Πρωτοβουλία φαρμακοποιών Ηρακλείου για το δημογραφικό

Ενημέρωσαν τον Μάξιμο Σενετάκη

Πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, μέσα από επεξεργασμένες προτάσεις για την συμμετοχή του Κράτους στη φαρμακευτική δαπάνη, ανέλαβε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου, τα μέλη του οποίου, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Αριστοτέλη Σκουντάκη, ανέλαβαν να ενημερώσουν τον βουλευτή ΝΔ Ηρακλείου Μάξιμο Σενετάκη.
Για τους φαρμακοποιούς το ζητούμενο στο θέμα του δημογραφικού είναι “η διαχείριση της φαρμακευτικής δαπάνης να είναι τέτοια που θα βοηθήσει τις οικογένειες ως προς τα οικονομικά βάρη που αφορούν την ανατροφή των παιδιών”, ώστε να “αυξήσει την αίσθηση ασφάλειας και προστασίας που κάθε οικογένεια έχει το δικαίωμα να αισθάνεται να απολαμβάνει όσον αφορά στην υγειονομική κάλυψη των μικρών ανήλικων συμπολιτών μας”.
Οι φαρμακοποιοί του Ηρακλείου, όπως διευκρίνισαν στον κ. Σενετάκη, δεν φιλοδοξούν να λύσουν το δημογραφικό πρόβλημα με τις προτάσεις τους. Ελπίζουν όμως η πρωτοβουλία να δώσει το έναυσμα και σε άλλους επιστημονικούς και επαγγελματικούς κλάδους να καταθέσουν τις δικές τους, ώστε συνολικά να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο πολιτικών οι οποίες θα εφαρμοστούν υπό την επίβλεψη του Κράτους και θα ανατρέψουν την πορεία προς την δημογραφική συρρίκνωση.
Αναγνωρίζοντας ότι οι προτάσεις τους χρίζουν περαιτέρω ανάλυσης και επιστημονικής επεξεργασίας, οι φαρμακοποιοί παρέθεσαν ορισμένες από αυτές όπως:
τον μηδενισμό των συμμετοχών για όλες ανεξαιρέτως τις παιδιατρικές συνταγές φαρμάκων και για τις συνταγές που αφορούν εγκυμονούσες και λεχώνες, για όλα τα φάρμακα και όλες τις παθήσεις,
την παροχή του δικαιώματος στους φαρμακοποιούς να καταχωρούν συνταγές για ΜΗΣΥΦΑ ή συμπληρώματα διατροφής στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τα οποία στη συνέχεια θα αποζημιώνονται πλήρως από το ασφαλιστικό ταμείο,
την δωρεάν χορήγηση αντιφθειρικών θεραπειών στα σχολεία,
την χορήγηση από ιδιωτικά φαρμακεία φαρμάκων που αφορούν την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, κοκ
Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλείψεων, οι φαρμακοποιοί πρότειναν την ενίσχυση του ΕΟΦ με προσωπικό, με καταγραφή της διακίνησης των ελλειπτικών φαρμάκων με απόλυτη διαφάνεια, με απαγόρευση των εξαγωγών όποτε επιβάλλεται, προκειμένου να καλυφθεί επαρκώς η εσωτερική ζήτηση.
Ο κ. Σενετάκης άκουσε με προσοχή τις προτάσεις των φαρμακοποιών του Ηρακλείου και αφού τους ευχαρίστησε για την ενημέρωση δεσμεύτηκε να ενημερώσει με την σειρά του την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την πρωτοβουλία τους.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content