Επιτάχυνση των διαδικασιών για το νέο ΒΟΑΚ ζήτησε η ΠΕΔ

Πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021 η συνάντηση της αντιπροσωπείας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων(Π.Ε.Δ) Κρήτης με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Δικτύων όπου και  συζητήθηκε εκτενώς το θέμα του Νέου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ).

Να σημειωθεί ότι στη  σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων και διήρκησε δύο και πλέον ώρες,  συμμετείχαν ο Υφυπουργός κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης και ο Γενικός Διευθυντής Συγκοινωνιακών Υποδομών κ. Γιάννης Καρνέσης ενώ από την πλευρά της ΠΕΔ συμμετείχαν ο Πρόεδρος κ. Γ. Κουράκης, ο Αντιπρόεδρος κ. Γ. Μαρινάκης, ο Γραμματέας κ. Γ. Μαλανδράκης, το Μέλος της Εκτ. Επιτροπής κ. Μ. Κοκοσάλης αλλά και ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γ. Ζερβάκης.

Η ενημέρωση από πλευράς Υπουργείου

Ο κ. Κεφαλογιάννης και ο κ. Καραγιάννης ενημέρωσαν τους εκπροσώπους της ΠΕΔ Κρήτης σχετικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η εκπόνηση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), που αποτελούν θεμελιώδη προϋπόθεση για τη δημοπράτηση του έργου.

Με βάση το πλάνο των Υπηρεσιών του Υπουργείου, η σχετική Μελέτη για το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη αναμένεται να υποβληθεί εντός του προσεχούς Φεβρουαρίου στην αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για διαβούλευση, ενώ η αντίστοιχη Μελέτη για το τμήμα Χανιά – Χερσόνησος, προβλέπεται να υποβληθεί τον Απρίλιο του 2021.

Ο συνολικός σχεδιασμός περιλαμβάνει την κατασκευή Οδικού Άξονα από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία. Πρόκειται για ένα μεγάλο σε έκταση οδικό έργο με υψηλές τεχνικές απαιτήσεις, όπως η δημιουργία πλήθους σηράγγων και γεφυρών.

Όσον αφορά στο τμήμα Άγιος Νικόλαος – Σητεία, προβλέπεται να ληφθεί μέριμνα για τη χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης του συνόλου των απαιτούμενων μελετών και στη συνέχεια η προώθηση του αιτήματος για ένταξη του έργου σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.

Τι είπαν οι εκπρόσωποι της ΠΕΔ Κρήτης

Η αντιπροσωπεία της ΠΕΔ Κρήτης έθεσε στον κ. Κεφαλογιάννη κρίσιμες παραμέτρους γύρω από μείζον για το νησί μας ζήτημα του Νέου Οδικού Άξονα Κρήτης και πρόταξε την αδήριτη ανάγκη για επιτάχυνση όλων των διαδικασιών, ενεργειών αλλά και του χρονοδιαγράμματος  από την μεριά του Υπουργείου Υποδομών και Δικτύων για το κρίσιμο αυτό έργο.

Ο κ. Γ. Κουράκης στην τοποθέτηση του μεταξύ άλλων αναφέρθηκε «στην απαρέγκλιτη ανάγκη ο νέος οδικός άξονας να διατρέχει όλο το νησί , από την μια άκρη στην άλλη, ενώ επεσήμανε ότι ο σχεδιαζόμενος οδικός άξονας πρέπει να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της ασφάλειας, της ποιότητας και της ταχύτητας των μετακινήσεων με συγκεκριμένες προδιαγραφές και σφιχτά χρονοδιαγράμματα.»

Ο κ. Γ. Μαρινάκης τόνισε ότι «πρέπει να ληφθούν υπόψη τα θέματα που σχετίζονται με τη σύνδεση του νέου άξονα με τις μεγάλες πόλεις της Κρήτης – με τη δημιουργία των απαραίτητων συνδετήριων κόμβων» ενώ ο κ. Γ. Μαλανδράκης επεσήμανε « ότι πρέπει να γίνει ξεκάθαρο από πλευράς Υπουργείου οι φάσεις της υλοποίησης-κατασκευής του νέου οδικού άξονα, η μελετητική ωριμότητα του έργου αλλά και τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά του» .

Ο κ. Μ. Κοκοσάλης έθεσε με τη σειρά του “την ανάγκη σύντμησης των χρονοδιαγραμμάτων τόσο των μελετών όσο και των αδειοδοτήσεων“, ενώ ο κ. Γ. Ζερβάκης αναφέρθηκε «στην απαίτηση το Λασίθι να μη μείνει εκτός σχεδιασμού και να αποτελέσει τμήμα του μεγάλου αυτού έργου τόσο στην φάση των μελετών όσο και στην φάση της υλοποίησης.»

Τι είπε ο υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης

Ο κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης αρχικά ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία της ΠΕΔ για την κατάθεση θέσεων και προτάσεων εκ μέρους της Αυτοδιοίκησης της Κρήτης για το μεγάλο αυτό ζήτημα.

Ο κ. Υφυπουργός σημείωσε ότι το ζήτημα του Νέου Οδικού Άξονα Κρήτης αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση ενώ ακολούθως παρουσίασε στους εκπροσώπους της ΠΕΔ το σχεδιασμό αλλά και τις φάσεις που βρίσκονται κρίσιμες παραμέτρους του έργου (μελέτες, αδειοδοτήσεις κ.λπ.).

Μεταξύ άλλων ο κ. Κεφαλογιάννης δεσμεύτηκε  ο σχεδιασμός του νέου οδικού άξονα να είναι ενιαίος από τη Σητεία μέχρι την Κίσαμο, και ενημέρωσε ότι ήδη εκπονούνται νέες μελέτες για το Τμήμα Άγιος Νικόλαος – Σητεία (όπου απαιτούνται νέες χαράξεις στο τμήμα αυτό).

Επίσης ο κ. Υφυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου και  ανακοίνωσε ότι για το Τμήμα Χερσόνησος – Άγιος Νικόλαος οι μελέτες θα υποβληθούν στις αρμόδιες Υπηρεσίες τον επόμενο μήνα ενώ για το Τμήμα Χανιά- Ηράκλειο το επόμενο δίμηνο.  

Συγχρόνως υπήρξε δέσμευση από πλευράς Υπουργείου για ανάθεση των μελετών οδοποιίας και των συναφών μελετών για το Τμήμα Χανιά – Κίσαμος το αμέσως επόμενο διάστημα.

Από τη σύντομη δε παρουσίαση τεχνικών λεπτομερειών του έργου για το Τμήμα Χανιά – Ηράκλειο αξιοσημείωτη είναι η πρόβλεψη 40 σηράγγων στα σημεία που γίνεται  νέα χάραξη του οδικού άξονα.

Τέλος ο κ. Κεφαλογιάννης δεσμεύτηκε ότι μαζί με τα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα παρουσιαστεί στα στελέχη της Αυτοδιοίκησης της Κρήτης το σύνολο της χάραξης του νέου αυτοκινητόδρομου αλλά και η συνολική πρόταση για το μεγάλο αυτό έργο.

Δηλώσεις Γιάννη Κεφαλογιάννη

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Κεφαλογιάννης δήλωσε: «Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής έχει θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα την κατασκευή του σύγχρονου Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης. Από το καλοκαίρι του 2019, με την επίβλεψη και του Γενικού Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργου Καραγιάννη, έχουν γίνει μέχρι σήμερα όλα τα απαιτούμενα βήματα ώστε το εθνικής σημασίας αυτό οδικό έργο να μπει επιτέλους σε τροχιά υλοποίησης. Βρισκόμαστε στο καθοριστικό στάδιο της προετοιμασίας υποβολής των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και είχαμε σήμερα την ευκαιρία να ενημερώσουμε διεξοδικά τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών και να ακούσουμε τις απόψεις τους».

Δηλώσεις του Προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννη Κουράκη

Από την πλευρά του, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Θεωρώ ότι η σημερινή συνάντησή μας στο υπουργείο Υποδομών ήταν απόλυτα θετική, αλλά και καρποφόρα. Θετική, διότι με βάση τα όσα αναπτύξαμε από πλευράς ΠΕΔ Κρήτης, δικαιολόγησαν πλήρως την ανάγκη επίσπευσης όλων των διαδικασιών, με στόχο να μην χαθεί άλλος χρόνος μέχρι την πλήρη υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου.

Παρουσιάσαμε στην ηγεσία του υπουργειου Υποδομών τις θέσεις της ΠΕΔ Κρήτης, και εκφράσαμε την αγωνία της, αλλά και την απαίτηση της κοινωνίας της Κρήτης να αποκτήσει ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών αυτοκινητόδρομο, από την Σητεία μέχρι την Κίσαμο.

Επιτέλους, πρέπει να φύγουμε από τις διακηρύξεις και να περάσουμε στο στάδιο της εφαρμογής, προκειμένου να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, έναν οδικό άξονα που να εξασφαλίζει ασφάλεια μετακινήσεων και ποιότητα μεταφορικού έργου, που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της Κρήτης. Θα παρακολουθούμε την πορεία του έργου με βάση τα όσα μας εκτέθηκαν σήμερα για να διασφαλιστεί η απόλυτη υλοποίηση όλων των εξαγγελιών.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τον συντοπίτη μας Υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη, αλλά και όλα τα στελέχη του υπουργείου για την υπεύθυνη και αναλυτική ενημέρωση που μας έκαναν, καθώς και για τον παραγωγικό διάλογο και την πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων που είχαμε”.

 

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ