Σήμερα στη Βουλή τα μη κρατικά ΑΕΙ

Να κεφαλαιοποιήσει το πολιτικό όφελος από τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες προωθούνται το επόμενο διάστημα και τυγχάνουν ευρύτερης αποδοχής στην κοινωνία, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, στοχεύει η κυβέρνηση, αρχής γενομένης από την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Απέναντι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που εισάγεται σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και θα ψηφιστεί την 1η Μαρτίου βρίσκεται σύσσωμη η αντιπολίτευση. Αυτό δίνει στην κυβέρνηση της ΝΔ την δυνατότητα να εμφανιστεί ως «η μόνη μεταρρυθμιστική δύναμη η οποία προχωρά σε μεγάλες τομές και σπάει αγκυλώσεις που κρατούσαν την χώρα πίσω», όπως εκτιμούν στο κυβερνητικό επιτελείο.

Τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου ευνοεί η στάση του ΠΑΣΟΚ, όπου παρά την προγραμματική θέση του υπέρ των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών Ιδρυμάτων, ο Νίκος Ανδρουλάκης αποφάσισε να καταψηφίσει το κόμμα του το νομοσχέδιο. Από την πρώτη στιγμή που διατύπωσε την συγκεκριμένη θέση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, βρέθηκε στο στόχαστρο των κυβερνητικών στελεχών με στόχο να αναδείξουν την ανακολουθία της Χαριλάου Τρικούπη και κυρίως να την ταυτίσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Υιοθέτησε όλη την φρασεολογία του ΣΥΡΙΖΑ και της άκρας αριστεράς σαν να μιλούσε το 2%», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης (ΣΚΑΪ), ρίχνοντας τα βέλη του προς τον κ. Ανδρουλάκη και εκτίμησε ότι με αυτό τον τρόπο «παρέδωσε όλο τον χώρο από την κεντροαριστερά μέχρι τη Δεξιά στον Κυριάκο Μητσοτάκη». Στον ίδιο τόνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τον κατηγόρησε ότι «επέλεξε να μείνει πιστός σε αυτά τα οποία συνέβαιναν στο παρελθόν, με έναν παρωχημένο λόγο άνευ επιχειρηματολογίας».

Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι οι ευρωεκλογές θα αναδείξουν ως δεύτερη δύναμη το ΠΑΣΟΚ και λειτουργούν πλέον σε αυτό το δίπολο αντιπαράθεσης, αντιμετωπίζοντας το ως εν δυνάμει αξιωματική αντιπολίτευση, ανεξαρτήτως των συσχετισμών στο Κοινοβούλιο. Σε αυτή τη μάχη ο χώρος του κέντρου θεωρείται ζωτικός και το Μέγαρο Μαξίμου θα επενδύσει ακόμα περισσότερο στην ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με «αναχρονιστικές απόψεις που δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις της κοινωνίας» και ήδη, του χρεώνουν μία στείρα αντιπολίτευση που απομακρύνει τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του κέντρου. 

Όσον αφορά την ουσία του νομοσχεδίου, πέρα από την θεσμοθέτηση των μη κρατικών πανεπιστημίων, στην κυβέρνηση θέλουν να αναδείξουν το σκέλος που αφορά την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου «το οποίο αφορά το 70% των ρυθμίσεων», όπως τονίζουν. Από το ιστορικό χαμηλό στην χρηματοδότηση του 2018 με 92 εκ. ευρώ, το 2023 έφτασε τα 133 εκ ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία σε ετήσια βάση δόθηκαν 201 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 125 εκ. ευρώ για σίτιση και στέγαση. Ταυτόχρονα, υπάρχουν διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που περιλαμβάνουν το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Ταμείο Ανάκαμψης και τα ΣΔΙΤ που συνολικά αθροίζουν περισσότερα από 1 δις ευρώ. 

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content