Θεοδωρίδου: Ρεζερβουάρ νέων μεταλλάξεων τα παιδιά

Τα παιδιά μεταδίδουν και αποτελούν “ρεζερβουάρ” που ευνοεί τη δημιουργία νέων μεταλλάξεων, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου, στην τακτική ενημέρωση αναφερόμενη στην περίπτωση των παιδιών και των εφήβων.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα μελέτης στις ΗΠΑ η κυρία Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι διαπιστώθηκε πως ο ιός βρίσκεται σε εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος και το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά υψηλό, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το βάρος της νόσησης.

Αυτό αποδεικνύει, υπογράμμισε η κ. Θεοδωρίδου, ότι τα παιδιά μεταδίδουν και αποτελούν “ρεζερβουάρ” για τη διευκόλυνση νέων μεταλλάξεων. Στη συνέχεια κάλεσε παιδιά που μπορούν και ενήλικες να εμβολιαστούν καθώς ο χειμώνας είναι προ των πυλών.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού αναφέρθηκε, κατά την ενημέρωση, στα εμβόλια mRNA, που αναπτύχθηκαν με ταχύτατες διαδικασίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Είναι ασφαλή και αποτελεσματικά έχοντας συμβάλει καθοριστικά μέχρι τώρα στον έλεγχο της πανδημίας, τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, που πρόσθεσε ότι η ανοσία που προσφέρουν είναι ποιοτικά καλύτερη από τη φυσική νόσηση.

Άτομα που νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν είχαν 2,34 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης απ΄ ό,τι οι εμβολιασμένοι, τόνισε και επεσήμανε ότι έχει “ιδιαίτερο ενδιαφέρον η υβριδική ανοσία, όπως λέγεται η ανοσία που αποκτούν άτομα που νοσούν και στη συνέχεια εμβολιάζονται”.

Ξεκαθάρισε πως ο εμβολιασμός μετά τη νόσηση είναι πολύ πιο αποτελεσματικός απ’ ό,τι είναι από μόνη της η φυσική ανοσία. “Το σχήμα νόσηση και μία δόση εμβολίου φαίνεται πως παρέχει μία ισχυρή ομπρέλα προστασίας στο άτομο που νοσεί και στη συνέχεια εμβολιάζεται” υπογράμμισε.

Ανέφερε, επίσης, ότι το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson βρίσκεται σε αναμονή για την αξιολόγηση από διεθνείς επιστημονικούς φορείς. “Η θετική γνωμοδότηση συστήνει δεύτερη δόση με την πάροδο δύο μηνών στους άνω των 18 ετών. Με τη δεύτερη δόση η αποτελεσματικότητα αγγίζει το 90%”, είπε χαρακτηριστικά..

Παράλληλα, είπε ότι η χορήγηση αναμνηστικής δόσης προσφέρει προστασία σε άτομα άνω των 60 ετών και σε ευάλωτα άτομα.

Ολοκληρώνοντας την ενημέρωση κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν τόσο για κορονοϊό όσο και για τη γρίπη. “Δύο εμβολιασμοί που θα βοηθήσουν και την καθημερινότητα της κοινωνίας και δεν θα επιβαρύνουν το σύστημα υγείας” είπε χαρακτηριστικά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content