“Έφυγε” ο Καλλιτέχνης φωτογράφος Γιώργος Ξυλούρης

Όπως έζησε σεμνά και αθόρυβα, το ίδιο αθόρυβα “έφυγε”, σε προχωρημένη ηλικία (97 ετών), την περασμένη Δευτέρα, ένας γνωστός,  καλός Ηρακλειώτης, ο παλιός δάσκαλος της φωτογραφικής Τέχνης Γιώργος Ξυλούρης. Η κηδεία του έγινε την Τρίτη στο Κοιμητήριο της Ανάστασης.

Δεν ήταν απλός φωτογράφος, ο εκλιπών. Επρόκειτο για μέγα, καλλιτέχνη Φωτογράφο. Έτσι τον ήξεραν όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίζουν, κι έτσι τον ανεγνώρισαν άνθρωποι και φορείς που κατά καιρούς είχαν την ανάγκη της υψηλής Τέχνης και τεχνικής του.

Γέννημα θρέμμα του Ηρακλείου, αμέσως μόλις περατωσε τις σπουδές του στην τότε Εμπορική Σχολή, ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη φωτογραφική Τέχνη. Το φωτογραφικό ατελιέ του το είχε στήσει για αρκετές δεκάδες χρόνια στον “Αραστά”, στην οδό Αργυράκη. Εκεί προσέφευγαν όσοι Ηρακλειώτες είχαν ιδιαίτερες απαιτήσεις από τις φωτογραφήσεις τους ή από μεγεθύνσεις, ή για κάθε δύσκολη φωτογραφική εργασία, γνωρίζοντας ότι ο τελειομανής Γιώργος Ξυλούρης θα τους εξασφάλιζε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα…

Ο αείμνηστος Γιώργος Ξυλούρης (Φωτο: ΑΡΧΕΙΟ “ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ”)

Με την πάροδο του χρόνου, ο Γιώργος Ξυλούρης απέκτησε ειδικότητα στη φωτογράφηση αρχαιολογικών χώρων, τοιχογραφιών και αρχαιολογικών αντικειμένων. Συνεργάσθηκε κατά καιρούς με το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, αλλά και με το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, καθώς και με όλους τους μεγάλους Αρχαιολόγους που υπηρέτησαν στο Ηράκλειο (Πλάτων, Αλεξίου, Δαβάρας, Μπορμπουδάκης και αρκετοί νεότεροι). Εκατοντάδες καλλιτεχνικές φωτογραφίες του κοσμούν βιβλία και αρχαιολογικές μελέτες, ενώ σε αυτόν οφείλεται η πλούσια εικονογράφηση του μοναδικής αξίας βιβλίου του καθηγητή Κων/νου Καλοκύρη “Αι βυζαντιναί τοιχογραφίαι της Κρήτης”.

Ο Γιώργος Ξυλούρης, προσέφερε πολλά στο Ηράκλειο και στους Ηρακλειώτες. Τίμησε τον τόπο του, τίμησε το νησί μας. Και θάπρεπε, κανονικά, έστω και μετά θάνατον, να τιμηθεί το έντιμο όνομά του, τουλάχιστον από το Δήμο Ηρακλείου, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου.

Η “ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ” εκφράζει τα πιο ειλικρινή της συλλυπητήρια στους συγγενείς του και εύχεται να είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκέπασε.

Κ.Τ.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ