“Έφυγε” ο στρατηγός Μανώλης Μπριλάκης

Mε συγκίνηση πληροφορήθηκαν οι Κρητικοί, το θλιβερό άγγελμα του θανάτου ενός από τα πλέον διακεκριμένα, κορυφαία στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, του αντιστρατήγου ε.α. Μανώλη Μπριλάκη.

Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος αυτός Κρητικός Αξιωματικός της Αστυνομίας. Τα τελευταία χρόνια ζούσε στην Ηλιούπολη της Αθήνας, έφυγε από τη ζωή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε ηλικία 90 ετών, ωστόσο η είδηση θανάτου του δεν είχε γίνει γνωστή. Με καταγωγή από τη Σητεία, ήταν ο τελευταίος αρχηγός της Χωροφυλακής και πρώην συν-αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ από το 1984 έως το 1985 μαζί με τον τότε αρχηγό της Αστυνομίας Πόλεων Αντιστράτηγο Παναγιώτη Ραυτόπουλο, πριν τους διαδεχτεί ο πρώτος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αείμνηστος αντιστράτηγος Γιώργος Ρωμοσιός.

Το σήμα της Χωροφυλακής και το σήμα της Αστυνομίας Πόλεων

Ο στρατηγός Μπριλάκης υπηρέτησε πάντα σε καίρια πόστα, του έλαχε δε ο κλήρος να εφαρμόσει στην πράξη τις αποφάσεις ενοποίησης της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων, από τις οποίες προέκυψε η σημερινή ΕΛΑΣ.

Αποχαιρετιστήριο στον λαμπρό αξιωματικό έγραψε ένας πρώην συνάδελφός του που τον έζησε από κοντά, ο πρώην Δήμαρχος Οροπεδίου και υποστράτηγος ε.α. Γιώργος Μηλιαράς, που σημειώνει τα εξής:

Ένας υπέροχος άνθρωπος, ένας εξαίρετος αξιωματικός, ένας αθεράπευτος εραστής της Σητείας, της Κρήτης ολόκληρης, ο πρώην συν-Αρχηγός της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ , αντιστράτηγος εα ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΠΡΙΛΑΚΗΣ, έφυγε για τον ουρανό τις 30 Δεκεμβρίου 2018.
-Διετέλεσε τελευταίος αρχηγός της Χωροφυλακής τα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και επωμίστηκε τότε το βάρος της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για ενοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας ( Αστυνομίας Πόλεων-Χωροφυλακής), μαζί με τον τότε αρχηγό της Αστυνομίας Πόλεων Αντιστράτηγο Παναγιώτη ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟ, με τον οποίο υπήρξαν συναρχηγοί του νέου σώματος ( ΕΛ.ΑΣ.), πριν τους διαδεχτεί ο πρώτος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αείμνηστος αντιστράτηγος Γιώργος Ρωμοσιός…
-Ο αξέχαστος Αρχηγός Μανώλης Μπριλάκης, ως αρχηγός με υπασπιστή τότε τον εκλεκτό, Σητειακό επίσης, αξιωματικό ( μετέπειτα υπαρχηγό ΕΛ.ΑΣ.), Νίκο ΡΕΛΑΚΗ, σήκωσαν μεγάλο βάρος από τους κλυδωνισμούς της ενοποίησης των Σωμάτων, ενώ επί της θητείας τους αποκαταστάθηκε εν πολλοίς το αίσθημα της συμφιλίωσης μεταξύ των αστυνομικών όλης της Ελλάδας και των πολιτών που παρέμενε διαταραγμένο από την περίοδο της δικτατορίας…
-Με εντολή του καταστράφηκαν τότε οι Φάκελοι πολιτικών φρονημάτων των Ελλήνων που διατηρούσε η Αστυνομία .
-Πολλοί αστυνομικοί, ιδιαίτερα στη Κρήτη, οφείλουν τη πρόσληψή τους στο Σώμα, στην υποστήριξη του Αρχηγού Μανώλη Μπριλάκη και του υπασπιστή του…
-Μετά την αποστρατεία του, ο αείμνηστος Αρχηγός διετέλεσε και Νομάρχης Χανίων, με προσωπική παρέμβαση τότε του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου .
-Δικαιωμένος, πλήρης ημερών, ανηφόρισε για τον ουρανό, τη παραμονή της πρωτοχρονιάς, κρατώντας μέσα του την ανασεμιά από τα Σητειακά βότανα που μόλις του είχε στείλει πρωτοχρονιάτικο πεσκέσι, ο αδελφός του από τη Σητεία…
Αρχηγέ μου, ήταν τιμή μου που υπηρέτησα υπό τις διαταγές σου και σε ευχαριστώ για όσα έμαθα κοντά σου….
-Καλή θητεία στις στρατιές των αγγέλων….
( Η κηδεία του αρχηγού θα γίνει στην Ηλιούπολη την Δευτέρα 7 Ιανουαρίου).

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ