Επίσκεψη εργασίας Κεφαλογιάννη στο Μαλεβίζι

O Υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης, συνοδευόμενος από τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη, το βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ Μάξιμο Σενετάκη και τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Ηρακλείου Βαγγέλη Καρκανάκη, πραγματοποίησαν σήμερα επίσκεψη στο δημαρχείο Μαλεβιζίου.

Στη συζήτηση που είχαν με τον Δήμαρχο Μαλεβιζίου Μεν. Μποκέα και άλλα στελέχη της δημοτικής αρχής, κυριάρχησαν τα έργα υποδομών που έχει ανάγκη το Μαλεβίζι, με έμφαση στην ολοκλήρωση των κόμβων της Αγίας Πελαγίας καιτης  Αχλάδας καθώς και τον προγραμματισμό για δημιουργία κόμβου στη Λυγαριά.

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης επανέλαβε αυτό που τόνισε προχθές στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, ότι δηλαδή επί ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε γίνει τίποτε για τον ΒΟΑΚ, ούτε καν μια προμελέτη. Είπε ακόμη ότι στις προσεχείς εβδομάδες το υπουργείο θα παραλάβει τις περιβαλλοντικές μελέτες και ότι το 2022 υπολογίζεται ότι θα υπάρχει ανάδοχος και θα έχουν αρχίσει τα έργα που θα ολοκληρωθούν στα επόμενα 7 με 8 χρόνια, ώστε η Κρήτη να αποκτήσει επιτέλους ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο..

Ο υφυπουργός προανήγγειλε ότι στις αρχές Νοεμβρίου θα ξανάρθει στην Κρήτη μαζί με τον Γ. Γραμματέα του υπουργείου Υποδομών Γ. Καραγιάννη, προκειμένου να παρουσιαστούν οι νέες χαράξεις που προβλέπεται να γίνουν για το νέο ΒΟΑΚ.

Σε παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής Μαν. Κεφαλογιάννης χαρακτήρισε το Δήμο Μαλεβιζίου ως τον πιο ραγδαία αναπτυσσόμενο Δήμο και υποσχέθηκε αμέριστη βοήθεια εκ μέρους του. Τόνισε επίσης ότι πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο η δημιουργία κόμβου στη Λυγαριά.

Ο βουλευτής Μ. Σενετάκης τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει ο πολεοδομικός σχεδιασμός και το Μαλεβίζι να αποκτήσει ένα σωστό και σύγχρονο σχέδιο πόλης.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μεν. Μποκέας αναφέρθηκε στο έργο του μεγάλου καλωδίου, και στα ανταποδοτικά που εξασφάλισε το Μαλεβίζι, όπως είναι η διάνοιξη της λεωφ. Ελ. Βενιζέλου.

Ο κ. Μποκέας ευχαρίστησε τον υφυπουργό για τη στήριξή του στο Μαλεβίζι, στο πλαίσιο της σημερινής τους συνάντησης στο Γάζι, αναφέροντας:

«Μαζί στη μάχη για το Μαλεβίζι στη νέα εποχή. Το Μαλεβίζι με πρωταγωνιστικό ρόλο που δουλεύει με χειροπιαστά αποτελέσματα. Χαρά και τιμή μας η σημερινή επίσκεψη του Υφυπουργού Υποδομών Γιάννη Κεφαλογιάννη με τον Ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη, τον Βουλευτή Μάξιμο Σενετάκη και τον Πρόεδρο της ΝΟΔΕ Βαγγέλη Καρκανάκη. Δίπλα μας και ο Υφυπουργός Λευτέρης Αυγενάκης.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να δρομολογήσουμε έργα με προστιθέμενη αξία στον τόπο μας. Βήμα – βήμα, σε απόλυτο συντονισμό, συζητήσαμε για έργα και παρεμβάσεις που έχουμε μπροστά μας για να χτίσουμε το Μαλεβίζι της επόμενης μέρας.

Πρώτος σταθμός το αντιπλημμυρικό στην οδό 16 Μαρτύρων στο Τσαλικάκι. Ένα έργο πνοής με την υπογραφή του Υφυπουργού Γιάννη Κεφαλογιάννη. Επισκεφθήκαμε μαζί την περιοχή του έργου, που ήδη δημοπρατήθηκε και ξεκινά σύντομα. Τον ευχαριστώ ξανά για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη στον τόπο μας. Μας δίνει τη δυνατότητα να βάλουμε ακόμη πιο ψηλά τον πήχη».

 

 

Το υπόμνημα του Δημάρχου Μαλεβιζίου προς τον Υφυπουργό

 

Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,

 Σας καλωσορίζουμε στον τόπο μας, το Μαλεβίζι. Έναν τόπο με υψηλή αναπτυξιακή προοπτική που χτίζει με σταθερά βήματα τη νέα του δυναμική ταυτότητα. Σήμερα το Μαλεβίζι χαράσσει ένα σύνθετο, αλλά αναγκαίο αναπτυξιακό σχέδιο, που χτίζεται σε συνεργασία με τις τοπικές μας κοινωνίες, με ανοιχτό διάλογο και ενότητα.

Ωστόσο πρόκειται για ένα Δήμο με σύνθετα χαρακτηριστικά, που αντιμετωπίζει πολλαπλά ζητήματα υποδομών. Η υλοποίηση εστιασμένων παρεμβάσεων είναι ζητούμενο για τους δημότες μας, καθώς σχετίζονται άμεσα με την ποιότητα ζωής, την ασφάλεια και την καθημερινότητά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, και αφού σας ευχαριστήσουμε για την έμπρακτη στήριξή σας στον τόπο μας, θα θέλαμε να σας παραθέσουμε συνοπτικά ορισμένα χαρακτηριστικά μεγάλα θέματα υποδομών που απασχολούν το Μαλεβίζι:

  • Η απρόσκοπτη ολοκλήρωση του έργου των κόμβων Αγίας Πελαγίας και Αχλάδας. Πληροφορηθήκαμε με ικανοποίηση την ανάθεση Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου, από τη Γενική Γραμματεία Υποδομών, σε θέματα που αφορούν στη σύνταξη Γεωτεχνικής και Στατικής Μελέτης τοίχων αντιστήριξης για την αποκατάσταση πρανών επιχώματος/ορύγματος στον κόμβο Αγίας Πελαγίας.

 

  • Ο προγραμματισμός για ένα αναγκαίο έργο: του κόμβου Λυγαριάς επί του ΒΟΑΚ.

 

  • Η βελτίωση – αναβάθμιση του κόμβου της Αχλάδας έτσι ώστε να δοθεί δυνατότητα εισόδου από το Ρέθυμνο προς την Αχλάδα, αλλά και δυνατότητα εξόδου από την Αχλάδα προς το Ηράκλειο.

 

  • Η εκπόνηση νέας κυκλοφοριακής μελέτης στο σημείο του κόμβου της Αγίας Πελαγίας, ώστε με την κατάλληλη εργοταξιακή σήμανση να δοθεί μια προσωρινή λύση που να επιτρέπει την είσοδο από το ΒΟΑΚ από Ηράκλειο προς Αγία Πελαγία και από Αγία Πελαγία προς Ρέθυμνο έως ότου ολοκληρωθεί το έργο.

 

  • Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στο Μαλεβίζι για την ολοκλήρωση της αντιπλημμυρικής θωράκισης στη Δημοτική Ενότητα Γαζίου, αλλά και τους οικισμούς του Μαλεβιζίου. Στο πλαίσιο αυτό σας ευχαριστούμε για τη στήριξή σας στο έργο της οδού 16 Μαρτύρων στο Τσαλικάκι. Με τη χρηματοδότησή σας, ύψους 768.000,00€, έχει ήδη μπει σε τροχιά υλοποίησης ένα έργο πνοής και αξιοπρέπειας όχι μόνο για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και των συνθηκών οδικής ασφάλειας, αλλά και για να πάψει η περιοχή να βουλιάζει με την πρώτη βροχή.

 

  • Ανάπλαση κεντρικής οδικής αρτηρίας Αμμουδάρας. Είναι οδός ιδιαίτερης σημασίας καθώς διατρέχει το παραλιακό μέτωπο και το συνδέει με το Ηράκλειο. Στόχος μας η ανάδειξη της περιοχής που αποτελεί κατεξοχήν τουριστικό πόλο, με ομοιογενές δίκτυο ποδηλατόδρομων και πεζοδρομίων, εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες, σωστή διαχείριση της κυκλοφορίας και της στάθμευσης των αυτοκινήτων,  υπογειοποίηση δικτύου ηλεκτροφωτισμού, φυτεύσεις κ.α.

 

  • Διανοίξεις οδών στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας. Ο Δήμος μας βρίσκεται σε διαδικασία εκπόνησης σχεδίων δράσης στο πλαίσιο των αναγκών πολιτικής προστασίας. Στην κατεύθυνση αυτή, υπάρχει διαπιστωμένη ανάγκη διανοίξεων οδών στην πόλη του Γαζίου. Τα έργα αυτά θα ενισχύσουν παράλληλα, το σχεδιασμό μας στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που εκπονούμε, ειδικά στην περιοχή της Αμμουδάρας, μια κατεξοχήν τουριστική περιοχή. Στην κατεύθυνση αυτή θα θέλαμε τη συνδρομή σας, για τη χρηματοδότηση των έργων.

 

  • Σχέδια πόλης. O Δήμος Μαλεβιζίου βρίσκεται στη διαδικασία εκπόνησης Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τη Δημοτική Ενότητα Γαζίου, το οποίο ολοκληρώνεται το Μάρτιο. Ζητούμενο για εμάς είναι η τελική έγκρισή του, αλλά και η εκπόνηση «Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Μαλεβιζίου» προκειμένου να υπάρξει επιτέλους σχεδιασμός χρήσεων γης σε όλη την επικράτεια του Δήμου. Στο πλαίσιο αυτό, χρειαζόμαστε και τη δική σας παρέμβαση προκειμένου να υπάρξει τροπολογία για τη θεσμοθέτηση και τη νομική κατοχύρωση του αιτήματός μας, το ποσό από τις τακτοποιήσεις των αυθαιρέτων να επιστρέφει στους Δήμους για να μπορούν να χρηματοδοτούν τις αναγκαίες πολεοδομικές μελέτες.

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας στο πλαίσιο του απαιτητικού χαρτοφυλακίου που έχετε αναλάβει, σας ευχαριστούμε εκ  των προτέρων για την ανταπόκριση.

Με εκτίμηση,

Μενέλαος Μποκέας

Δήμαρχος Μαλεβιζίου

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ