Πέθανε σε ηλικία 80 ετών το κοριτσάκι με την βαλίτσα

Η Γιούκι Οκινάγκα Χαγιακάουα Λεουέλιν, μια Αμερικανίδα ιαπωνικής καταγωγής, πέθανε, και μάλιστα, εξαιτίας του κορωνοϊού.

Η Οκινάγκα, απεβίωσε τον περασμένο Μάρτιο όμως, ο θάνατός της πέρασε απαρατήρητος, μέχρι που ένας συγγενής της επικοινώνησε πρόσφατα με την εφημερίδα Los Angeles Times.

Η Οκινάγκα αποτελεί σύμβολο μίας εποχής που οι ΗΠΑ θέλουν να ξεχάσουν, εξαιτίας μίας φωτογραφίας της σε ηλικία 2 ετών. Ηταν τότε που μαζί με την μητέρα της, οι ΗΠΑ είχαν στείλει σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, με την 2χρονη τότε Γιούκι, να κάθεται πάνω σε μια βαλίτσα, στον σιδηροδρομικό σταθμό Γιούνιον Στέισον του Λος Άντζελες. Το κοριτσάκι, τότε, έγινε το σύμβολο μιας από τις λιγότερο ένδοξες σελίδες της αμερικανικής ιστορίας.


H Γιούκι Οκινάγκα σε πρόσφατη φωτογραφία

Μετά την επίθεση των Ιαπώνων στο Περλ Χάρμπορ, περίπου 120.000 πολίτες ιαπωνικής καταγωγής κλείστηκαν σε στρατόπεδα στις ΗΠΑ, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαδικασία. Ολόκληρες οικογένειες έμειναν πίσω από τα συρματοπλέγματα για ένα έως και τρία χρόνια. Τα δύο τρίτα από αυτούς τους ανθρώπους ήταν Αμερικανοί πολίτες.

Την ίδια τύχη είχε και η Γιούκι, η οποία εκτοπίστηκε και φυλακίστηκε στο στρατόπεδο του Μανζανάρ, στους πρόποδες της Σιέρα Νεβάδα, στην Καλιφόρνια. Το στρατόπεδο αυτό, το γνωστότερο από τα δέκα όπου στάλθηκαν οι Αμερικανοϊάπωνες, είχε ιδρυθεί με διάταγμα του προέδρου Φράνκλιν Ρούσβελτ.

Η Γιούκι και η μητέρα της ήταν από τους πρώτους που έφτασαν στο στρατόπεδο και από τους τελευταίους που απελευθερώθηκαν. Μετά τον πόλεμο η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Κλίβελαντ. Αν και έγινε στόχος ρατσιστικών σχολίων και χλεύης όταν πήγαινε στο σχολείο, η νεαρή Γιούκι κατάφερε να σπουδάσει και να αποκτήσει πανεπιστημιακό πτυχίο. Παντρεύτηκε και απέκτησε ένα παιδί.

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ