Tα ασανσέρ θέλουν σωστή συντήρηση

Αυστηρή προειδοποίηση απευθύνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Εγκαταστατών Συντηρητών Ανελκυστήρων με αφορμή τον τραγικό θάνατο της 20χρονης σπουδάστριας Αλέκας Τσιλιγιάννη σε ανελκυστήρα του ξενοδοχείου στο οποίο εργαζόταν στον Σταυρό Χανίων.

«Με αφορμή το νέο δυσάρεστο γεγονός με την απώλεια της ζωής της 20χρονης σπουδάστριας σε ανελκυστήρα (κάτω από αδιευκρίνιστες προς το παρόν συνθήκες) εκφράζουμε τα πιο θερμά συλλυπητήρια στους οικείου της», αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει: «Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Εγκαταστατών Συντηρητών Ανελκυστήρων για ακόμα μια φορά είμαστε αναστατωμένοι με το δυσάρεστο αποτέλεσμα του γεγονότος διότι επανειλημμένα έχουμε τονίσει και επιμένουμε ότι ο ανελκυστήρας είναι ένα κάθετο μέσο μεταφοράς ΠΡΟΣΩΠΩΝ και όχι φορτίων.

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα λειτουργούν στη χώρα μας κατά προσέγγιση 700.000 με 750.000 ανελκυστήρες εκ των οποίων μόνο οι 130.000 ανελκυστήρες είναι αναβαθμισμένοι στις ασφαλιστικές διατάξεις, συνεπώς πιστοποιημένοι και καταχωρημένοι κατά την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης

Συνιστούμε στους Ιδιοκτήτες και διαχειριστές ότι είναι υποχρεωμένοι από την ισχύουσα Κ.Υ.Α. 2604 / 2008 να αναβαθμίσουν τις ασφαλιστικές διατάξεις του ανελκυστήρα τους σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο Ε.Ν. 81. 80, Ε.Ν. 81.1., Ε.Ν.81.2 και την Ε.Ο. 2014 / 33, σε άμεση επικοινωνία και συνεννόηση με τον υπεύθυνο κατά το νόμο συντηρητή τους . Να αναθέτουν τη συντήρηση και αναβάθμιση των ανελκυστήρων σε Επαγγελματία, Αδειούχο Συντηρητή, εφοδιασμένος με την Άδεια Κινητού Συνεργείου σε ΙΣΧΥ την οποία επιβάλλεται να την επιδεικνύει .

Υπενθυμίζουμε ότι η καταληκτική ημερομηνία ήταν η 22-12-2012. Συνεπώς πέραν των προστίμων από μια απλή καταγγελία , υπάρχει και η ποινική και αστική ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος – δυστυχήματος . Οι μη αναβαθμισμένοι ανελκυστήρες ελλοχεύουν πολλαπλούς κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των επιβατών.

Τέλος υπενθυμίζουμε ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ η μεταφορά οποιουδήποτε φορτίου, διότι μόνο δυστύχημα μπορεί να προκληθεί. Στα κτήρια κατοικιών οι ανελκυστήρες είναι προδιαγραφών μεταφοράς ατόμων και μόνο και όχι φορτίων»

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα, στο ξενοδοχείο όπου εντοπίστηκε αναίσθητη η 20χρονη Αλέκα, βρέθηκε ο ιατροδικαστής Χανίων, προκειμένου να δει από κοντά το θάλαμο του ανελκυστήρα και να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα, ως προς τις συνθήκες, που οδήγησαν στο θάνατό της.   Μετά την αυτοψία στο μοιραίο ασανσέρ, η αρχική εκτίμηση του ιατροδικαστή, πως η νεαρή κοπέλα βρήκε ασφυκτικό θάνατο, επιβεβαιώθηκε.

Ωστόσο, το γεγονός πως ο συγκεκριμένος ανελκυστήρας, δεν ήταν αυτός που χρησιμοποιούσε το προσωπικό του ξενοδοχείου, αλλά το ασανσέρ για τα τρόφιμα, γεννά πολλά ερωτήματα.   Γιατί η Αλέκα χρησιμοποίησε το ασανσέρ με το οποίο μεταφέρονται τα εμπορεύματα; Μήπως μέσα στο θάλαμο υπήρχε κάποιο βαρύ φορτίο που την εγκλώβισε, προκαλώντας τον απαγχονισμό της, κατά λάθος;

«Μπορεί να σφηνωθεί το κεφάλι μας κάπου σε στενό χώρο και να διακοπεί η κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο. Είναι κι αυτό ένα είδος απαγχονισμού. Ή κάποιο άλλο πιο σπάνιο είναι αυτό που λέμε ασφυξία θέσεως, δηλαδή εγκλωβίζεται το σώμα μας σε ένα πολύ στενό χώρο και πάλι δεν υπάρχει δυνατότητα έκτασης του θώρακα για να πάρει ανάσα», εξηγεί ο ιατροδικαστής Χανίω.

 

 

Πηγή: www.lifo.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content