Σωτήρης Τσιόδρας: Τα γάντια δεν προστατεύουν επαρκώς από τον κορωνοϊό

Όπως και με τη χρήση μάσκας, ο Σωτήρης Τσιόδρας, θέλησε να ξεκαθαρίσει πως η χρήση γαντιών δεν προστατεύει επαρκώς ενάντια στον κορωνοϊό.

Ο λοιμωξιολόγος μίλησε για το θέμα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της νόσου στη χώρα την Πέμπτη. «Λίγες είναι οι ενδείξεις ότι η χρήση τους προσφέρει προστασία από τον ιό» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας και συνέχισε τονίζοντας πως «η αδιάκριτη χρήση γαντιών μιας χρήσης είναι σε μεγάλο βαθμό μάταιη. Τα γάντια δεν έχουν σχεδιαστεί για εκτεταμένη χρήση, μπορεί εύκολα να τρυπήσουν ή να έχουν μικρές τρύπες».

Πιο σημαντικό το σωστό και συχνό πλύσιμο χεριών

Και στην περίπτωση της χρήσης γαντιών, όπως τόνισε και αναφορικά με τη μάσκα, ο Σωτήρης Τσιόδρας σχολίασε πως η υπερβολική εξάρτηση από τα γάντια μπορεί να προσφέρει εφησυχασμό.

Όπως είπε, πρωταρχικό μέλημα των πολιτών θα πρέπει να παραμένει η σωστή υγιεινή, καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, αλλά και χρήση αντισηπτικών.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε πως ο κορωνοϊός μπορεί να επιμολύνει τα γάντια με τον ίδιο τρόπο που μολύνει τα χέρια. Ο λοιμωξιολόγος συνέχισε λέγοντας πως αν κάποιος ακουμπήσει κάποιο μολυσμένο πόμολο ή χειρολαβή στο λεωφορείο, ακόμη και με γάντια, μπορεί να μεταδώσει τον ιό, αν πολύ απλά ακουμπήσει το πρόσωπό του. Όπως είπε, είναι σχεδόν απίθανο κάτι τέτοιο να μην συμβεί. «Έρευνες έχουν δείξει ότι αγγίζουμε το πρόσωπο μάς από 3 ως 23 φορές την ώρα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κορωνοϊός μπορεί να «περάσει» καθώς κάποιος βγάζει τα γάντια

Τέλος, ο κ. Τσιόδρας σχολίασε πως θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη η απόρριψη γαντιών στο δρόμο ή αλλού μετά από την χρήση τους από τους πολίτες κατά την έξοδό τους από το σπίτι.

«Όταν βγάζουμε τα γάντια μπορούμε να μολυνθούμε και συνεπώς το πλύσιμο των χεριών πρέπει να γίνει αμέσως» επεσήμανε επιπλέον ο λοιμωξιολόγος που θύμισε πως ο ΠΟΥ δεν συστήνει τη χρήση γαντιών ως μέσο πρόληψης από τον κορωνοϊό. «Τα γάντια λειτουργούν ως μια απόσπαση της προσοχής μας από την εφαρμογή των βασικών κανόνων υγιεινής» επανέλαβε ο κ. Τσιόδρας.

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content