Πού θα γίνουν εθελοντικές αιμοδοσίες αυτή την εβδομάδα

Εθελοντική Αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο την Τετάρτη 22/2/2023 ώρες 9:30 έως 14:00 με διοργανωτή τον Παγκρήτιο Σύνδεσμο Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος “Αιματοκρήτης”, με τη στήριξη του Πανεπιστημίου Κρήτης και σε συνεργασία με την κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Βενιζελείου Νοσοκομείου. Στην αιμοδοσία συμμετέχουν και στηρίζουν: ο Φοιτητικός Σύλλογος Κοινωνιολογίας ΠΚ, η Φοιτητική Ένωση Κυπρίων, η ΔΑΠ ΝΔΦΚ Ρεθύμνου και η ΠΑΣΠ Ρεθύμνου.

Η αιμοδοσία είναι ανοικτή για όποιον επιθυμεί να προσφέρει, για να βοηθήσουμε από κοινού ανθρώπους που έχουν ανάγκη: θύματα τροχαίων, ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργείο, γυναίκες στον τοκετό, παιδιά με λευχαιμία, ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα ή κακοήθειες.

Το αίμα θα διατεθεί εξολοκλήρου στα δημόσια νοσοκομεία ενώ ο «Αιματοκρήτης» και οι συνεργαζόμενοι φορείς δε διαθέτουν τράπεζα αίματος, ούτε διαχειρίζονται με κανένα τρόπο το αίμα που συλλέγεται.  Οι αιμοδότες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τις μονάδες που έχουν προσφέρει σε περίπτωση μελλοντικής ανάγκης σε αίμα, δικής τους ή οικείων τους προσώπων ενώ στο χώρο της αιμοδοσίας μπορούν να κάνουν αίτηση για έκδοση ατομικής κάρτα εθελοντή αιμοδότη.

Οδηγίες για τους εθελοντές αιμοδότες

Αίμα μπορούν να δώσουν όλοι οι υγιείς άνδρες και γυναίκες από 18-65 ετών, ζυγίζουν 50 κιλά κα αισθάνονται καλά τη μέρα της αιμοδοσίας.

Πρέπει να είναι ξεκούραστοι και να έχουν λάβει ελαφρύ πρωινό. Να έχουν κοιμηθεί επαρκώς και να μην έχουν καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ.

Χρειάζεται να έχουν μαζί τους την αιμοδοτική τους κάρτα ή, εάν δε διαθέτουν ακόμη, το ΑΜΚΑ και ένα έγγραφο ταυτοποίησης (λ.χ αστυνομική ταυτότητα ή φοιτητικό πάσο). Επίσης, πρέπει να έχουν περάσει 3 μήνες από την προηγούμενη αιμοδοσία για τους άνδρες και 4 για τις γυναίκες καθώς και 28 ημέρες μετά την αποδρομή συμπτωμάτων από νόσηση με COVID-19.

Δεν είναι απαραίτητο να έχουν μαζί τους παλαιότερες ιατρικές εξετάσεις. Η μέτρηση του αιματοκρίτη γίνεται εντός της κινητής μονάδας και το υπεύθυνο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ενημερώνει την ίδια στιγμή όσους προσέλθουν αν μπορούν να αιμοδοτήσουν. Εξειδικευμένοι εθελοντές του Αιματοκρήτη θα είναι στη διάθεση όλων για προσωπική ενημέρωση και καθοδήγηση για όλη τη διαδικασία και ειδικά για όσους δίνουν αίμα για πρώτη φορά! 

Η αιμοδοσία είναι μια απλή και ανώδυνη πράξη που διαρκεί 5 λεπτά ενώ η όλη διαδικασία από την εγγραφή μέχρι την αποχώρηση του αιμοδότη περίπου 20 λεπτά. 

 Παράλληλα με την αιμοδοσία θα υπάρχει δυνατότητα για:

-Ενημέρωση&Εγγραφή δωρητών μυελού οστών, σε συνεργασία με το Όραμα Ελπίδας (για τους αιμοδότες <45 ετών), μέσω δειγματοληψίας σιέλου.

-Ενημέρωση&Εγγραφή Δωρητών Οργάνων στο Εθνικό Μητρώο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων

Περισσότερες πληροφορίες 6978-247010,  2810 239773  email: aimatocritis@hotmail.com www.aimatocritis.gr και στους συμμετέχοντες φορείς.

 

 Εθελοντική Αιμοδοσία το απόγευμα της Τρίτης στο Γάζι

Ο Δήμος Μαλεβιζίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαζίου, καλούν τους πολίτες να διαθέσουν δέκα λεπτά από το χρόνο τους, για την εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώνουν σε συνεργασία με το τμήμα Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου αύριο Τρίτη από τις 16.30 έως τις 19.30. 

Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στο χώρο διενέργειας των rapid test δίπλα από το Δημαρχείο Μαλεβιζίου στην πλατεία Μιχαήλ Κατσαμάνη. 

Γενικές Πληροφορίες για Αιμοδότες

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Ο αιμοδότης θα πρέπει:

-Να έχει πάρει ελαφρύ πρωινό, (πρωινή αιμοδοσία), ή μεσημεριανό και να έχουν περάσει 2-3 ώρες, (απογευματινή αιμοδοσία)

-Να είναι ξεκούραστος και να μην έχει ξενυχτήσει το προηγούμενο βράδυ

-Να μην έχει καταναλώσει αλκοόλ τις προηγούμενες 24 ώρες

-Να είναι απολύτως υγιής

-Να μην ακολουθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή, (εξαιρούνται συγκεκριμένα σκευάσματα)

-Οι γυναίκες να μην αιμοδοτούν κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως ή της εγκυμοσύνης

-Να έχει μεσολαβήσει διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών από την προηγούμενη αιμοδοσία

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Ο αιμοδότης θα πρέπει:

-Να πιει το χυμό και να φάει τα μπισκότα που του προσφέρονται

-Να παραμείνει στο χώρο της Αιμοδοσίας τουλάχιστον για μισή ώρα

-Να μην καπνίσει για 2 ώρες μετά την αιμοδοσία

-Να μην οδηγήσει για 2 ώρες μετά την αιμοδοσία

-Να μην κάνει έντονη σωματική άσκηση

-Να πάρει πολλά υγρά και καλό γεύμα

-Να αποφύγει την κατανάλωση αλκοόλ

-Να ζητήσει βοήθεια από το νοσηλευτικό προσωπικό, αν αισθανθεί αδιαθεσία

 

Εθελοντική αιμοδοσία το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στο αίθριο της Λότζια

Εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18/02/2023 στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου και συγκεκριμένα στο αίθριο της Λότζια από τις 9:30 έως τις 14:00. Η αιμοδοσία  θα έχει εορταστικό χαρακτήρα καθώς έχει ενταχθεί στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του Final-8 του κυπέλλου Ελλάδος Ανδρών, μιας μοναδικής διοργάνωσης που φιλοδοξεί να μετατρέψει το Ηράκλειο στο επίκεντρο μιας υψηλού επιπέδου γιορτής του αθλητισμού και της καλαθοσφαίρισης και όπου η εθελοντική αιμοδοσία καταλαμβάνει περίοπτη θέση.

Διοργανωτές της αιμοδοσίας είναι ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης» και η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, με τη στήριξη του Δήμου Ηρακλείου και  της Αντιδημαρχίας  Πολιτισμού – Εθελοντισμού. 

H δράση της συγκεκριμένης αιμοδοσίας εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενεργειών ευαισθητοποίησης σε κοινωνικά ζητήματα της ΕΟΚ, που εν προκειμένω φέρουν τον τίτλο “είναι γιορτή για όλους”. Αξιοσημείωτο είναι ότι η διοργάνωση της τελικής φάσης του κυπέλλου Ελλάδας (με τη μορφή αυτή που έχει 8 ομάδες) είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει χώρα, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για το ελληνικό μπάσκετ.

Η αιμοδοσία είναι ανοικτή σε όλους όσους επιθυμούν να δώσουν αίμα. Το έμπειρο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της μονάδας αιμοδοσίας του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου πραγματοποιεί τις αιμοληψίες, ενώ εθελοντές του «Αιματοκρήτη» είναι παρόντες για να λύσουν κάθε απορία. Αίμα μπορούν να δώσουν όλοι οι υγιείς άνδρες/ γυναίκες από 18-65 ετών. Πρέπει να είναι ξεκούραστοι, να έχουν πάρει ελαφρύ πρωινό και αν δεν έχουν κάρτα αιμοδότη, να έχουν μαζί τους το ΑΜΚΑ ή την αστυνομική τους ταυτότητα. Η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική εντός της μονάδας αιμοδοσίας.

Παράλληλα θα γίνεται ενημέρωση για την δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων (μυελού των οστών και ομφαλικού αίματος) καθώς και για την δωρεά οργάνων από εθελοντές του Αιματοκρήτη σε συνεργασία με το Όραμα Ελπίδας και την ΔΗΤΟΒ Κρήτης. 

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, στα τηλέφωνα: 2810239773 και  6978247010, e-mail: aimatocritis@hotmail.com και στη σελίδα www.aimatocritis.gr

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content