To νερό είναι κοινωνικό αγαθό

Ο Επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας των «Ελεύθερων Δημοτών» Δήμου Μαλεβιζίου κ. Εμμανουήλ Γενναράκης, μας έστειλε για δημοσίευση την ακόλουθη ανοικτή επιστολή:

Κυρίες, Κύριοι συνδημότισσες/ες,

Με το παρόν δημοσίευμα θα επιχειρήσω να ενημερώσω σχετικά με το θέμα του κόστους της ύδρευσης και την πρόσφατη εξαγγελία μείωσής του κατά  20% από την Δημοτική Αρχή. Επίσης θα γίνουν και ορισμένες επισημάνσεις για την Οικονομική κατάσταση της επιχείρησης (ΔΕΥΑΜ). Τα παρακάτω συνθέτουν την αντικειμενική, πραγματική εικόνα και δεν αποτελούν δικές μου εκτιμήσεις:

2011: Χρέος της ΔΕΥΑΜ προς ΔΕΗ  – 1 εκατ. €

2015: Χρέος της ΔΕΥΑΜ προς ΔΕΗ – 1,928.674 εκατ. €

2016: 6-10-2016 Αριθ. Αποφ. 163/2016 Θέμα: Έγκριση αποτελεσμάτων χρήσης οικονομικού έτους 2015. Δ/ντης ΔΕΥΑΜ κ. Κουγιουμτζάκης: «Τα αποτελέσματα της παρούσας χρήσεως υπήρξαν ζημιογόνα, οι ζημιές προ φόρων της χρήσεως ανήλθαν σε 257.739,29 €».

1-3-2017 Δημοσίευμα στον Τοπικό τύπο: – 4.046,000 € ακριβές ποσό οφειλών προς ΔΕΥΑΜ ανατίθεται σε ιδιωτική εταιρία να μαζέψει έναντι αμοιβής τα χρέη προς την ΔΕΥΑΜ σύμφωνα με δήλωση του διευθυντή της, ο οποίος συμπληρώνει ότι θα δοθεί λίστα στην εταιρία, όπου θα αναφέρονται οι ενημερώσεις σε 4.500 καταναλωτές, η διακοπή του νερού σε 2.500 υδρόμετρα, ο έλεγχος  αυθαίρετης επανασύνδεσης σε 2.000 καταναλωτές και η επανασύνδεση σε 2.500 υδρόμετρα. 

Περιμένουμε ακόμα να ενημερωθούμε, εάν η συγκεκριμένη εισπρακτική εταιρεία εκπλήρωσε το σκοπό της…

2018: Πάνω από 3 εκατ. € οι οφειλές προς ΔΕΥΑΜ δηλώνει ο Πρόεδρος της  Επιχείρησης στον Τοπικό Τύπο.

2019: Ιανουάριος: – εξαγγέλλεται η μείωση 20% του τιμολογίου. Δήλωση Προέδρου Επιχείρησης:- Τα χρέη δημοτών προς τη ΔΕΥΑΜ ανέρχονται στα 3.500.000 € – δικά του λόγια.

2018: Τίθεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ (υπουργείο εσωτερικών) για εξόφληση υποχρεώσεων Δήμων παρελθόντων ετών: 2.395.000€ εισέπραξε ο Δήμος Μαλεβιζίου. Από αυτά στην ΔΕΗ πλήρωσε πάνω από 2 εκατ. χρωστούμενα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι ανταποδοτικά τα τέλη ύδρευσης στον Δήμο Μαλεβιζίου; (Τον ορισμό των ανταποδοτικών τελών μας τον δίνει το άρθρο 25 παρ. 14 του Ν.1828/1989.)

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι αλήθεια ότι πριν λίγα χρόνια η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε γεωτρήσεις του Δήμου λόγω χρεών προς αυτήν; 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι  αλήθεια ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή το κομμάτι της Άρδευσης το μετέφερε στην επιχείρηση ΔΕΥΑΜ χάνοντας την έκπτωση που δίνει η ΔΕΗ στο ρεύμα για Αγροτική Χρήση;

Βέβαια το πήραμε πίσω στον Δήμο το 2018. Αιτιολογήστε Δημόσια γιατί το πήραμε και πόσο μας κόστισε αυτή η κίνηση;

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι αλήθεια ότι κλοπές και διαρροές νερού γενικότερα είναι μάστιγα για την εταιρεία;  Ποιες οι ενέργειες σας πάνω σε αυτό;

ΠΡΟΧΕΙΡΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ

Α) Αν από μια γεώτρηση ύδρευσης αντλούνται 1.000 κυβικά νερού με χ κόστος π.χ. ρεύμα – δίκτυα – συντηρήσεις, και φτάνουν στο υδρόμετρο των καταναλωτών 1.000 κυβικά, έχουμε πραγματική χρέωση, κόστος + πάγια.

Β) Αν τώρα από την ίδια γεώτρηση αντλούνται 1.000 κυβικά και φτάνουν στα υδρόμετρα των καταναλωτών π.χ. 700 κυβικά, το κόστος που προαναφέρω (ρεύμα – δίκτυα- συντηρήσεις κτλ) δεν αλλάζει, παραμένοντας στα 1.000 κυβικά. Έτσι ενσωματώνονται τα κόστη για τα 300 «χαμένα» κυβικά όπου αδυνατείς να τιμολογήσεις, στα κυβικά που τιμολογούνται, δηλαδή σ αυτούς που είναι συνεπείς  στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα αυτοί που πληρώνουν, στην ουσία να είναι αυτοί που δικαίως διαμαρτύρονται ότι το νερό είναι ακριβό.

Επειδή μίλησα για συνεπείς, να ξεκαθαρίσω ότι συνεπής είναι αυτός που έχει και πληρώνει, και ασυνεπής αυτός που έχει και δεν πληρώνει. 

Σε καμία περίπτωση δεν αναφέρομαι σε ευπαθείς ομάδες – πολύτεκνους – οικονομικά ασθενείς κ.α. όπου το κοινωνικό πρόσωπο και οι ευαισθησίες μας, πρέπει να είναι δεδομένες.

Δεν ξέρω αν το παράδειγμα μου έγινε κατανοητό . Πιθανόν στη ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου να μην υπάρχουν κλοπές και διαρροές νερού, να μην υπάρχουν ασυνεπείς καταναλωτές και όλα τα παραπάνω να είναι προϊόν μυθοπλασίας. Εσείς θα κρίνεται…

Τελειώνοντας, συμπληρώνω τα εξής:

Η ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου ως διαχειριστής του κοινωνικού αγαθού –ΝΕΡΟΥ- επιβάλλεται να δημιουργεί τις προϋποθέσεις αυτές που θα κάνουν και τον πιο δύσπιστο  καταναλωτή  να αισθάνεται ότι έχει δίκαιη αντιμετώπιση.

Καλοδεχούμενη η μείωση 20% του νερού εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις και φυσικά να μην συνοδεύεται με το «κόλπο» της αλλαγής κλίμακας, όπως καταγγέλθηκε δημόσια από καταναλωτή πρόσφατα: «Πριν 2 χρόνια ενσωμάτωσαν το ειδικό φόρο προσαύξησης 80% και τον εξαφάνισαν, βάζοντας τον μέσα στην τιμή της κλίμακας. Φέτος αυθαίρετα άλλαξαν τις κλίμακες χωρίς ειδοποίηση από τις μέχρι πρότινος 60/100/180 (κυβικά) σε 30/50/90 (κυβικά)». Αληθεύει αυτό;

Κύριε διευθυντά, παρακαλώ όπως δημοσιοποιήσετε την Οικονομοτεχνική μελέτη σας ως καθ’ ύλην αρμόδιος που θα τεκμηριώνει τις εξαγγελίες.  

Επίσης, αν αύριο με ένα μαγικό τρόπο, προσέλθουν και τακτοποιήσουν όλοι οι καταναλωτές τις υποχρεώσεις τους, ας πούμε 3,5 εκατ. € κατά δήλωση του Προέδρου, η εταιρεία θα έχει κέρδος – πλεόνασμα το ποσό αυτό; 

Στην απάντησή σας λάβετε υπόψιν τον όρο Ανταποδοτικά Τέλη, διότι αν προκύπτει κέρδος, σημαίνει ότι σήμερα είναι ελλειμματική και μια επιχείρηση με ελλείμματα δεν μπορεί να εξαγγέλλει μειώσεις. Αν πάλι σήμερα η επιχείρηση δεν έχει ελλείμματα τότε μπορεί να εφαρμόσει τιμολογιακή πολιτική προς τα κάτω. Αν όμως υπάρχει πλεόνασμα, μιλάμε για πλήρη εμπορευματοποίηση αυτού του αγαθού με σκοπό το κέρδος και μόνο.

Παρακαλώ τη δημόσια  απάντησή σας κύριε Διευθυντά, ως τεχνοκράτη, αυστηρά στο πνεύμα του Δημοσιεύματος και στο μέτρο που σας αφορά.

Πολιτική Απάντηση έδωσε ο κ. Δήμαρχος – «ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΡΟΛΟΪ»

Ευχαριστώ,

Εμμανουήλ Γενναράκης

Επικεφαλής Δημοτικής Ομάδας

«Ελεύθερων Δημοτών»

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ