Σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ αναμένει στην Ελλάδα το 2023 ο Σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Στην εκτίμηση ότι είναι πιθανός ένας σεισμός άνω των 6 Ρίχτερ στην Ελλάδα το 2023 προχώρησε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ερευνητής, σεισμολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της UNESCO.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε χαρακτηριστικά ότι «στην Ελλάδα κατά μέσον όρο κάθε χρόνο έχουμε ένα σεισμό μεγέθους 6 R ή και μεγαλύτερο κατά μέσον όρο. Το 2022 πέρασε χωρίς ούτε έναν σεισμό πάνω από πεντέμισι, όχι έξι και πάνω. Άρα οι πιθανότητες να έχουμε ισχυρό σεισμό στην Ελλάδα μεγέθους 6 και λίγο μεγαλύτερο μέσα στο 2023 είναι αυξημένες».

Όμως όπως καθησύχασε: «Πάρα πολλοί σεισμοί γίνονται στη θάλασσα και περνάνε “αβρόχοις ποσί”, χωρίς να γίνει κάτι με αρνητικές επιπτώσεις».

«Θα πρέπει λοιπόν όλα να τα ζυγίζουμε και να δούμε ότι η σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλή, αλλά ταυτόχρονα μετριασμένη, γιατί πολλοί σεισμοί ισχυροί γίνονται σε υποθαλάσσιο περιβάλλον. Ακόμα και άλλοι γίνονται στο χερσαίο χώρο, αλλά μακριά από κατοικημένα κέντρα», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Και συνέχισε: «Όλα αυτά λοιπόν μας δίνουν μια εικόνα επιπτώσεων που απέχει από την γεωφυσική εικόνα των σεισμών. Η γεωφυσική εικόνα είναι ναι, πολλοί σεισμοί με μεγάλα μεγέθη. Οι επιπτώσεις είναι όμως πολύ μικρότερες από αυτό που θα ανέμενε κάποιος εάν όλοι οι σεισμοί γινόντουσαν κοντά σε αστικά κέντρα που δεν είναι η περίπτωσή μας».

Τέλος, συνέστησε «ετοιμότητα, ενημέρωση, επιμόρφωση, ασκήσεις στα σχολεία, σχέδια έκτακτης ανάγκης από τις κεντρικές αρχές πολιτικής προστασίας. Πρέπει οι θεσμοί αυτοί να καλυτερεύουν συνεχώς τον ίδιο τους τον εαυτό προσφέροντας στην κοινωνία».

 

Νέος σεισμός στην Κρήτη

Στο μεταξύ, νέος σεισμός έγινε σήμερα βορειοανατολικά της Κρήτης.

Ο σεισμός ήταν μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ -αρχικά δόθηκε στα 3,8R και στη συνέχεια στα 3,6 R- και έγινε αισθητός στις 15.59΄.

Το επίκεντρο της δόνησης ήταν 38 χλμ. ΒΒΑ της Νεάπολης Λασιθίου, και το εστιακό του βάθος του ήταν στα 6,2 χλμ.

 

 

iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content