Υπάρχουν φάρμακα αντιμετώπισης του κορωνοϊού;

Τις απόψεις του για τις προσπάθειες που καταβάλλονται διεθνώς για την εξεύρεση εμβολίου και φαρμάκων κατά του κορωνοϊού, επιθυμεί να δημοσιοποιήσει με επιστολή που μας έστειλε ο κ. Νικόλαος Μαυρικάκης, πρώην ελεγκτής εξυπηρέτησης αεροσκαφών στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, ο οποίος, όπως μας είπε, έχει εκπαιδευθεί για αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρικάκη, υπάρχουν ήδη δραστικά αντιϊικά φάρμακα σε διάφορες χώρες που, κατά τη γνώμη του, θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν και στην περίπτωση του κορωνοϊού.

Κατ’ αρχήν, υπάρχει το Remdesivir, ένα πειραματικό αντι-ιικό φάρμακο ευρέως φάσματος, που όμως μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας.

Υπάρχει επίσης το κουβανικό αντιιικό φάρμακο Ιντερφερόνη Άλφα 2Β που χρησιμοποιείται στην Κίνα κατά του νέου κορονοϊού και περίπου 15 χώρες έχουν εκφράσει την επιθυμία να το αγοράσουν, ανέφεραν την Παρασκευή, ειδικοί στην Κούβα

Ακόμη, υπάρχει το φάρμακο Actemra (δραστική ουσία Τοσιλιζουμάμπη). Χορηγήθηκε σε δύο ασθενείς στο νοσοκομείο Colli στη Νάπολη, που είχαν εμφανίσει οξεία πνευμονία λόγω του κορωνοϊού και ο ένας εξ αυτόν εμφάνισε σημαντική βελτίωση μέσα σε 24 ώρες.

Σημαντικά βελτιωμένη κλινική εικόνα είχαν εμφανίσει νωρίτερα και 21 ασθενείς στην Κίνα μέσα σε μία με δύο ημέρες, αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero. Η Κίνα, όπου τα νέα κρούσματα έχουν μειωθεί δραστικά το τελευταίο διάστημα, ενέκρινε ήδη τη χρήση του.

Έίναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, το Actemra της Roche, που ίσως αποτελεί το “κλειδί” για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού καθώς με τη χρήση του μειώθηκαν σημαντικά τα συμπτώματα σε ασθενή στην Ιταλία, όπως και σε πολλούς άλλους στην Κίνα.

Πρόσφατα, οι Wang κ.ά. αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα διαφόρων αντιιικών φαρμάκων (ριμπαβιρίνη, πενσικλοβίρη, νιταζοξανίδη, ναφαματοστάτη, ρεντεσιβίρη και φουπιβραβίρη) και χλωροκίνη, σε μια καλλιέργεια κυττάρων μολυσμένων με SARS-CoV-2.

Σε αυτό το μοντέλο, το remdesivir και η χλωροκίνη παρουσιάζουν την καλύτερη αποτελεσματικότητα.

Αυτά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά για τη δοκιμή του remdesivir σε ασθενείς με πνευμονία του SARS-CoV-2

Φάρμακα για την ελονοσία καταπολεμούν τον κορωνοϊό

Ο κ. Μαυρικάκης μας προσκόμισε επίσης στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, φάρμακα κατά της ελονοσίας καταπολεμούν τον κορωνοϊό.

 

Το remdesivir και η χλωροκίνη παρουσιάζουν την καλύτερη αποτελεσματικότητα.

Η ελονοσία είναι μια παρασιτική πάθηση, η οποία περιλαμβάνει δυνατούς πυρετούς, ρίγη, αναιμία και άλλα συμπτώματα που εμφανίζονται και στην γρίπη.

Η ελονοσία προκαλείται από ένα παράσιτο (sporozoite) το οποίο μεταδίδεται στον άνθρωπο από τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών. Αφού εισέρθει στον ανθρώπινο οργανισμό, το παράσιτο ταξιδεύει έως το συκώτι, όπου και ωριμάζει και παράγει μια νέα μορφή του (merozoine). Με την νέα του μορφή, το παράσιτο θα εισχωρήσει στο αίμα και θα μολύνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Στην συνέχεια, το παράσιτο θα αρχίσει να πολλαπλασιάζεται, μολύνοντας όλο και μεγαλύτερο αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Η ελονοσία μπορεί να περάσει και από την μητέρα στο παιδί κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, καθώς επίσης και κατά την μετάγγιση αίματος. Η ασθένεια μεταφέρεται από τα κουνούπια στα εύκρατα κλίματα, τα οποία κουνούπια εξαφανίζονται κατά την χειμερινή περίοδο.

Τα πρώτα συμπτώματα της νόσου κάνουν την εμφάνιση τους 10 ημέρες με 4 εβδομάδες μετά την μόλυνση, αν και μπορεί να εμφανιστούν και μετά από 8 ημέρες και μέχρι και 1 χρόνο κατόπιν τα μόλυνσης. Αφού τα συμπτώματα εκδηλωθούν, θα εμφανίζονται ξανά σε κύκλους των 48-72 ωρών.

Τα περισσότερα συμπτώματα οφείλονται στην μεγάλη συγκέντρωση των παρασίτων merozoites στο αίμα, από την αναιμία που καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και από τα προβλήματα που προκαλούνται από την μεγάλη συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης στο αίμα, η οποία εμφανίζεται λόγω της διάσπασης των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

 

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Αναιμία
  • Ρίγη
  • Κόμμα
  • Σπασμούς
  • Πυρετό
  • Πονοκέφαλο
  • Ίκτερο
  • Πόνο των μυών
  • Ναυτία

Η ελονοσία αποτελεί σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας στις χώρες με τροπικό κλίμα και έντονη ζέστη, ενώ αντίστοιχα αποτελεί κίνδυνο για τους ταξιδιώτες σε αυτές της περιοχές. Σε κάποια μέρη του κόσμου, τα κουνούπια που μεταφέρουν την νόσο αναπτύσσουν αντοχές στα εντομοκτόνα. Επιπρόσθετα, τα παράσιτα που προκαλούν την νόσο έχουν αναπτύξει αντοχές στα αντιβιοτικά. Οι δύο αυτοί παράγοντες καθιστούν δύσκολο τόσο τον έλεγχο του ρυθμού μολύνσεως όσο και τον έλεγχο της εξάπλωσης της νόσου.

Η χλωροκίνη συχνά χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ελονοσίας. Η τελική απόφαση για το φαρμακευτικό σχήμα που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται και από τον τόπο που βρισκόταν ο ασθενής όταν προσβλήθηκε.

Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να επιλεγούν πιο επιθετικά θεραπευτικά σχήματα, όπως ενδοφλέβιες ενέσεις, άλλα σκευάσματα ή και αναπνευστική υποστήριξη.

Η θεραπεία έχει μεγάλες πιθανότητες να είναι επιτυχής στις περισσότερες περιπτώσεις ελονοσίας, αλλά ανίσχυρη σε περιπτώσεις μόλυνσης ελονοσίας Falciparum με επιπλοκές.

Η ελονοσία μπορεί να προκαλέσει τις ακόλουθες επιπλοκές:

  • Καταστροφή των κυττάρων του αίματος
  • Ηπατική ανεπάρκεια
  • Νεφρική ανεπάρκεια
  • Μηνιγγίτιδα
  • Αναπνευστική ανεπάρκεια από συγκέντρωση υγρών στους πνεύμονες
  • Ρήξη της σπλήνας που θα οδηγήσει σε μεγάλη απώλεια αίματος

Η χλωροκίνη είναι το φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση της νόσου. Λόγω όμως της αντοχής που έχει αναπτύξει το παράσιτο που την προκαλεί, η χλωροκίνη χρησιμοποιείται πλέον μόνο για θεραπεία ασθενών που μολύνθηκαν σε συγκεκριμένες τοποθεσίες. Η ελονοσία Falciparum αποδεικνύεται συνέχεια όλο και  πιο ανθεκτική στα φάρμακα κατά της ελονοσίας.

Επιβεβαιώνουν τον κ. Μαυρικάκη Αυστραλοί επιστήμονες!

Αυστραλοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι βρήκαν μια θεραπεία για τον κορωνoϊό και ελπίζουν να ξεκινήσουν τις κλινικές δοκιμές έως το τέλος του μήνα.

Επιστήμονες από το Κέντρο Κλινικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Queensland επισημαίνουν πως, τα φάρμακα που χορηγούνται συνήθως για τη θεραπεία του HIV και της ελονοσίας μπορούν να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά τον Covid- 19.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Express», η χλωροκίνη, ένα φάρμακο που καταπολεμά την ελονοσία και ο συνδυασμός που καταστέλλει τον HIV- λοπιναβίρη / ριτοναβίρη- έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά σε πρώιμο στάδιο δοκιμών σε ανθρώπους.

Για τους Αυστραλούς, οι αντιρετροικοί παράγοντες, όπως η λοπιναβίρη και η ριτοναβίρη όπως και το φάρμακο χλωροκίνη κατά της ελονοσίας έχουν δείξει ενθαρρυντικά προκαταρκτικά αποτελέσματα, αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα.

Οι Αυστραλοί ερευνητές δήλωσαν ότι τα αποτελέσματά τους ήταν τόσο ενθαρρυντικά φθάνοντας στο σημείο να υποστηρίξουν ότι τα φάρμακα «εξαφάνισαν» τον ιό από τον οργανισμό των ασθενών.

Καθώς οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν εμβόλιο για την covid-19, νωρίτερα ερευνητές στο Peter Doherty Institute for Infection and Immunity της Αυστραλίας ανακοίνωσαν ότι έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση του ιού SARS-CoV-2. Εξετάζοντας τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων από μια γυναίκα περίπου 40 ετών, μία από τις πρώτες ασθενείς του νέου κορωνοϊού στην Αυστραλία, ανακάλυψαν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων αντιμετωπίζει τον SARS-CoV-2 με τον ίδιο τρόπο που συνήθως αντιμετωπίζει τη γρίπη.

Ο Αυστραλός υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ δήλωσε ότι η έρευνα αυτή αποτελεί σημαντική εξέλιξη.

«Στόχος είναι να επιταχυνθεί η ανάπτυξη εμβολίου αλλά και να επιταχυνθεί η δημιουργία πιθανών θεραπειών φαρμάκων για όσους ασθενείς έχουν ήδη τον κορωνοϊό», επεσήμανε ο Χαντ.

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content