Δηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Σταύρος Αρναουτάκης: «Διαχρονικά και επίκαιρα παραμένουν τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου»

«Διαχρονικά και επίκαιρα παραμένουν τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου», επισημαίνει στη δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για την 50η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«50 χρόνια μετά, διαχρονικά και επίκαιρα παραμένουν τα μηνύματα της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το Νοέμβρη του 1973. Οι αγωνιζόμενοι φοιτητές, κατάφεραν να συσπειρώσουν τις δυνάμεις μιας κοινωνίας που αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία, την Ισότητα, την Πρόοδο και την Παιδεία. Απέδειξαν, επίσης, ότι η πρωτοπορία και οι κοινωνικές ανατροπές εκφράζονται από τη νέα γενιά. Ως Περιφέρεια Κρήτης, τιμούμε τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους κατά τα γεγονότα εκείνων των ημερών, αλλά και αυτούς που αγωνίστηκαν για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας».

.

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την Επέτειο του Πολυτεχνείου

Συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εξέγερση στο Πολυτεχνείο, τον Νοέμβριο του 1973. Η κορυφαία αυτή πράξη αντίστασης στην επτάχρονη Δικτατορία των Συνταγματαρχών, αποτελεί διαχρονικό σύμβολο των αγώνων για την Δημοκρατία και την κοινωνική Δικαιοσύνη, αλλά και πολύτιμο κεφάλαιο αυτογνωσίας για κάθε Έλληνα. 

   Οι φοιτητές, και όλοι εκείνοι οι πολίτες που αντιστάθηκαν και όρθωσαν το ανάστημά τους στην βία, στην αυταρχικότητα και στην ανομία του τυραννικού καθεστώτος, που είχε κλείσει τον ορίζοντα της Δημοκρατίας στον τόπο μας από το 1967, εξακολουθούν να εμπνέουν τις νεότερες γενιές. Η σκέψη μας είναι στραμμένη πάντα σε αυτούς, με σεβασμό κι ευγνωμοσύνη. 

    Η επέτειος του αντιδικτατορικού ξεσηκωμού στο Πολυτεχνείο, είναι ορόσημο στην σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας, και διαρκής προτροπή ευθύνης και χρέους διαφύλαξης της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Ισονομίας στον τόπο μας. 

.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης  Γιάννης Κουράκης

 για την Επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Για τη 50η επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης  Γιάννης Κουράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η 17η Νοεμβρίου του 1973,  εδώ και 50 χρόνια έχει καθιερωθεί στις συνειδήσεις των δημοκρατικών πολιτών, ως ημέρα Εξέγερσης της Ελληνικής Νεολαίας και του Λαού, απέναντι στο στρατοκρατικό και ανελεύθερο καθεστώς της δικτατορίας των συνταγματαρχών.

Η ημέρα αυτή, τιμάται και  από τους νέους και τις νέες μας, αν και  δεν έζησαν την σκοτεινή αυτή περίοδο της νεότερης Ιστορίας μας, έχουν όμως δεχτεί και αφομοιώσει, όλα τα υψηλά νοήματα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας που εκπέμπει η Εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Οι σημερινοί νέοι και νέες,  μελετούν με προσοχή και ενδιαφέρον τα γεγονότα που σημάδεψαν τον Νοέμβρη του 1973. 

Το ασφαλές συμπέρασμα είναι  πως μόνο ένα πραγματικά ελεύθερο και δημοκρατικό πολίτευμα μπορεί να διασφαλίσει την πορεία κάθε λαού προς ένα Ελπιδοφόρο, Δυναμικό και Δημιουργικό μέλλον.

.

Δήλωση ΑΛ. Μαρκογιαννάκη για επέτειο Πολυτεχνείου

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την εξέγερση του Πολυτεχνείου ο Βουλευτής Χανίων της ΝΔ Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μισός αιώνας έχει πλέον συμπληρωθεί από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα για τη χώρα μας. Χιλιάδες νέοι και νέες, μαζί με χιλιάδες Αθηναίους αμφισβήτησαν ανοιχτά το καθεστώς επί ένα τριήμερο στο κέντρο της πρωτεύουσας. Υπήρξαν άνθρωποι που πλήρωσαν με τη ζωή τους την πράξη αυτή, μέσα από τη βία και την καταστολή που εξαπέλυσε το καθεστώς. Σήμερα, 50 χρόνια μετά, η δημοκρατική ευγνωμοσύνη και η τιμή στη μνήμη τούς ανήκει. Το Πολυτεχνείο είναι ένα σύμβολο αγώνων για τη δημοκρατία το οποίο ενώνει όλους τους δημοκρατικούς Έλληνες ανεξάρτητα από τις επιμέρους πολιτικές τοποθετήσεις και αυτό είναι κάτι που εμείς οι νεότεροι οφείλουμε να το διαφυλάξουμε ως πολύτιμη κληρονομιά».   

.

Δήλωση Χάρη Μαμουλάκη

Με αφορμή την 50η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«50 χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο παραμένει σύμβολο της ελπίδας και της αναγέννησης. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, τα μηνύματα από την εξέγερση του Νοέμβρη του ’73 ενάντια στον φασισμό και τη χούντα των συνταγματαρχών θα παραμένουν επίκαιρα: Η ανάγκη για ένα καλύτερο αύριο, για μόρφωση χωρίς διακρίσεις, για δικαιοσύνη και δημοκρατία, όλα όσα δηλαδή χώρεσαν σε μόλις τρεις λέξεις. Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία. Κι όσο κάποιοι θα προσπαθούν να υποβαθμίσουν την ιστορική σημασία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, όσο θα προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την ιστορία, τόσο η πίστη σε αυτά τα ιδανικά θα δυναμώνει.».

.

Η Ν.Ε. Ηρακλειου του ΠΑΣΟΚ

Τιμή, σε όσους θυσιάστηκαν, σε όσους αγωνίστηκαν εκείνες τις ιστορικές ημέρες του Νοέμβρη.

50 χρόνια μετά. Μια επέτειος που συμβολίζει τους αγώνες της νεολαίας και του λαού μας για δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική δικαιοσύνη. 

Έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Για μία ποιοτική δημοκρατία.

Για λιγότερες ανισότητες.

Για περισσότερες ευκαιρίες στις νεότερες γενιές.

Για ισχυρή δημόσια υγεία και παιδεία.

Η εξέγερση σηματοδότησε την «αρχή του τέλους» της χούντας των συνταγματαρχών και αναμφισβήτητα υπήρξε η πιο φωτεινή πράξη αντίστασης σε μια σκοτεινή επταετία για τον τόπο

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να  αφουγκραστούμε τις αγωνίες του λαού, στο όνομα του οποίου έγινε η εξέγερση. 

Η 17 Νοεμβρίου του 1973 δεν αποτελεί απλώς ένα χρονικό ορόσημο, αλλά πολύ περισσότερο ένα διαχρονικό σύμβολο διεκδικήσεων.

Παραμένει σημαντικός «φάρος» ανιδιοτέλειας, αυταπάρνησης, θυσίας και αγώνα, για αξίες και ιδανικά, που συνεχίζει να μας καθοδηγεί στους σύγχρονους συλλογικούς αγώνες μας.

.

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΌ ΚΈΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΊΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΊΟ

Οι εργαζόμενοι κρατούσαν και κρατούν  ζωντανό το αγωνιστικό μήνυμα του Νοέμβρη του ‘ 73 όταν η λαϊκή οργή ξεχείλισε με την  7χρονη τυραννία .

Ο  αγώνας  και τα αιτήματα του Νοέμβρη του ‘73 είναι σήμερα απαιτητά όσο καμία άλλη φορά.

Στην Ελλάδα του 2023 διαλύεται κάθε έννοια αλληλεγγύης και δημοσίου – κοινωνικού χαρακτήρα.

 Η ασκούμενη εδώ και χρόνια πολιτική λιτότητας, της εσωτερικής υποτίμησης ιδιωτικοποίησε τα οφέλη και κοινωνικοποίησε τα χρέη. Την ώρα που οι εργαζόμενοι σηκώνουν στις πλάτες τους δυσβάσταχτα βάρη, τα ασφαλιστικά δικαιώματα καταρρέουν, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης αυξάνονται, οι νέοι μας ξενιτεύονται και  βλέπουν το μέλλον τους να υποθηκεύεται, τα αιτήματα του Πολυτεχνείου για «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» καθίστανται επίκαιρα και διαχρονικά. 

Ζητάμε εδώ και τώρα Παιδεία , υγεία , δουλειά, κοινωνική  δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. 

Λέμε στους νεκρούς μας της περιόδου 1967 – 1974, λέμε στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, ότι με Πίστη, Ενότητα και Αλληλεγγύη κρατάμε την άκρη του νήματος των Αγώνων τους και τους συνεχίζουμε μέχρι τη δικαίωση των οραμάτων του λαού μας.

Τιμώντας τον αγώνα και την επέτειο του Πολυτεχνείου, υπερασπίζουμε και διεκδικούμε τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Όλοι εμείς  θα συνεχίσουμε  και  θα εντείνουμε  τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες για την προστασία και διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, σύμφωνα με τους στόχους και τα οράματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

AΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Ε.Κ.Η. 

.

Μήνυμα Προέδρου της Δ.Ε. του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου για την 50η Επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

«Ημέρα μνήμης, τιμής και διαρκούς υπόμνησης πως τα αγαθά της Δημοκρατίας και τα θεμελιώδη δικαιώματα που απολαμβάνουμε σήμερα δεν ήταν πάντα, και δεν πρέπει να θεωρούνται, δεδομένα συνιστά η Επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου», αναφέρει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης για την 50η Επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

«Πενήντα  χρόνια μετά, με σεβασμό και ευγνωμοσύνη, τιμούμε τον αγώνα των νέων για Δημοκρατία, Ελευθερία, Αξιοπρέπεια. Τον αγώνα τους για ένα καλύτερο αύριο. Πέρα και πάνω από πολιτικές αντιπαραθέσεις, το Πολυτεχνείο συνιστά διαχρονικό σύμβολο αγώνα, δημοκρατίας και ενότητας το οποίο εμπνέει κάθε δημοκρατικό πολίτη», σημειώνει ο κ. Καλαβρουζιώτης  και προσθέτει: «Διαφυλάσσοντας ως πολύτιμη παρακαταθήκη το μήνυμα του Πολυτεχνείου, είναι χρέος και ευθύνη όλων μας να προχωρήσουμε με ενότητα και γνώμονα το μέλλον των παιδιών μας, εστιάζοντας στις σύγχρονες αγωνίες των νέων ανθρώπων για ίσες ευκαιρίες στη ζωή, πρόοδο και προσωπική εξέλιξη, με εφόδιο -τώρα όπως και τότε- τις γνώσεις και την καλλιέργεια που η Παιδεία τους προσφέρει».

.

Ελ.Βατσινά: Τιμή μας να είμαστε απόγονοι όσων δε δίστασαν να θυσιαστούν  για τη Δημοκρατία

Η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά για την επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου


“Σαν σήμερα, γράφτηκε η αρχή του τέλους της επταετούς δικτατορίας.

Η αρχή που στηρίχθηκε στη σπουδάζουσα νεολαία, στους ελεύθερους αγωνιζόμενους φοιτητές.


Το σύνθημα ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, σήμερα, μισό αιώνα μετά, παραμένει επίκαιρο: Η σύγχρονη ανάγκη για την ενίσχυση της Δημόσιας Παιδείας και την εξάλειψη των ανισοτήτων στο χώρο της εκπαίδευσης είναι μια διαρκής μάχη για την μόρφωση των νέων μας.


50 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου το μήνυμα της δίψας για Ελευθερία είναι οδηγός μας για έναν δίκαιο και ανθρώπινο κόσμο. 


Τιμή σε εκείνους που δεν τους φόβισε η ερπύστρια του φασισμού. 


Τιμή μας να είμαστε απόγονοι  όσων δε δίστασαν να θυσιαστούν  για τη Δημοκρατία”.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content