Σαρωτικοί έλεγχοι στους delivery

Σαρωτικούς ελέγχους σε όλο τον νομό, αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομικής Δ/νσης Ηρακλείου και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου,όπως ενημερώνει η διοίκηση,με στόχο την καταγραφή της παραβατικότητας, που παρατηρείται έντονα τα τελευταία χρόνια στον χώρο μεταφοράς και διανομής προϊόντων με δίκυκλο.

Το εργατικό ατύχημα, που σημειώθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, στην Λ. Κνωσού, με θύμα έναν 54χρονο δικυκλιστή ντελιβερά, έρχεται για μία ακόμα φορά να αναδείξει με τον πιο τραγικό τρόπο τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε εργασίες μεταφοράς και διανομής προϊόντων με δίκυκλο.

Το πρωί, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία του ΣΕΠΕ, παρουσία του Προϊσταμένου του Τμήματος Κοινωνικής Επιθεώρησης ν. Ηρακλείου, Ευάγγελου Καραγιάννη και του Προϊσταμένου του Τμήματος Τεχνικής & Υγειονομικής Επιθεώρησης Ηρακλείου, Μιχάλη Μαραυγάκη, του Προέδρου του ΕΚΗ, Στέλιου Βοργιά, του Αντιπροέδρου του ΕΚΗ, Νίκου Κοκολάκη και του Γραμματέα Οργανωτικού του ΕΚΗ, Νεκτάριου Μωυσάκη, όπου ο Πρόεδρος του ΕΚΗ,  Στέλιος Βοργιάς, τόνισε την αναγκαιότητα για την άμεση εφαρμογή της εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που ορίζει μέτρα και υποχρεώσεις με σκοπό την προστασία της ασφαλείας και της υγείας των εργαζομένων στη διανομή προϊόντων με δίκυκλο.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η διενέργεια ουσιαστικών και αυστηρών ελέγχων σε όλο τον νομό Ηρακλείου, προκειμένου να διαπιστωθεί σε τι βαθμό οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων διανομής προϊόντων με δίκυκλο εφαρμόζουν την σχετική εγκύκλιο, αλλά και αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι εφαρμόζουν τον Κ.Ο.Κ κατά την διανομή των προϊόντων. Οι σαρωτικοί αυτοί έλεγχοι θα διενεργούνται από μεικτά κλιμάκια της Τροχαίας, του ΣΕΠΕ και του ΕΚΗ.

Προτεραιότητα για το ΕΚΗ έχει όχι η επιβολή προστίμων, αλλά η ενημέρωση και η πρόληψη για τα ατυχήματα. Ήδη το ΕΚΗ έχει ξεκινήσει ενημερωτική εκστρατεία για τους κινδύνους, με τους οποίους έρχονται καθημερινά σε επαφή οι επαγγελματίες οδηγοί, αλλά και τα delivery, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί την 28η Ιανουαρίου 2019, οπότε και θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για την οδική συμπεριφορά και την εφαρμογή του Κ.Ο.Κ από τους επαγγελματίες οδηγούς.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Τμήμα Τροχαίας Ηρακλείου, της Αστυνομικής Δ/νσης και στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του, αλλά και σημαντικοί εισηγητές, που θα βάλουν το δικό τους λιθαράκι στην σημαντική αυτή προσπάθεια του ΕΚΗ.

Η εγκύκλιος (N. 4512/18) του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που εκπονήθηκε με τη συμβολή του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, μεταξύ άλλων ορίζει τις υποχρεώσεις του εργοδότη, το μεταφορικό όχημα πρέπει να συντηρείται με δική του ευθύνη, ώστε να διατηρείται σε κατάλληλη κατάσταση, για να μην ενέχει κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων οδηγών. Επίσης, υποχρεούται στην κατάλληλη πιστοποίηση ελέγχου (Κ.Τ.Ε.Ο. και βιβλίο τακτικής συντήρησης). Παράλληλα, οφείλει να παρέχει τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία μέσα ατομικής προστασίας, στους εργαζόμενους οδηγούς οχημάτων μεταφοράς προϊόντων καθώς και στους υπόλοιπους εργαζόμενους και να ελέγχει ότι φορούν τα απαραίτητα και κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας κατά την εργασία τους. Τέλος, οφείλει να έχει στη διάθεσή του γραπτή εκτίμηση του Επαγγελματικού Κινδύνου, που πρέπει να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τα θέματα που αφορούν στις εργασίες διανομής, μέσω της οποίας αναγνωρίζονται και αξιολογούνται όλοι οι πιθανοί κίνδυνοι και προτείνονται προς εφαρμογή μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπισή τους.
Ο Εργοδότης οφείλει όχι μόνο να τηρεί τα προβλεπόμενα της σχετικής εγκυκλίου, αλλά και να τα γνωστοποιεί στους εργαζόμενους της επιχειρήσεις του.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ