Έφυγε από τη ζωή ο Μανώλης Μηλιαράκης

Με θλίψη πληροφορούμαστε ότι έφυγε χθες Τετάρτη από τη ζωή, σε ηλικία 82 ετών, προσβεβλημένος από κορονοϊό, ο επίτιμος πρόεδρος της Χριστιανικής Δημοκρατίας Μανώλης Μηλιαράκης.

Καταγόταν από το Ηράκλειο, το οποίο επισκεπτόταν συχνά και είχε εδώ πολλούς καλούς φίλους. Γεννήθηκε στην Καλλονή, από φτωχή αγροτική οικογένεια με ζωντανή λαϊκή πίστη. Σπούδασε Φυσικός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στενός συνεργάτης του αείμνηστου Νίκου Ψαρουδάκη, ιδρυτή της ιστορικής εφημερίδας “Χριστιανική”, υπήρξε για πολλές δεκαετίες άνθρωπος της ειρήνης, φλογερός αγωνιστής, σύµβολο εντιµότητας και ακεραιότητας, ελεήµων έως αυταπαρνήσεως, πονεµένος σύζυγος και πατέρας. Ο Μανώλης Μηλιαράκης, ως πρόεδρος της Χριστιανικής Δημοκρατίας, έκανε κριτική κατά καιρούς στη Δεσποτοκρατία και διάφορους παράγοντες της Διοικούσας Εκκλησίας, όμως έτρεφε βαθύ σεβασμό στην Εκκλησία, την Ιερά Σύνοδο και τους έντιμους και απλούς διακόνους της ιεροσύνης και του μοναχισμού.

Συμμετείχε στην Επιτροπή για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις σε στενή συνεργασία με τον αγωνιστή Μ. Γλέζο, σύμβολο της Αντίστασης. Υπήρξε πρόεδρος της ΣΕΥΑΕΚ (Συντονιστικής Επιτροπής Υποστήριξης Αγώνα Ελεύθερης Κύπρου) επί πολλά χρόνια.

Το Κίνημα της Χριστιανικής Δημοκρατίας, με αφορμή την εκδημία του Επιτίμου Προέδρου του, Προέδρου του στο διάστημα 1989-2015 και ιστορικού στελέχους του Μανώλη Μηλιαράκη, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Είµασταν στο κλείσιµο του φύλλου και, παρά την προετοιµασία, επέµενε να µένει λευκή µια σελίδα. Αίφνης, λίγο µετά τις 2, χτύπησε το τηλέφωνο: Ο αδελφός, ο γλυκύτατος φίλος, ο πατέρας µας, για τους νεώτερους, ο πάντα γελαστός Μανώλης Μηλιαράκης έχασε τη µάχη για τη ζωή και πέταξε στους ουρανούς.
Ανάλαφρος, είµαστε βέβαιοι, λευκός και καθάριος, παιδί ακόµα παρά τα 82 του χρόνια, άνθρωπος της ειρήνης, φλογερός αγωνιστής, σύµβολο εντιµότητας και ακεραιότητας, ελεήµων έως αυταπαρνήσεως, πονεµένος σύζυγος και πατέρας, ο Μανώλης, αναπαύτηκε από κάθε έργο και πόνο. Είµαστε βέβαιοι ότι βρίσκεται κιόλας στην αγκαλιά του λατρεµένου του Χριστού και των αγίων.
Παρά το ότι νοσηλευτόταν από τον Δεκέµβριο σε σοβαρή κατάσταση, η αναγγελία του θανάτου του µας βρήκε απροετοίµαστους. Γεννηµένος στις 7 Φεβρουαρίου του 1940 έφυγε στις 18 Ιανουαρίου του 2023. Οι λεπτοµέρειες της εξοδίου ακολουθίας θα είναι γνωστές αύριο, οπότε θα δηµοσιευτεί ανακοίνωση εδώ στην ιστοσελίδα µας. Ως πρώτη ανασκόπηση της ζωής του αναδηµοσιεύουµε από το φύλλο µας 951 (5 Νοεµβρίου 2015), σχετικό κείµενο µε την ευκαιρία της ανακήρυξής του σε επίτιµο πρόεδρο της Χριστιανικής Δηµοκρατίας στο 8ο Συνέδριο. Όλοι µας, φίλοι, αδελφοί και συνεργάτες ευχόµαστε αιωνία του η µνήµη.

Η κηδεία του Μανώλη Μηλιαράκη θα γίνει το Σάββατο 21 Ιανουαρίου και ώρα 10 π.μ. στο Α’  Νεκροταφείο Αθηνών.

Κ.Τ.

Βιογραφικό του Μανώλη Μηλιαράκη

(όπως δημοσιεύτηκε στην “Χριστιανική”)

Ο Μανώλης Μηλιαράκης γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1940. Κατάγεται από την Καλλονή Ηρακλείου Κρήτης, από φτωχή αγροτική οικογένεια με ζωντανή λαϊκή πίστη. Σπούδασε Φυσικός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στα φοιτητικά του χρόνια, τον έδιωξαν από χριστιανικό οικοτροφείο, γιατί στις συζητήσεις με τους συμφοιτητές του μιλούσε για τα δίκαια του λαού και για το κοινωνικό μήνυμα του Ευαγγελίου. Την περίοδο αυτή συνδέθηκε με το Κίνημα της Χριστιανικής Δημοκρατίας και εντάχθηκε στη νεολαία του Ε.Χ.Ο.Ν.. Δραστηριοποιήθηκε έντονα ως στέλεχος της Χριστιανικής Δημοκρατίας και ήταν υποψήφιος βουλευτής στις προγραμματισμένες εκλογές του Μαΐου 1967, οι οποίες δεν έγιναν ποτέ λόγω του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967.

Κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών μετείχε ενεργά στην αντιδικτατορική αντίσταση, μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη του Κινήματος. Όταν, μετά την κατάργηση της προληπτικής λογοκρισίας από τον Ιανουάριο του 1970, κυκλοφόρησε η εφημερίδα μας «Χριστιανική», μέχρι το κλείσιμό της από τη δικτατορία του Ιωαννίδη τον Δεκέμβριο του 1973, κάλυπτε το σπουδαστικό ρεπορτάζ, συντελώντας έτσι να γίνει η εφημερίδα στα χρόνια εκείνα ένα από τα σπάνια βήματα που προέβαλλε τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, με αποκορύφωμα την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Μετά την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος και την επανακυκλοφορία της εφημερίδας το 1974, απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος και στέλεχός της, μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Έγινε διευθυντής της μέχρι το 1985. Παρά το γεγονός ότι είχε τη δυνατότητα να διοριστεί ως εκπαιδευτικός στο Δημόσιο, επέλεξε να αφιερώσει τη ζωή του στο έργο της  Χριστιανικής Δημοκρατίας και της εφημερίδας της.

Το 1977 ήταν υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Αθηνών με την «Συμμαχία Προοδευτικών και Αριστερών Δυνάμεων», συνασπισμού κομμάτων στον οποίο μετείχε η Χριστιανική Δημοκρατία στη βάση κοινού επεξεργασμένου προγράμματος.

Το 1979 εκλέχτηκε από το Α’ Συνέδριο  του Κινήματος Αντιπρόεδρος, αξίωμα που διατήρησε μέχρι το 1989.

Ήταν υποψήφιος βουλευτής σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις όπου η Χριστιανική Δημοκρατία συμμετείχε αυτοτελώς. Βουλευτικές εκλογές 1981 και 1989, εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο 1984 και 1989.

Από το 1989 έως το 2015 διετέλεσε Πρόεδρος του Κινήματος. Από τότε και μετά, ανακηρύχθηκε από το Η’ Συνέδριο επίτιμος Πρόεδρος της ΧΔ, στα πλαίσια της οποίας παρέμενε συνεχώς ενεργός με την ανεκτίμητη προσφορά του, ως στέλεχος του Κινήματος και της εφημερίδας.

Παράλληλα, ήταν ενεργός στον αγώνα των Κυπρίων αδελφών μας για την αποτίναξη της τουρκικής Κατοχής, μετέχοντας στη ΣΕΥΑΕΚ (Συντονιστική Επιτροπή Υποστήριξης Αγώνα  για Ελεύθερη Κύπρο), της οποίας έχει διατελέσει Πρόεδρος, καθώς και για την υπόθεση της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, μετέχοντας στο Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών.

Ως άνθρωπος της ανιδιοτελούς προσφοράς, πέρα από τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, ο Μανώλης Μηλιαράκης στην προσωπική του ζωή έδειχνε αμέριστη αλληλεγγύη σε όποιον είχε ανάγκη.

 

Ο Πρόεδρος της Χριστιανικής Δημοκρατίας Γιάννης Ζερβός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Βαθύτατη είναι η οδύνη για την εκδημία του επίτιμου Προέδρου της ΧΔ αδελφού Μανώλη Μηλιαράκη, που από τα νεανικά του χρόνια, έζησε και αγωνίστηκε ως υπόδειγμα ανθρώπου της ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον πλησίον και το κοινωνικό σύνολο, σε καιρούς που κυριαρχούν η ατομοκρατία, ο ωφελιμισμός και ο συνακόλουθος ευτελισμός της πολιτικής ζωής. Σε μια όλο και πιο αντιχριστιανική κοινωνία, έδωσε την προσωπική του μαρτυρία για την ανάδειξη του κοινωνικού μηνύματος του Ευαγγελίου. Για όλους εμάς που τον γνωρίσαμε από κοντά και επί δεκαετίες συνεργαστήκαμε μαζί του, η απώλειά του είναι βαρύτατη και δυσαναπλήρωτη και το πένθος μας βαρύ. Εκφράζουμε εγκάρδια συλλυπητήρια στους συγγενείς του. Ο Θεός ας τον αναπαύει.

Καλό Παράδεισο να έχεις αδελφέ Μανώλη. Θα τιμήσουμε έμπρακτα τη μνήμη σου συνεχίζοντας τον αγώνα τον καλό.»

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content