Ποιοί γιορτάζουν σήμερα Δευτέρα 30 Ιανουαρίου

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Αρχοντής, Αρχοντίων, Αρχοντίωνας, Αρχοντία, Αρχοντή, Αρχοντούλα, Αρχόντισσα, Αρχόντω, Μαύρος, Μαυρουδής, Μαυροειδής, Μαυρέτα, Χρυσή, Χρύσα, Χρυσαλία, Χρυσαυγή, Χρυσούλα, Σήλια, Χρυστάλλα, Χρυσταλλία, Αύρα.

Των Τριών Ιεραρχών

Επειδή οι τρεις μεγάλοι Ιεράρχες της Εκκλησίας εορτάζονται τον ίδιο μήνα (Ο Μέγας Βασίλειος την 1η Ιανουαρίου, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος την 25ην Ιανουαρίου και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος την 27η Ιανουαρίου), οι χριστιανοί, ανάλογα με τον Άγιο που τιμούσαν περισσότερο, είχαν χωριστεί σε «Βασιλείτες», «Γρηγορίτες» και «Ιωαννίτες». Για να μην υπάρχει αυτή η διαίρεση στην Εκκλησία, το 1100, όταν αυτοκράτορας του Βυζαντίου ήταν ο Αλέξιος Κομνηνός, άρχισε να εορτάζει τη μνήμη και των Τριών Αγίων Πατέρων μαζί στις 30 Ιανουαρίου, ως εορτή των Τριών Ιεραρχών.

Η εορτή αυτή είναι γιορτή της εκκλησίας και των σχολείων, γιατί οι τρεις Ιεράρχες, περισσότερο από όλους τους άλλους είχαν ενώσει την αρχαία ελληνική φιλοσοφία με τη χριστιανική πίστη. Δίδαξαν πως η καλύτερη παιδεία είναι εκείνη που συνδυάζει την πίστη του Χριστού με τα αγαθά του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content