Καθησυχαστικές οι αρχές για την ξυλλέλα

Καθησυχαστικές απαντήσεις δίδουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις καταγγελίες σχετικά με εμφάνιση ξυλλέλας σε ελαιόδενδρα της περιοχής Σφάκας της Σητείας.

Τις αντιδράσεις των αρμοδίων αρχών καταγράφει η “Ανατολή”, που αναφέρει σχετικά:

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης  Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λασιθίου επικοινώνησε άμεσα με τον Καθηγητή Φυτοπαθολογίας της Σχολής Τεχνολόγων Γεωπονίας του ΤΕΙ Κρήτης Δημήτριο Γκούμα, μιας και το Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας του οποίου προΐσταται ο κ. Γκούμας είναι το επίσημα αναγνωρισμένο και διαπιστευμένο  εργαστήριο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (μαζί με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο) για τα βακτήρια καραντίνας γενικά και ειδικότερα για την επίσημη καταγραφή και τυχόν παρουσία της ξυλέλλας, στην Κρήτη. Ο κ. Γκούμας, για άλλη μια φορά διαβεβαίωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επισημανθεί παρουσία του βακτηρίου ξυλέλλας στο νησί μας.

«Όσον αφορά την ξυλέλλα, υπάρχει πάντα η ανησυχία επειδή, εκτός από τα ελαιόδεντρα, προσβάλλει και άλλα καλλιεργούμενα παραγωγικά δέντρα και φυτά (πορτοκαλιά, αμπέλι, αμυγδαλιά, κερασιά κ.α.)και ορισμένα καλλωπιστικά και αρωματικά φυτά (δεντρολίβανο, δάφνη, λεβάντα, αμπαρόριζα, πικροδάφνη, ακακία κ.α.). Βέβαια, ο κυριότερος τρόπος μεταφοράς και εξάπλωσης της ξυλέλλας σε μια περιοχή είναι τα έντομα – φορείς που επικάθονται σε φυτά και δέντρα.

Αναφερόμενη, ειδικά, στην ανησυχία που εκφράστηκε για την περιοχή της Σφάκας, η κ. Φουντή επεσήμανε ότι πριν από 1 – 1,5 χρόνο η Υπηρεσία της οποίας προΐσταται είχε δεχθεί ανάλογο αίτημα από άλλον πολίτη με ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή. Εκεί μετέβη φυτοϋγειονομικός ελεγκτής της Διεύθυνσης  Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λασιθίου, έλαβε φυτικό δείγμα από ελαιόδεντρα που εστάλη στο Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας του οποίου προΐσταται ο κ. Γκούμας, που κατόπιν των προβλεπόμενων εργαστηριακών αναλύσεων αποφάνθηκε ότι τα προβλήματα ξήρανσης που εκδηλώνονταν στη συγκεκριμένη καλλιέργεια οφείλονταν σε προσβολές από διάφορα έντομα – εχθρούς της ελιάς και ότι δεν υπήρχε παρουσία ξυλέλλας.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content