Επικίνδυνες καιρικές συνθήκες στο Οροπέδιο Λασιθίου

 

Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης με θέμα:  «Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού – Ιδιαίτερο προειδοποιητικό σήμα», τέθηκε σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας Πολιτικής Προστασίας βάσει σχεδιασμού του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση φαινομένων λόγω νέας επιδείνωσης του καιρού.

 

Βάσει των ανωτέρω, ενημερώνουμε τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής του Δήμου μας ότι: 

  • Για σήμερα Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022 και αύριο Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022 αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση του καιρού σε όλη την περιοχή του Δήμου, με εκδήλωση ισχυρών καταιγίδων.
  • Σύμφωνα με το «Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού-Ιδιαίτερο προειδοποιητικό σήμα» του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, και δεδομένης της υπάρχουσας συγκέντρωσης υδάτων με την μορφή χιονιού είναι πολύ πιθανόν να δημιουργηθούν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς και κατολισθήσεις. 
  • Είναι πιθανή λόγω εκδήλωσης των ακραίων φαινομένων, η διακοπή δικτύων κοινής ωφέλειας.
  • Συστήνουμε την αυξημένη επαγρύπνηση και σχετική προετοιμασία τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες του Οροπεδίου Λασιθίου και τον περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες, ιδιαίτερα σε όσους επιθυμούν να εκδράμουν, κυρίως κατά τις ώρες εκδήλωσης του ακραίου καιρικού φαινομένου.
  • Όλοι μας θα πρέπει να ακολουθούμε την υπάρχουσα σήμανση που έχει τοποθετήσει ο Δήμος σχετικά με την απαγόρευση διέλευσης από σημεία όπου βρίσκονται ιρλανδικές διαβάσεις, χείμαρροι κλπ.
  • Θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγουμε την διέλευση εντός του κάμπου και την μετάβαση στους ορεινούς όγκους του Οροπεδίου Λασιθίου.
  • Συνεργεία του Δήμου συνεχίζουν να επιχειρούν σε όλο το οδικό και ορεινό δίκτυο καθώς και εντός των οικισμών και καλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην παρεμποδίζουν το έργο τους καθώς και να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες. 
  • Θα πρέπει όλοι να ενημερωνόμαστε και να εφαρμόζουμε πιστά τις οδηγίες των φορέων Πολιτικής Προστασίας.
  • Υπενθυμίζουμε τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του τηλεφωνικού κέντρου του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, που θα συνεχίσουν να λειτουργούν όλο το 24ωρο: 2844340140 και 2844022396 καθώς επίσης και τον Ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης Έκτακτης Ανάγκης 112 (ακόμα και χωρίς σήμα από κινητό).

 

Ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων θα ακολουθήσουν νεότερες ανακοινώσεις από την Πολιτική Προστασία. Παρακαλούνται οι πολίτες να ενημερώνονται από τις Αρχές Πολιτικής Προστασίας https://www.civilprotection.gr/el/entona-kairika-fainomena την Περιφέρεια Κρήτης, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την ιστοσελίδα του Δήμου www.lasithi.gov.gr και την εφαρμογή CITY ON για κινητά τηλέφωνα.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content