Α. Τσελέντης: Προς εκτόνωση το φαινόμενο των σεισμών

Το φαινόμενο των συνεχών σεισμών που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην ενδοχώρα του Ηρακλείου και που έχει ανησυχήσει τους κατοίκους της Κρήτης, βαίνει προς εκτόνωση και δεν απασχολεί ιδιαίτερα τους ειδικούς, όπως είπε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Άκης Τσελέντης.

«Με τους 7 σεισμογράφους που έχουμε στην περιοχή καταγράφουμε τα πάντα στην περιοχή. Το φαινόμενο αναμένεται να «ξεφουσκώσει», ενώ ήδη τις τελευταίες ώρες έχει θεαματική ελάττωση. Το σύστημα της συγκεκριμένης σεισμικής ακολουθίας δεν μπορεί να δώσει σεισμό πάνω από 4,5 R και πιθανότατα να κάνει μια παύση μιας δυο ημερών, πριν δώσει ακόμα κάποιους μικρούς σεισμούς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσελέντης.

Ο καθηγητής σεισμολογίας είπε πως θα εγκατασταθούν 80 σεισμογράφοι στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης προκειμένου να εφαρμοστεί και στο νησί το σύστημα της έγκαιρης προειδοποίησης σεισμών, ενώ αποκάλυψε πως η δημιουργία ενός παραρτήματος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών στην περιοχή των Αντικυθήρων, που έχει ξεκινήσει ήδη και θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα, θα δώσει την δυνατότητα να υπάρχει μια ευρύτερη καταγραφή της σεισμικής δραστηριότητας της Κρήτης, θωρακίζοντας ακόμα περισσότερο την περιοχή που είναι ιδιαίτερα σεισμογενής.

 

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ