Ρευστή ακόμα η κατάσταση στο θέμα των καταλήψεων – Παρατηρούνται τάσεις αποκλιμάκωσης

Μία ημέρα μετά τις αυστηρές ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για εξ αποστάσεως εκπαίδευση και απουσίες, φαίνεται αποκλιμάκωση καταλήψεων στην Κρήτη, όπως και στη Μακεδονία, ενώ στην Αττική μένει να φανεί πως θα κινηθούν οι μαθητές.

Νέους όρους για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας για μαθητές και εκπαιδευτικούς που θα απουσιάζουν λόγω κορωνοϊού καθώς και για εκπαιδευτικές δομές υπό αναστολή λειτουργίας. Στα υπό κατάληψη σχολεία προβλέπονται απουσίες, και οτι εκπαιδευτικοίτηρούν απουσιολόγιο και οι διευθυντές καταχωρίζουν τα στοιχεία στο σύστημα.

Πώς θα μπαίνουν οι απουσίες

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο Διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει γνωρίζουν ποιοι μαθητές κάνουν κατάληψη καταλήψεων και θα αποκλείονται από τη εκπαιδευτική διαδικασία και θα παίρνουν απουσία. Oι καθηγητές καλούνται να συμπληρώνουν Ηλεκτρονικό Ημερήσιο Δελτίο Φοίτησης και υποχρεούνται να καταγράφουν καθημερινά και την πορεία του διδακτικού τους έργου μέσα από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. «Κάθε εκπαιδευτικός υποχρεούται να καταγράφει με κάθε πρόσφορο τρόπο τους τίτλους της ενότητας που δίδαξε καθημερινά» λέει το υπουργείο. Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, οι απουσίες που θα καταγραφούν λαμβάνονται υπ’ όψιν για το χαρακτηρισμό της φοίτησής τους. Σύμφωνα με την οδηγία του υπουργείου Παιδείας η τηλεκπαίδευση ξεκινά σήμερα από όλα τα σχολεία, με υποχρεωτική συμμετοχή και ο Διευθυντής καταρτίζει πλήρες ωρολόγιο, εξ αποστάσεως πρόγραμμα, στο οποία γράφει όλους τους μαθητές στις ψηφιακές πλατφόρμες.

Η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου γεγονότος, το οποίο καθιστά αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τμήμα ή σε ολόκληρη σχολική μονάδα, τα σχολεία υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, υποχρεωτική τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές. Μαθητές που παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και λαμβάνουν απουσίες για όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας.

Το υπουργείο Παιδείας ως «απάντηση» στις καταλήψεις έδωσε τα μαθήματα σε αργίες και τα Σάββατα, και περιορισμό περιπάτων όπως ορίζει ο νόμος αλλά και μαθήματα εξ αποστάσεως. Οπως είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. «Στις σχολικές μονάδες που τελούν υπό κατάληψη ξεκινά υποχρεωτική για όλους σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Με ευθύνη του Διευθυντή του σχολείου, καταρτίζεται από σήμερα το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης». 

Κόντρα με ΣΥΡΙΖΑ

Οι καταλήψεις έχουν περάσει στην κεντρική πολιτική σκηνή και αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε απάντηση δηλώσεων στελεχών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σχετικά με τις καταλήψεις σχολικών μονάδων και τις σχετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε: «Όταν η αυτονόητη ανάγκη κάλυψης των χαμένων διδακτικών ωρών και η πρόσβαση στην εκπαίδευση βαφτίζεται «καταστολή», κάτι δεν πάει προφανώς καλά. Στο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνονται τα σχολεία ως πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και τους μαθητές ως ευκαιρία κομματικής πελατείας. Δεν ενδιαφέρουν οι ανάγκες και η μόρφωσή τους, ούτε και οι θυσίες των γονιών τους. Προέχει η συστηματική παραπληροφόρηση και η καπηλεία των προβληματισμών και των ελπίδων τους στο βωμό του κομματικού οφέλους. Γι΄αυτό και προτιμούν το χειρότερο όλων των σχολείων: το κλειστό. Είναι χρέος μας να αφουγκραζόμαστε αγωνίες, να προσαρμοζόμαστε στην υγειονομική κρίση και να αναζητούμε λύσεις. Πολλά μπορούν να γίνουν στα σχολεία μας για να ανταποκριθούν στις μεγάλες δυνατότητες των μαθητών και τις προσδοκίες όλων, για να γίνουν καλύτερα. Αλλά καλύτερο σχολείο με κλειστές αίθουσες δεν γίνεται».

Η ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα και η ΔΑΚΕ Καθηγητών τάσσονται κατά των καταλήψεων και υπέρ των ανοιχτών σχολείων

Με το βλέμμα στραμμένο σε θέματα παιδείας η ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα εκφράζει ανησυχία και προβληματισμό για τις εξελίξεις που έχουν διαμορφωθεί στον χώρο της Παιδείας σε μια δύσκολη υγειονομικά και όχι μόνο συγκυρία για τη χώρα. Η ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα και η ΔΑΚΕ Καθηγητών τάσσονται κατά των καταλήψεων και υπέρ των ανοιχτών σχολείων, όπως εξάλλου τονίζεται σε ανακοίνωση των καθηγητών που συνυπογράφει ο σημερινός Πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θόδωρος Τσούχλος.

Η ΟΛΜΕ προτρέπει του καθηγητές να μην κάνουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε υπό κατάληψη σχολεία

Η ΟΛΜΕ προσπαθεί να μπλοκάρει τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας. Με απόφαση των κομμάτων της αντιπολίτευσης καλεί τους εκπαιδευτικούς να μην κάνουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε υπό κατάληψη σχολεία. Κήρυξε 3ωρη στάση εργασίας 8-11 πμ για σήμερα και τη Δευτέρα για τους καθηγητές που τα σχολεία τους τελούν υπό κατάληψη και κάλεσε τις ΕΛΜΕ να προκηρύξουν άμεσα συμπληρωματικές στάσεις 11-2 μμ για τις ίδιες μέρες για τα ημερήσια σχολεία, και αντίστοιχα στάσεις εργασίας για την πρώτη βάρδια των εσπερινών σχολείων, με τις ΕΛΜΕ να καλύπτουν τη δεύτερη βάρδια.

 

 

 

Πρώτο Θέμα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ