέων χώρων ανάπαυσης και κοινωνικοποίησης, περιμετρικά των δέντρων της πλατείας;  

5. Συμφωνείτε με την δημιουργία νέων χώρων πρασίνου στην επιφάνεια της πλατείας στο κεντρικό τμήμα «BELVEDERE»;

6. Συμφωνείτε με την δημιουργία χώρου πρασίνου στο τμήμα της πλατείας που βρίσκεται το άγαλμα του Ν. Καζαντζάκη;

7. Ποιες οι απόψεις για τη δημιουργία καθιστικών και παρτεριών περιμετρικά της πλατεία που στοχεύει στην μείωση της ηχορύπανσης, από την περιμετρική κίνηση των οχημάτων;

8. Συμφωνείτε με τη δημιουργία υδάτινου στοιχείου-γλυπτού βορειοδυτικά της Πλατείας στο υπερυψωμένο τμήμα σε ευθεία με τη Λ. Δικαιοσύνης;

9.  Ποιες οι απόψεις σας για την απομάκρυνση των υφιστάμενων πυλώνων φωτισμού από τον κεντρικό διάδρομο της πλατείας; 

10.  Συμφωνείτε με την προσθήκη νέων «αθέατων» φωτιστικών ιστών που θα επιτυγχάνουν την αναβάθμιση του επίπεδου φωτισμού και την εξοικονόμηση ενέργειας με τη χρήση φωτιστικών LED;

11. Ποιες είναι οι προτάσεις σας για την αντικατάσταση του υλικού δαπεδόστρωσης της πλατείας; 

12. Λοιπές παρεμβάσεις που θεωρείτε αναγκαίες.

Ονοματεπώνυμο / Επωνυμία του φορέα που εκπροσωπείτε / Στοιχεία Επικοινωνίας (τηλ. και e-mail)

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ