Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού: Η πρόταση της παράταξης Ηράκλειο για όλους

Ανακοίνωση των δημοτικών συμβούλων της παράταξης, με αφορμή και πρόσφατη συνάντηση στη Νέα Αλικαρνασσό

Την θέση της για τη σύσταση Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού δημοσιοποιεί η δημοτική ομάδα της παράταξης “Ηράκλειο για όλους”, με αφορμή και την σχετική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.

Ειδικότερα οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης αναφέρουν:”Σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης, μετά από πρόσκληση της τοπικής κοινότητας Νέας Αλικαρνασσού, που έλαβε χώρα στη Νέα Αλικαρνασσό με θέμα τη σύσταση Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού θα θέλαμε, μέσω της παρούσης επιστολής, να κάνουμε, ως παράταξη, γνωστή τη θέση μας στο σύνολο των Δημοτών ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνεύσεις, τυχόν παρεξηγήσεις και κενά.

Θα πρέπει να ξεκινήσουμε λέγοντας ότι στη συνείδηση τη δική μας, ο πολιτισμός θα πρέπει να ενώνει και όχι να αποτελεί αντικείμενο διαφωνίας και αντιπαράθεσης και με αυτή την αρχή θα πρέπει να προσεγγίζουμε όλα τα ζητήματα που τον αφορούν.

Καταρχάς θέλουμε να κάνουμε σαφές ότι η σύσταση Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού ήταν στις προεκλογικές θέσεις της παράταξης και παραμένει προτεραιότητα ως ελάχιστη απόδοση φόρου τιμής στου Μικρασιάτες του Δήμου Ηρακλείου αλλά και ως ένας φορέας διάσωσης, διατήρησης και διάδοσης της ιστορικής μνήμης. Επίσης θεωρούμε ότι η χωροθέτηση του Κέντρου θα πρέπει να γίνει στην Νέα Αλικαρνασσό ως το μεγαλύτερο θυλάκα οικογενειών Μικρασιατών αλλά και ως ιστορική έδρα του δήμου Ηρακλείου, κάνοντας πράξη και την αποκέντρωση που επίσης ήταν στις προεκλογικές μας θέσεις.

Σε σχέση με την πρόταση της τοπικής κοινότητας αλλά και των 14 μικρασιατικών σωματείων η παράταξης μας ακολουθεί την πάγια θέση της, δηλαδή ότι με σεβασμό και υπευθυνότητα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται η Δημόσια – Δημοτική περιουσία και η όποια χρήση θα πρέπει να προκύπτει έπειτα από μελέτη λαμβάνοντας υπόψη τις ευρύτερες ανάγκες των δημοτών, τις δυνατότητες του Δήμου αλλά και να απαντά στα ζητήματα βιωσιμότητας του εκάστοτε εγχειρήματος.

Ως εκ τούτου προτείνουμε άμεσα,

1) Την εκπόνηση μελέτης καταγραφής της ιστορικής μνήμης και εκθεμάτων – κειμήλιων Μικρασιατών.

2) Αρχιτεκτονική – μουσειολογική μελέτη για να προκύψουν οι ανάγκες στέγασης του Κέντρου

 

3) Μεταβατικά να στεγαστεί το Κέντρο στην Ηροδότειο σχολή, κτίριο περίπου 800τμ και με 1,5 στρέμμα αύλειο χώρο ώστε να προλάβουν να γίνουν οι εκδηλώσεις μνήμης των 100 χρόνων από την μικρασιατική καταστροφή το έτος 2022

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 

ΣΙΣΑΜΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΠΕΡΙΣΙΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ 

ΝΙΩΤΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ”

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ