Άνοιξαν τα ρακοκάζανα κόντρα σε πανδημίες και σεισμούς

Οκτώβριος χωρίς ρακοκάζανα στην Κρήτη δε νοείται ακόμη και εν μέσω πανδημίας και σεισμών. Ήδη οι καζανάρηδες του νησιού έχουν αποσφραγίσει τα ρακοκάζανά τους και ετοιμάζουν τη νέα τσικουδιά, τηρώντας μια παράδοση αιώνων.

Η περίοδος της απόσταξης ξεκίνησε από την 1η Οκτωβρίου και, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Τάσος Βρέντζος, όλοι οι καζανάρηδες έχουν προχωρήσει στην αποσφράγιση των αμβύκων. Όλοι με εξαίρεση τους αποσταγματοποιούς των σεισμόπληκτων περιοχών, που δοκιμάζονται ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. «Είμαστε δίπλα τους και θα υποβάλλουμε αίτημα για να τους δοθεί κατ΄ εξαίρεση άδεια να λειτουργήσουν τα ρακοκάζανά τους σε άλλη χρονική περίοδο, όταν καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους» ανέφερε ο κ. Βρέντζος.

Η φετινή αποσταγματοποιητική περίοδος ξεκινά με τους καζανάρηδες να έχουν αδιάθετα αποθέματα τσικουδιάς από πέρυσι, λόγω πανδημίας, αλλά με πολύ καλές προοπτικές για την φετινή παραγωγή.Οι περιορισμένες συναθροίσεις και τα μικρά γλέντια που στήνονται παραδοσιακά στα καζανέματα γίνονται με την τήρηση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, προσθέτει ο ίδιος.

Ωστόσο, ανησυχία εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ των παραδοσιακών αποσταγματοποιών, όπως σημειώνει, όσο παραμένει σε εκκρεμότητα η νομοθέτηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος που προβλέπει έκπτωση 85% στον ειδικό φόρο κατανάλωσης για τους μικρούς διήμερους αποσταγματοποιούς. Όπως τονίζει, το θέμα πρέπει να κλείσει γρήγορα, παρά τις πιέσεις και τα οικονομικά συμφέροντα, διαφορετικά απειλείται μια μακρά παράδοση, στοιχείο του κρητικού πολιτισμού, αλλά και το εισόδημα των αμπελουργών, που συμπληρώνεται από την παραγωγή και διάθεση της τσικουδιάς.

Στο μεταξύ, “ανάσα” για τους αμπελουργούς του νομού Ηρακλείου ήταν η διεύρυνση του προγράμματος απόσταξης κρίσης που για την Ένωση Ηρακλείου έφτασε τους 2.600 τόνους και, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Οινοποιείου της Παλλιανής κ. Βρέντζο, έδωσε τη δυνατότητα στην οργάνωση να αγοράσει 5.000 τόνους σταφύλια στις καλύτερες για τους παραγωγούς τιμές. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την πληρωμή των αμπελουργών ενώ την ίδια ώρα το στοίχημα για την οργάνωση είναι διπλό: να διατηρήσει την πολύ καλή ποιότητα στο κρασί που πέτυχε πέρυσι και να κερδίσει ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς.

 

 

ΕΡΤnews

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content