Πιεστικά είναι τα προβλήματα του εμπορικού κόσμου

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε σήμερτα η κοινή σύσκεψη που συνδιοργάνωσαν ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου, το Επιμελητήριου Ηρακλείου, το Οικονομικό Επιμελητήριο, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης (ΟΕΣΚ), η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου (ΟΕΒΕΝΗ), η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν. Ηρακλείου, ο Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων ΒΙ.ΠΕ., ο Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Φοινικιάς – Μαλάδων και ο Σύλλογος Εμπόρων Αυτοκινήτων Ν. Ηρακλείου,

Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου με τη συμμετοχή και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του Ηρακλείου, εξετάστηκαν ζητήματα που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο της Κρήτης, όπως είναι οι τραπεζικές χρεώσεις, ο ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός, το μεταφορικό ισοδύναμο και η μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις επιχειρήσεις.

Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Βουλευτής Χάρης Μαμουλάκης που σε δηλώσεις του ανέφερε: «Μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν έντονα τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο της Κρήτης τέθηκαν σήμερα επί τάπητος». «Τόσο ως Βουλευτής Ηρακλείου, όσο και ως μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, βρίσκομαι δίπλα στους φορείς της Κρήτης, αφουγκράζομαι τις αγωνίες και σκοπεύω να αναδείξω τα προβλήματα που τους απασχολούν, με κάθε διαθέσιμο τρόπο».

Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής Ν. Ηγουμενίδης είπε μεταξύ άλλων:

  • Η βασική ανησυχία που υπάρχει είναι κατά πόσον η αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας μετά τη πραγματική έξοδο από τα μνημόνια θα κατευθυνθεί σε ουσιαστικές ελαφρύνσεις των επιχειρήσεων που μπορούν να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά της πραγματικής οικονομίας. Δηλαδή τίθεται το ερώτημα «ανάπτυξη» –  αλλά για ποιους και σε ποια κατεύθυνση.
  • Συζητάμε για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στις επιχειρήσεις, αλλά θέτω το ερώτημα: Η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% δεν θα ελαφρύνει ουσιαστικά μονάχα τις μεγάλες επιχειρήσεις που καταγράφουν σημαντικά κέρδη και θα έχουν εξίσου σημαντικές φορολογικές μειώσεις;  Δεν είναι αυτονόητο πως όταν μια μικρομεσαία επιχείρηση αγωνίζεται για να καταγράψει ελάχιστα κέρδη, η φορολογική ελάφρυνση από το 28 στο 24% θα είναι για εκείνη μια σταγόνα στον ωκεανό; Θέλω να πω ότι χρειάζεται να κοιτάμε και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
  • Έχει σημασία ότι σήμερα δεν μπαίνει στο τραπέζι το ζήτημα των 120 δόσεων. Αυτό νομοθετήθηκε και εφαρμόστηκε παρά τις αντιρρήσεις, αλλά πρέπει σήμερα να δούμε ένα πλαίσιο συνολικά για τις οφειλές των επιχειρήσεων που δεν θα στραγγίζει τις επιχειρήσεις στο μέλλον. Και βέβαια να κάνουμε και έναν απολογισμό όταν λήξουν όλες οι προθεσμίες ένταξης στη ρύθμιση προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Να δούμε πόσοι εντάχθηκαν και αν αποπληρώνονται οι δόσεις. Και να συζητήσουμε επιτέλους το μεγάλο ζήτημα των οφειλών που σήμερα θεωρούνται ανείσπρακτες και που καταλογίζονται στο συνολικό νούμερο των 100 δις για τις οφειλές προς την Εφορία  χωρίς να υπολογίζονται τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις.
  • Σχετικά με το ρεύμα. Όσοι είναι από τα επιμελητήρια θα ανησυχούν σίγουρα  αφού θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική η αύξηση του ρεύματος για τις επιχειρήσεις. Το ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις είναι ένα μείζον ζήτημα.
  • Για τον ακατάσχετο λογαριασμό έγιναν ενέργειες για το χτίσιμο του προοδευτικού ακατάσχετου, αλλά πράγματι θα πρέπει πλέον στα πλαίσια της μεταμνημονιακής δυνατότητας που υπάρχει να ξαναμπεί στο τραπέζι το θέμα του επαγγελματικού ακατάσχετου. Είμαστε σε πλεονεκτικότερη θέση και εκτιμώ ότι μια ισχυρή πίεση και οι ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες μπορούν να το καρτορθώσουν.
  • Σήμερα χρειάζεται να συγκεκριμενοποιήσουμε τα ισχυρά κίνητρα για τις επιχειρήσεις  που είναι η ραχοκοκαλιά του σχεδίου για τη δίκαιη ανάπτυξη για όλους.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content