Καθορίζεται βάση μετεγγραφής από ΑΕΙ σε ΑΕΙ

Ακαδημαϊκό φίλτρο τίθεται στις μετεγγραφές των φοιτητών από ΑΕΙ σε ΑΕΙ. Πρόκειται για τη λεγόμενη «βάση μετεγγραφής», η οποία ορίζεται στις 2.750 μόρια κάτω από τη βάση εισαγωγής κάθε τμήματος. Ενδεικτικά, ο ενδιαφερόμενος για μετεγγραφή στο τμήμα Η/Υ ΕΜΠ, του οποίου η βάση το 2019 ήταν 18.314 μόρια, θα έπρεπε να έχει 15.564 μόρια.

Για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 υποβλήθηκαν 14.636 αιτήσεις και πήραν μετεγγραφή 10.030 φοιτητές, χωρίς να υπολογίζονται οι ειδικές κατηγορίες (πάσχοντες, αδελφοί πασχόντων, κατ’ εξαίρεση). Ηταν οι περισσότερες των τελευταίων ετών. Η «βάση μετεγγραφής» αναμένεται να περιορίσει τον αριθμό μετεγγραφών, ωστόσο, δίνεται η  δυνατότητα μετακίνησης σε άλλο τμήμα του ίδιου επιστημονικού πεδίου, φτάνει ο ενδιαφερόμενος να έχει τη βάση του. Η βάση μετεγγραφής θα ισχύει και για εκείνους που ζητούν μετεγγραφή καθώς έχουν αδελφό φοιτητή σε διαφορετική πόλη και για εκείνους που επικαλούνται κοινωνικούς ή οικονομικούς λόγους.

Επίσης, θα γίνουν αλλαγές στα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Ενδεικτικά, για το οικογενειακό ποσό θα εξετάζεται ο μέσος όρος των εισοδημάτων των τριών τελευταίων ετών και όχι του τελευταίου, καθώς παρατηρήθηκαν περιπτώσεις καταδολίευσης της ρύθμισης. Παράλληλα θα αυξηθεί η μοριοδότηση των παιδιών τρίτεκνων (από ένα μόριο σε 2,5) και των πολύτεκνων (από 2,5 σε 4) οικογενειών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ