Πέθανε η θρυλική Τασούλα Πετρακογιώργη – Αδαμίδου – Κηδεύτηκε την Κυριακή στο Ηράκλειο σε στενό οικογενειακό κύκλο


Mε συγκίνηση πληροφορείται η τοπική κοινωνία την θλιβερή είδηση ότι έφυγε από την ζωή, σε ηλικία 92 ετών, η θρυλική Αναστασία (Τασούλα) Αδαμίδου, θυγατέρα του αείμνηστου Αρχηγού της Εθνικής Αντίστασης Γεωργίου Πετρακογιώργη.

Η κηδεία της μεταστάσης έγινε χθες Κυριακή στο Παλαιό Κοιμητήριο του Αγίου Κωνσταντίνου, στο Ηράκλειο.

Με τον θάνατο της Τασούλας Αδαμίδου – Πετρακογιώργη, κλείνει ένας μεγάλος ιστορικός κύκλος, συνδεδεμένος με την Εθνική Αντίσταση και τους πρωταγωνιστές της, αλλά και με την θρυλική ιστορία της απαγωγής της, που αποτέλεσε γεγονός πανελληνίων διαστάσεων και παραλίγο να αιματοκυλήσει την Κρήτη.

Υπενθυμίζεται ότι η απαγωγή της Τασούλας Πετρακογιώργη, έγινε στις 20 Αυγούστου του 1950, από τον Κώστα Κεφαλογιάννη (Κουντόκωστα), ο οποίος την μετέφερε σε κρησφύγετο, στον Ψηλορείτη. Ο πατέρας της Γεώργιος Πετρακογιώργης απαίτησε την επιστροφή της και μετά την σχετική άρνηση, επιστράτευσε μεγάλο αριθμό ανδρών που έφθασαν στα Ανώγεια και απειλήθηκε ένοπλη σύγκρουση με επίσης μεγάλο αριθμό ενόπλων Ανωγειανών, κάτι που αποφεύχθηκε μετά από στρατιωτική επέμβαση ισχυρών κυβερνητικών δυνάμεων και έντονο πολιτικό παρασκήνιο.

Ο Κώστας Κεφαλογιάννης και η Τασούλα Πετρακογιώργη λίγο αργότερα παντρεύτηκαν στη Μονή Διοσκουρίου και έφυγαν για την Αθήνα. Ο Πετρακογιώργης αρνήθηκε να δεχθεί τον γάμο και ετοίμασε τους άντρες του για πόλεμο. Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση και να αποφευχθεί ο εμφύλιος σπαραγμός, η μόλις ορκισθείσα κυβέρνηση του Σοφοκλή Βενιζέλου κήρυξε στρατιωτικό νόμο στο νησί.

Ο Κουντόκωστας συλλήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών. Όλο το διάστημα που εκείνος βρισκόταν στη φυλακή, η Τασούλα ήταν σε αναμονή. Χώρισαν τρείς μήνες μετά την αποφυλάκισή του, πήραν διαζύγιο, βρήκαν νέους συντρόφους, με τους οποίους απέκτησαν παιδιά και δεν ξανασυναντήθηκαν ποτέ ξανά έως το θάνατό τους.

 ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content