Πυρκαγιά αποκάλυψε νοθεία καυσίμων και λαθρεμπόριο

Κύκλωμα λαθρεµπορίας καυσίμου έφερε στο φως πυρκαγιά σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο. Εκδηλώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου και στη διάρκεια της κατάσβεσης βρέθηκαν στο εσωτερικό της κλεμμένα βυτιοφόρα με βενζίνη και χημικούς διαλύτες, που χρησιμοποιούνται για τη νοθεία της βενζίνης. Δικογραφία για την υπόθεση σχηματίζει η Ασφάλεια Δυτικής Αττικής, με τα έως τώρα στοιχεία να δημιουργούν υπόνοιες για ανάμειξη στην υπόθεση γνωστού επιχειρηματία, που έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για λαθρεμπόριο καυσίμου.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της 26ης Σεπτεμβρίου σε αποθήκη του Ασπροπύργου που βρίσκεται σε ερημική τοποθεσία στη θέση Λάκκα. Ενημερώθηκε η πυροσβεστική που έσπευσε στο σημείο και έθεσε τη φωτιά υπό έλεγχο. Οι πυροσβέστες που μετείχαν στην κατάσβεση περιέγραψαν ότι στο δάπεδο της αποθήκης είχε διαρρεύσει εύφλεκτο υγρό, πιθανόν βενζίνη. Είπαν ακόμη ότι στο εσωτερικό υπήρχαν τρία βυτιοφόρα, που υπέστησαν περιορισμένης έκτασης φθορές από την πυρκαγιά. Για το ένα από αυτά είχε δηλωθεί κλοπή το πρωί της ίδιας ημέρας από τον ιδιοκτήτη του.

Σύμφωνα με την αναφορά, το όχημα ήταν κενό φορτίου και εκλάπη από χώρο στάθμευσης στον Ασπρόπυργο. Οταν πάντως εντοπίστηκε ήταν φορτωμένο με βενζίνη 95 οκτανίων, ενώ προέκυψε ότι ο νόμιμος ιδιοκτήτης του είναι επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης βενζινάδικων, σεσημασμένος για λαθρεμπόριο καυσίμου. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες μάλιστα, δικογραφία εις βάρος του σχημάτισε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας. Είχε προηγηθεί έλεγχος σε πρατήριο ιδιοκτησίας του, με το Γενικό Χημείο του κράτους να αποφαίνεται ότι το δείγμα από τις δεξαμενές του ήταν «μη κανονικό».

Χημικός διαλύτης

Κλεμμένα πιθανολογείται ότι είναι και τα άλλα δύο βυτία που βρέθηκαν στην αποθήκη του Ασπροπύργου, με το ένα από αυτά να μεταφέρει χημικό διαλύτη, όπως βεβαίωσε προ ημερών το Γενικό Χημείο του κράτους. Πρόκειται για ουσία που προορίζεται για την παρασκευή χρωμάτων και βερνικιών, αλλά χρησιμοποιείται κατά κόρον στην Ελλάδα για τη νοθεία της βενζίνης. Κι αυτό διότι έχει μεγάλο αριθμό οκτανίων και είναι μη ανιχνεύσιμη σε ποσοστό έως και 50%. Το βυτίο με τον διαλύτη είχε σβησμένο αριθμό πλαισίου, πρακτική που εφαρμόζεται στα κλεμμένα οχήματα προκειμένου να μην είναι δυνατός ο εντοπισμός τους. Κάτι παρόμοιο ισχύει και στην περίπτωση του 3ου βυτιοφόρου, το οποίο χρησιμοποιούνταν ως αποθηκευτικός χώρος.

Θολή εξάλλου είναι και η ταυτότητα του ενοικιαστή της αποθήκης. Κατά πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες της επικοινώνησαν εγκαίρως με τις διωκτικές αρχές, δίνοντάς τους τα στοιχεία του ενοικιαστή. Πρόκειται για γυναίκα από τη Βουλγαρία, με τους αστυνομικούς να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για ανύπαρκτο πρόσωπο, πίσω από το οποίο κρύβεται κύκλωμα λαθρεμπορίας. Οπως εξάλλου στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείουν και η δήλωση κλοπής του βυτιοφόρου να είναι εικονική, παρότι δεν διαθέτουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο.

Η φωτιά εκτιμάται ότι ξέσπασε κατά τη διάρκεια μετάγγισης – πρόσμειξης της βενζίνης με τη νοθευτική ουσία εξαιτίας λάθους των οδηγών, που ήταν παρόντες στο σημείο. Το σύνολο του προανακριτικού υλικού που συγκεντρώνει η Ασφάλεια Δυτικής Αττικής θα υποβληθεί στον εισαγγελέα, ο οποίος με τη σειρά του θα χαρακτηρίσει το αδίκημα και θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει ή όχι στην άσκηση ποινικών διώξεων.

 

Καθημερινή

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content